Siirry pääsisältöön

Hyvän olon matka syksyiseen Latviaan

Riian trendikkäät korttelit ja klassinen vanha kaupunki

Kutakuinkin Helsingin kokoinen Riika on monelle Itämeren matkailijalle jo entuudestaan tuttu. Riian vanhassa kaupungissa, Vecrīga -korttelissa, voi samalla ihailla arkkitehtuuria ja pistäytyä lounaalla jossain alueen lukemattomista kahviloista. Kaupungin historiallinen keskusta on ollut vuodesta 1997 asti yksi Unescon maailmanperintökohteista. 

Aivan vanhan kaupungin vieressä sijaitsee yksi Euroopan suurimmista ja monipuolisimmista toreista. Riian Keskustori on rakennettu jättiläismäisiin, vanhoihin Saksan armeijan ilma-alushalleihin. Valokuvauksellisista pikkukojuista voi hankkia tuoreita elintarvikkeita, matkamuistoja ja käsitöitä.

Riika on säilyttänyt koskemattomana enemmän puista arkkitehtuuria kuin mikään muu eurooppalainen kaupunki. Kalncieman trendikäs kulttuurikortteli on tästä hyvä esimerkki: se koostuu kuudesta puisesta rakennuksesta Pārdaugavan värikkäällä alueella. Paikalliset asukkaat ovat ottaneet korttelin omakseen ja heitä löytyykin suuremmalla todennäköisyydellä juuri tältä puolelta Daugava-jokea, jossa musiikki soi ja ruoka maittaa. Kulttuurikortteleissa järjestetään runsaasti ulkoilmatapahtumia, taidenäyttelyitä, konsertteja ja teatteriesityksiä kaikenikäisille. Vuoden ympäri alueella pidetään markkinat joka lauantai, jossa paikalliset tuottajat ja tekijät jakavat maistiaisia ja myyvät tuotteitaan teatraalisen suureleisesti matkailijoiden ja toistensa riemuksi.

Riika kaupunki loma syksy
Riian historiallinen keskusta on ollut vuodesta 1997 yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Paikalliset ovat myös löytäneet paikkansa joen oikealla puolella sijaitseville neuvostoaikaisille Tallinas-kortteleiden tehdasalueille, jossa katutaide kukoistaa enemmän kuin missään muualla kaupungissa. Korttelit löytyvät entisaikojen hälytysajoneuvojen tallialueelta, eikä paikan uudelleen luomisessa ole säästelty väreissä. Alueelta löytyy katutaiteen ja neuvostonostalgian lomasta lukuisia baareja, ravintoloita ja kulttuurinäyttämöitä.

Museoita ja taidetta myös lapsiperheille

Latvian kansallinen taidemuseo ja Riga Art Space edustavat monenikäisille sopivaa taidetta. Marraskuun alkuun saakka Latvian kansallisessa taidemuseossa voi matkailija kokea lapsille suunnatun ”Let’s Play” -taidenäyttelyn, johon on kuratoitu teoksia, joissa lelut ovat keskeisesti esillä.

Hieman keskustan ulkopuolelle kannattaa lähteä katsastamaan Baltian suurin automuseo, Riian moottorimuseo. Museossa on esillä lukemattomia ajoneuvoja, neuvostonostalgiaa ja jopa Leonid Brežnevin kolaroima Rolls Royce!

Riiassa on erinomainen ooppera, josta on lähtöisin maailmanluokan tähtiä

Latvian uusklassinen oopperatalo on itsessään nähtävyys: Rakennuksen suunnitteli pietarilaissaksalainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt, jonka käsialaa on myös Helsingissä sijaitseva Suomen Pankin rakennus. Riiassa sijaitseva yli 150 vuotta vanha rakennus tarjoaa unohtumattomat puitteet ooppera- ja balettiesityksille, joita esitetään yli 200 näytöstä vuodessa aina klassikkoteoksista moderneihin mestariproduktioihin.

