Siirry pääsisältöön

Latvian rannikon helmet

Itämeren rannikkoa on Latvian alueella 500 km pituudelta. Kuurinmaan rannikkoa pyyhkivät avomeren aallot kohtaavat Kuurinman pohjoisimmassa pisteessä — Kolkan niemessä — Riianlahden tyynemmät vedet, jotka huuhtovat Riian ja Jurmalan valkohiekkaisia rantoja sekä Vidzemen kivikkoista merenrantaa.

Latvian rannikko yllättää dyyneillä, rantajyrkänteillä, hiekkakivipaljastumilla, vaikuttavilla yksittäiskivillä ja luolilla.

Viehätystä lisäävät pienet kalastajakylät, alueet jotka sivilisaatio on jättänyt lähes koskematta, perinteikkäät satamakaupungit sekä suosikkilomakaupunki Jurmala.

Lähde: Latvia travel

Liikkuminen Latviassa

Latvian julkinen liikenne Riiasta rannikkokaupunkeihin ei ole kovin toimiva, joten helpoimmalla pääsee vuokraamalla auton lentokentältä. Vuokrasimme Sixtin kautta vanhasta tottumuksesta, mutta muitakin autonvuokrausfirmoja löytyy helposti googlaamalla. Auton noutaminen on myös helppoa ja vaivatonta, ja liikenne suhteellisen helppoa. Suomalaiselle latvialainen ajotyyli on ehkä hiukkasen pelottava, koska nopeusvalvontaa ei ole juuri lainkaan ja ylinopeuden ajaminen vaikutti olevan enemmänkin sääntö eikä poikkeus.

Ensimmäisenä vuorossa Kolka

Ensimmäinen kaupunki Riiasta lähtiessä rannikon suuntaan on itse asiassa Jurmala, mutta koska kirjoitimme siitä jo viime vuonna, niin tällä kertaa jätimme ihanan Jurmalan väliin. Ensimmäisenä pysähdyksenä oli siis Kolka, jonne ajettiin Riiasta noin kaksi ja puoli tuntia.

Kolka on tunnettu niemenkärjestään, Cape Kolkasta, jossa Riian lahti ja Itämeri kohtaavat. Kärjen edessä komeilee myös Latvian ainoa saari, joka on keinotekoinen. Cape Kolka on suuri turistinähtävyys, mutta myös paikalliset tulevat nauttimaan auringonlaskusta ja iltakävelystä upeilla, loputtomilla rannoilla. Paikalle voi tulla myös seuraamaan auringonnousua. Tai kuten paikalliset sanovat: täällä auringonnousu tapaa auringonlaskun.

Kolkassa voi rannoilla makoilemisen ja vaeltamisen lisäksi vierailla myös liiviläisten talossa tutustumaan Kolkan ja liiviläisten historiaan, tai katsastaa paikalliset kirkot. Kyseessä on hyvin pieni kalastajakylä, joten sieltä löytää ainoastaan yhden hotellin ja pari camping-paikkaa. Vierailimme Holiday House Usilla, jossa omistaja oli leiponut meille liiviläistä perinneherkkua, sklandrausis, joka on hieman kuin karjalan piirakka, mutta makeampi.

Kultainen Kuldiga

Oih, tämä oli aivan ihastuttava pikku kaupunki! Tuntui kuin olisimme olleet elokuvan lavasteissa – niin puhdasta ja kaunista oli joka puolella. Kuldigassa asuu noin 10 000 ihmistä, joten sieltä löytyy vain muutama hotelli sekä asuntoja vuokrattavaksi. Vanha kaupunki on UNESCON maailmanperintökohteiden listalla, ja paikka on sanoinkuvaamattoman upea!

Upean vanhan kaupungin lisäksi yksi Kuldigan nähtävyys on Euroopan levein vesiputous Ventas Rumba, joissa voi uida. Vesiputouksen yläpuolella näkee myös horjuvia ihmisiä, jotka ylittävät jokea – tämä on kuulemma asia, joka jokaisen turistin pitää kokea. Kivet ovat kuitenkin liukkaita, joten ei kannata kanniskella arvokkaita tavaroita taskuissa kun ylittää jokea!