Syksyllä ensi-iltansa saavat kaksi oopperaa ja yksi baletti. Syyskuisen Joutsenlammen kaksi ensimmäistä balettinäytöstä on jo myyty loppuun, mutta Puccinin Toscaan sekä Verdin Simon Boccanegran ensimmäisiin oopperaesityksiin on vielä lippuja saatavilla. Ensi-iltaesitysten lisäksi kansallisoopperan ja -baletin repertuaarista löytyy vuosia hiottuja esityksiä. Lippujen hinnat lähtevät liikkeelle alle kymmenestä eurosta, joten hintakaan ei juuri estä nauttimasta vaikka useammasta teoksesta yhden visiitin aikana. 

Jos oopperaan tai balettiin meno mietityttää, Latvian kansallisooppera on valmistautunut uuteen kulttuurikauteen pitämällä huolen puhtaista pinnoista, ohjaamalla yleisön liikkumista ja korostamalla turvavälejä. 

Ruokaa Itämeren tyyliin

Hyvä ruoka on oleellinen osa jokaista onnistunutta matkaa. Riika on Latvian gastronominen keskus, joka tarjoaa perusteellisen valikoiman korkeatasoisia ravintoloita. Riian ravintoloita leimaa satokauden herkut ja pohjoismaisten keittiöiden tuulahdukset.

Tärkeimmäksi kriteeriksi riikalaisessa ravintolamaailmassa nousee laadun lisäksi ruoantuotanto. Lähiruoka ja luonnosta poimitut raaka-aineet, kuten villiyrtit ja sienet, ovat lyöneet läpi myös Latvian pääkaupungissa. Näitä ja monia muita makuja pääsee kätevimmin maistelemaan joka toinen vuosi järjestettävillä Riian ravintolaviikoilla, joita juhlitaan tänä vuonna 12.–25.10. Kaksi viikkoa kestävien ruokajuhlien aikana suuri osa kaupungin ravintoloista tarjoaa huolellisia, kekseliäitä ja maukkaita kolmen ruokalajin ateriakokonaisuuksia muutamalla kympillä.

Riika on Latvian gastronominen keskus ja sen ravintoloiden tärkeimmäksi kriteeriksi nousee laadun lisäksi ruoantuotanto.

Kaikkina vuodenaikoina latvialaista vieraanvaraisuutta ja maan makuja pääsee maistamaan aivan kaupungin ytimessä, Valter’s restaurantissa. Ravintolan ainoat tuontielintarvikkeet ovat suola, kahvi ja pippuri, joten hyvillä mielin voi sanoa syövänsä autenttista latvialaista ruokaa. Niin ikään viiniravintola Kolanāde. Mūsu Stāsti sijaitsee pääkaupungin keskustassa, aivan Riian oman Vapaudenpatsaan ja Latvian kansallisoopperan vieressä. Sesongin tahtiin hengittävä ruokalista tarjoaa yllätyksellisiä makuja ja klassikoita käsi kädessä. Restaurant 3 tarjoaa kestävästi tuotettuja makuelämyksiä. Ravintola vannoo luonnollisuuden ja biodiversiteetin säilymisen puolesta, ja pyrkii muun muassa käyttämään raaka-aineen jokaisen osan keittiössään.

Kasvisruokaa sekä vegaaniaterioita on Riiassa tarjolla runsaasti pitkin kantakaupunkia. Pistäydy esimerkiksi Nirvanassa nauttimassa päivittäin vaihtuva vegaani lounas, tai pysähdy vegaaniravintola Bhajan Cafe’ssa herkuttelemassa hampurilaisilla tai kakulla. Viikonloppuna MiiT -ravintolassa on saatavilla täysin vegaani brunssi suussasulavine minipannukakkuineen!

Miniretkikohteet Riiasta käsin

Latviassa uskotaan vakaasti luonnon parantavaan voimaan. Kehoa ja sielua voi ruokkia pitkillä hiekkarannoilla, mäntymetsiköiden raikkaalla ilmalla, lääketieteellisillä lietteillä, kivennäisvedellä, kuumalla saunalla tai kupillisella höyryävää teetä. Jos haluat kokea nämä kaikki, päiväretki Jurmalan valloittavalle alueelle riittää.

Jurmala tunnetaan nykyaikaisista kylpylöistään ja terveyspalveluistaan, mutta perinteisten palveluiden lisäksi Jurmalasta löytyy jopa talvikaudella viisi päivää viikossa operoiva vesipuisto, Akvapark.

– Siguldan kaupungissa voi pitää hauskaa, jos ei hirveästi pelkää, kertoo Latvian matkailun markkinointiprojektipäällikkö Inguna Zigure naurahtaen. Kaupunki on tunnin ajomatkan päästä Riiasta. Siguldassa voi kiipeillä köysiradalla, kokeilla hurjaa vaijeriliukua, patikoida Gaujas senieleja-laaksossa ja marraskuusta lähtien jopa rattikelkkailla. Aktiviteettien tasapainoksi Siguldasta löytyy myös keskiaikaisia linnoja ja Moren kotieläinpuisto.

Latvian kompakti koko ja suorat laivayhteydet tekee maasta ideaalin matkailukohteen. Tallinkin Silja Line kuljettaa päiväksi Riikaan, mutta Latvialla on tarjota hyvinvointia pidemmäksikin aikaa!

*

Tulevia tapahtumia:

*

Latvia kansallisooppera baletti

Ooppera ja balettikausi

– alkaa syyskuussa

Latvian Kansallisooppera ja baletti tarjoaa menestyksekkäitä klassisia oopperaproduktioita, modernin oopperan ja baletin mestariteoksia, lasten oopperoita ja latvialaisia alkuperäisteoksia.

Latvia taide Let´s play

Let’s Play -taidenäyttely 

5.9. – 1.11.

Mukavaa ja opettavaista tekemistä lapsiperheille! Näyttely on tarkoitettu alle yhdeksän vuoden ikäisille lapsille, kannustamalla oppimaan, kuvittelemaan, fantasioimaan ja käymään vuoropuhelua pelaamalla. Näyttelyn pääosassa ovat lelut.

Sigulda rattikelkka rata

Siguldan rattikelkkarata 

– aukeaa marraskuussa

Siguldan kelkka- ja rattikelkkaradalla harjoittelee Latvian olympiajoukkue. Radalla pidetään joka kausi kansainväliset ja kansalliset kilpailut. Rata on yksi harvoista Euroopan radoista, joka ei ole auki vain ammattiurheilijoille, vaan myös kaupungissa käyville vierailijoille.

Riika ravintolaviikot

Ravintolaviikot 

12. – 25.10.

Tämän viikon aikana Riian ravintolat avaavat ovensa kaikille herkuttelijoille, jotka haluavat hemmotella itseään valikoimalla herkullisia makuja kohtuulliseen 15–20 euron hintaan kolmen ruokalajin ateriasta.

Latvia joulumarkkinat

Vanhan kaupungin joulumarkkinat 

28.11.2020 – 8.1.2021

Markkinat houkuttelevat kävijöitä miellyttävällä hehkuviinin, paahdettujen manteleiden ja pipar-kakkujen tuoksulla. Paikalla on myös paljon latvialaisia käsitöitä myynnissä ja hyviä joululahja ideoita. Markkinat tulevat olemaan avoinna klo 10-20.

joulukuusipolku

Joulukuusipolku

4.12.2020 – 10.1.2021

Festivaali on originelli taidetapahtuma kaupunkiympäristössä, joka esittelee joulun symbolin – joulukuusen – uudesta, perinteisestä tai erittäin avantgardistisesta näkökulmasta ja ratkaisuista. 

*

Topaste suositukset Riiassa

*

Kolonade ravintola Riika Latvia

Kolonāde

Postikortin arvoinen sijainti Laiman kellon juuressa Riian keskustassa. Hienostunut ja vuodenaikoja noudattava värikäs herkkusuiden ruokalista, runsas laatuviinitarjonta ja nykyaikainen latvialainen sisustus. Ravintolassa saa nauttia ensiluokkaisen ruoan lisäksi upeasta näkymästä joelle tai puistoon.