Ihana oppaamme Krista vei meidät myös veljensä Duna-nimiseen olutpanimoon, jossa pääsimme maistamaan viikko sitten pullotettua olutta. Kylläpä maistui olut hyvältä kuuman päivän päätteeksi!

Saimme kokea oikeaa pikkukaupungin tunnelmaa, kun kylää kierreltäessä Krista moikkaili jokaiselle ohikulkevalle. Näimme supersöpön pienen kahvilan, jonka yhteydessä oli upea vehreä terassi. Terassia kuvatessa kuulimme, että toinen omistajista sattui olemaan Kristan mies!

Seuraavaksi kiipesimme ”neulatorniin”, josta pääsi näkemään Kuldigan ihanan pienen kaupungin panoraamana.

Surffaajien paratiisi Pavilosta

Seuraava etappi oli pieni surffarikylä Pavilosta, jossa asuu vain tuhat ihmistä. Oppaamme Anta esitteli meille iloisena kylän ravintolaa, baaria ja kahvilaa, jotka kaikki sijaitsivat yhdellä ja samalla kadulla. Paikka on tunnettu surffaajien paratiisina sekä rauhallisten perhelomien tyyssijana.

Liepaja

Viimeinen pysähdyksemme oli loputtomien valkoisten hiekkarantojen Liepaja. Visiitti alkoi JA Travelin Agitan ja Janiksen hellässä huomassa ja pääsimme näkemään Liepajan mereltä käsin. Herkuttelimme, purjehdimme ja luulimme mitä Liebajassa voi ja kannattaa tehdä. Agita on Air Balticin entinen lentoemäntä, joka koronan myötä keksi uuden elinkeinon itselleen opastuksesta. Purjehdusreissujen lisäksi he ovat keksineet matkailupalkinnon voittaneen retken: kalastusretken verkoilla. He käyvät siis retkeä edeltävänä iltana laskemassa verkot, jotka sitten retkipäivänä nostetaan. Ja tuore saalis tietenkin grillataan veneen aurinkokannella! Me saimme tyytyä pelkkään herkutteluun, kun tuuli ei ollut edellisenä iltana suotuisa verkkojen laskemiseen. Tarjolla oli tarinoita, paikallisia herkkuja sekä lopussa hieman cavaa ja gin tonicia. Olipa upea tapa aloittaa Liepajan kierros! Kiitos ihanille Agitalle ja Jannikselle!

Seuraavaksi suuntasimme konserttisaliin ”Lielais dzintars”, joka avattiin vuonna 2015.

Erinomainen akustiikka, rakennuksen nykyaikainen arkkitehtuuri ja monitoimisuus ovat herättäneet myös kansainvälisten asiantuntijoiden huomion ja antaneet konserttisalille useita palkintoja. Konserttisalin rakennus on kahdeksan kerroksinen ja sen kokonaispinta-ala on yli 14 600 neliömetriä. Rakennuksessa käytettiin teräsbetonia, metallia ja lasia. Konserttisalin julkisivun aurinkoinen sävy luo visuaalisia assosiaatioita keltaiseen. meripihkaan, jota voi löytää runsaasti Latvian rannikolta

Lähde: Latvia Travel

Konserttisalissa yhdistellään taidetta monessa eri muodossa, eli musiikin lisäksi löytyy paljon muutakin koettavaa kulttuurinnälkäisille. Tapahtumia järjestetään taas syksystä alkaen, ja niihin pääsee osallistumaan joko täysrokotuksella tai 72h tuoreella covid-19 testillä.