Brīvības bulvāris 26

Latvia ravintola

Gutenbergs Terase Restaurant

Hotelli Gutenbergin ylimmässä kerroksessa sijaitseva ravintolan näkymät ovat todellakin vähintään sen yhden lounaskäynnin arvoisia. Ja se ruoka! Aivan fantastista. Nopealla laskennalla ikkunoista näki ainakin seitsemän kirkkoa ja tietenkin jokinäkymä aukesi yhteen suuntaan. Tämän haluat ehdottomasti kokea reissullasi.

Doma Laukums 1

Riika Ravintola Lativa

B Bārs Restorāns

Tämä vanhassa kaupungissa sijaitseva baari/ravintola/yökerho on tämän hetken kuumin paikka paikallisten 35+ ikäisten joukossa. Tämä päiväsaikaan ravintolana ja tasokkaana baarina toimiva paikka muuntuu illan edetessä ja dj:n siivittämänä vanhan kaupungin parhaimmaksi tanssilattiaksi. Baarin erikoisuuksiin kuuluu balsamidrinkit. Rigan balsami on pakko kokea Riian matkalla, vaikka se ei välttämättä ole jokaisen makuun. Täällä voi nauttia drinkistä, jossa ainesosana käytetään balsamia (joka on hieman Fernetin makuinen), ja drinkki on mitä maukkain!

Doma laukums 2

Stage 22 ravintola Riika

Stage 22

Tämän viiden tähden hotellin terassilla avautuu niin huikeat näkymät, että henki meinaa salpaantua. Terassilla voi lämpimänä kesä-iltana myös nauttia illallisen, joka on suomalaisen lompakkoon keskihintainen! Eli luksusta pikkurahalla. Sisätila huokuu baltialaista skandinaavisuutta – tyylikkäitä, selkeitä linjoja mahtipontisine yksityiskohtineen.

Aspazijas bulvāris 22

Ravintola Riika Latvia

3 Pavāru Restorāns

3 Pavāru Restorāns “Tam labam būs augt” (3 kokin ravintola “Se hyvä tulee kasvamaan”) on avoimen keittiön ravintola, johon ovat ihastuneet niin riikalaiset, kuin myös kaupungin vieraat. Keittiömestarikolmikkoa voi kuvailla värikkääksi nykypäivän kokkaustaiteen kimpuksi, joka ei yllätä pelkästään ruuan loistavalla maulla, vaan myös avoimella keveydellä, jolla nämä ruuat valmistuvat.

Jēkaba kazarmas, Torņa iela 4

Ravintola Riika Latvia

Valtera Restorāns

Tämä vanhassa kaupungissa sijaitseva helmi on tutustumisen arvoinen. Lähes kaikki raaka-aineet tulevat läheltä sijaitsevilta tuottajilta, ja laadun kyllä maistaa ruoassa. Ravintolassa syö kuin kuningatar, mutta maksaa suomalaisen mitta-puulla ihan perusillallisen hinnan. Ruoka mukailee modernia latvialaista keittiötä ja menussa näkyy sesongit.

Miesnieku iela 8

Ravintola Riika Latvia

Kafejnīca ”Piens”

Piensin alue on pienen ajomatkan päässä vanhasta kaupungista, mutta sinne pääsee kätevästi taksilla. Sateisena päivänä terassi saattaa olla tyhjä mutta, paikka vilisee ihmisiä aurinkoisena päivänä. Piensin alue on saanut nimensä alueen ensimmäisestä ravintolasta, jonka nimi on Kadegans Piens. Ravintola vetää, niin taiteilijasielua ja tavallista tallaajaa, kulinaristia ja perus-turistia. Paikan kävijöitä yhdistää rento ja iloinen olemus. 

Aristida Briana iela 9a-2

Ravintola Riika Latvia

Tallinas ielas kvartāls

Paikan nimi on siis Tallinnan katukorttelit, vaikka sijaitsemme Riiassa! Alue on muodostunut Tallinnan kadun viereen, ja tästä saanut nimensä. Taas kerran, jos vanha kaupunki on nähty – suuntaa tänne! Tämä paikka on katuruoan mekka päivisin ja illalla käynnistyy aamuun saakka kestävät bileet, jossa house soi. Ruokatarjonta oli todella laaja, ja isossa rakennuksessa löytyi kymmenkunta katuruoka-kojua. 

Miera iela 34

Lue myös