Sotahistoriasta kiinnostuneille löytyy myös oma helmi, nimittäin Liepajan sotasataman vankila. Vankila oli alunperin rakennettu sotasairaalaksi, mutta muuttui nopeasti pahamaineiseksi vankilaksi, jossa kuritustoimet olivat arkipäivää. Vankilaa pääsee kiertämään oppaan kanssa, ja tarjolla on myös elämyskierros, jossa eri tehtävien kautta pääsee maistamaan hieman vankila-elämää. Kierros päättyy paikallisen lounaan tarjoiluun, jossa alkupalana juodaan latvialaiseen tapaan snapsi votkaa. Tarjolla on myös pakohuonepeli, joka näytti todella ahdistavalta ja pelottavalta, eli sopii varmasti seikkailunhaluisille! Ja niille, jotka jäävät kaipaamaan kaiken tämän jälkeen vielä jotain on tarjolla vankilamajoitusta. Ja tämä vankilamajoitus ei ole mitään Turun Kakolaa tai Helsingin Katajanokan majoitustasoa, vaan nämä huoneet ovat hyvin autenttisessa muodossa – ei ole siis kyse mistään luksusmajoituksesta!

No sitten rantoihin. Upeaa, loputonta hiekkadyyniä silmänkantamattomiin, aah! Emme päässeet tällä kertaa itse kunnolla kokemaan rantaelämää, joten tämä paikka meni Kuldigan lisäksi must visit again -listallemme. Oppaamme Sintija kertoi rantojen ravintolatarjonnan olevan erittäin monipuolinen, ja rantoja löytyy jokaisen makuun. On rauhallisempaa, vähemmän tuulista rantaa dyynien välissä, on surffaajien suosimia kohtia, on perheille lapsiystävällisiä osuuksia sekä aktiivisemmille matkaajille välineitä vuokrattavana.

Liepajan vanhan kaupungin keskusaukio Juliannas Courtyard oli ihastuttava. Kävimme siellä syömässä upean illallisen. Aukiolla on myös paikallinen pienpanimo. Tällä hetkellä Latviassa saa joissakin ravintoloissa ruokailla sisätiloissa ainoastaan rokotetut ja koronan sairastaneet, joten muistathan ottaa digitaalisen passisi mukaan kun suuntaat illalliselle.

Me majoituimme viiden tähden Promenade hotellissa, joka on rakennettu entisen suolaamon rakennukseen. Ihana hotelli, jonne haluan ehdottomasti palata. Hotellissa oli valtavasti upeita tauluja ja muita taide-esineitä, jotka itse asiassa ovat hotellin omistajan oma yksityiskokoelma. Upeita tauluja, ja hotelli sekä hotellihuoneet olivat täynnä upeita yksityiskohtia. Aamiainen saa myös suuret kehut. Aamiainen tarjoiltiin pöytään ja kaikkea oli enemmän kuin runsaasti. Ja kahvi oli upean makuista! Kahvi on muuten ollut aina Latviassa erityisen hyvää – juuri täydellinen vahvuus ja maku.

Kuulimme myös, että Promenade hotellin viereen rakennetaan uutta, valtavaa ja upeaa spa-hotellia, jonka arvioitu valmistuminen on 1-2 vuoden päästä. Hotelliin tulee yksi kokonainen kerros pelkästään kylpylälle ja katolle rakennetaan koko katon kokoinen kattoterassi. Se tuli meidän listalle myös, jahka avatuu.

Paluumatkalla käväisimme Skrundan kartanolla, joka on suosittu yritysvieraiden keskuudessa sekä paikallisten keskuudessa hääpaikkana. Paikka muistutti hieman Haikon kartanoa, mutta hintataso oli hiukkasen eri. Talossa on 11 huonetta, joita löytyy kolmesta eri huoneluokasta, ja hinnat vaihtelevat 85 euron ja 145 euron välillä. Mutta jos vuokraa koko rakennuksen huoneet, niin huoneet saa kaikki standard-huoneen hinnalla. Noin tonnilla saat siis itsellesi ja vieraillesi koko kartanon spa-rakennuksineen! Keittiö oli myös taidokas ja katsokaa nyt näitä ruokailumaisemia!

Tässä oli meidän tämänkertainen matkamme. Kuldiga ja Liepaja vei meidän kaikkien sydämet, ja vaikka keho onkin tätä kirjoittaessa taas Suomessa, niin mieli on edelleen Latviassa. Onneksi pääsemme pian sinne taas – ja seuraavaksi saattekin lukea tyttöjen hemmottelulomasta Riiassa.

Kuvat: Elina Engberg

Reittimme:

Lisää Latviasta:

Lue myös