d-md-none
Siirry pääsisältöön

Ruokamessujen artesaanikylä: aitoja makuja ja vastuullisia tuottajia

Ruokamessujen persoonallisimmat pientuottajat on koottu artesaanikylään halliin 5. Löydät tältä alueelta tuttuja yrityksiä uutuuksien kanssa ja uusia tuttavuuksia, joiden makuja et ole vielä kokenut. Tule ja inspiroidu! Tutustu toimijoihin jo etukäteen ja tee lisää löytöjä Ruokamessuilla!

beer and ingredients

Järki Särjeltä uutuuksia Ruokamessuilla

Komppa-Seppälän luomutilan perusta on ekologinen elämäntapa. Mehiläishoitajina aloittaneet tuottajat keksivät nerokkaan kalasäilykkeensä Järki Särjen Päijänteen jäällä hyvänä jäätalvena 2013. Idea lähti omaan käyttöön tehdyistä särkisäilykkeistä, mutta ennen kaikkea halusta muuttaa vallitseva tilanne: särjestä puhuttiin roskakalana ja kotimaisen kalan saatavuus ylipäätään oli heikko. Hankkeen järkevyys kyseenalaistettiin, mutta yrittäjät uskoivat siihen.

Järki Särjen tarina kertoo syrjityn särjen tiestä salonkikelpoiseksi elintarvikkeeksi. Järki Särki on saavuttanut vajaan kymmenen vuoden taipaleellaan lukuisia palkintoja: se on Suomen vastuullisin tuote 2022, sai Artesaaniruuan SM-kultamitalit 2017 ja 2019, edusti Suomea Embla Nordic Food Awardsissa 2017 ja pääsi Vuoden Suomalainen Elintarvike -finalistiksi 2016.

Nyt Järki Särjen rinnalle on tullut uusia innovaatioita. Kalakastike on ikivanha juttu, mutta suomalaisesta pienestä särjestä tehtynä se on innovatiivinen uutuus. Järki Särjen osastolla pääsee ensi kertaa maistamaan Suomessa kaupallisessa mittakaavassa fermentoitua kalakastiketta. Autenttisen makuinen tuote syntyy suomalaisesta särkikalasta aasialaiseen tyyliin pitkässä, yli vuoden mittaisessa prosessissa.

Toinen uutuus on Huikea Hauki. Kyseessä on kylmässä säilytettävä sokeri-suola-etikka-liemessä pikkelöity hauki, josta syntyy sillin kaltainen tuote. Käyttövalmis hauki on ruodoton, siinä on miellyttävä suutuntuma ja raikas maku. Suolan määrä on pidetty matalana (1,1 %).

Herkkusuun ykkösosoite: Linnan Marenki

Taitavan herkkuleipurin Sari Lahokosken juhlapalvelu tuo Ruokamessuille kattauksen suosituimmista tuotteistaan. Ranskalaistyyppistä artesaanimarenkia on saatavilla muun muassa ruusun, appelsiininkukan, kahvin, lakritsin ja turkinpippurin makuisena. Marenkileivospohjille loihdit puolestaan hetkessä herkulliset jälkiruoat. Ruokamessuilla mukana myös Linnan Marengin mehuja, kirsikkahilloa ja lemon curd -sitruunatahnaa.

Voihan Vuohi!

Maista Ruokamessuilla Sydänmerkillä ja täydellä sydämellä tehdyt Voihan Vuohi! -jäätelöt.

Pakastealtaiden uskaliaimmat jäätelöt uteliaille herkuttelijoille syntyvät vuohenmaidosta. Namiqin sisarusten repertuaariin kuuluu jo viisi makua: vanilja, mansikka, suklaa, salmiakki ja raparperi-mansikka. Paitsi herkullista, jäätelö on myös vähärasvaista, laktoositonta, gluteenitonta ja pastöroitua. Tuote on allergiaystävällinen. Yritys tekee lisäksi kissa- ja koirajäätelöitä Voihan Kuono! -brändillä, jonka porkkana- ja mustaherukka-aroniamakuihin voi tutustua messuilla.

Kinnarin Tila

Oletko maistanut Suomen parasta kaurapuuroa? Kinnarin Tilan höyryttämättömissä kaurahiutaleissa säilyy tuoreen kauran aito maku ja alkuperäiset rasvat ja entsyymit. Niistä valmistuu muutamassa minuutissa vaalea, sametinpehmeä puuro, joka vie kielen mennessään. Tilan rakastetuin tuote on sataprosenttisesti suomalaista kauraa.

Aito kauran maku tulee Päijät-Hämeen viljavilta pelloilta yli 350 vuoden perinteillä, jo vuodesta 1667. Perhetilalle vastuullisuus tarkoittaa lyhyttä tuotantoketjua, uusiutuvaa energiaa tuotannossa ja koko ketjun hyvinvointia maatilalta kauppaan ja asiakkaaseen saakka. Vastuullisuustyö on jatkuvaa, jotta tilan pitkä perintö säilyy myös tuleville sukupolville. Tuotteilla on Hyvää Suomesta- ja Sydänmerkit.

Luonnonoikku

Salolainen Luonnonoikku on erikoistunut käsityönä valmistettuihin artesaanielintarvikkeisiin, jotka valmistetaan korkealaatuisista ja luonnollisista raaka-aineista. Valikoima koostuu pääosin monikäyttöisistä gluteenittomista ja vegaanisista kuivatuotteista, joista lehtikaali- ja kuusenkerkkä-siemennäkkäriseokset ovat oivaltavia ja herkullisia esimerkkejä. Luonnonoikku tulee Ruokamessuille tapaamaan nykyisiä ja tulevia asiakkaita teemalla rakkaudesta luontoon ja ruokaan. Nuorehkon yrityksen päätavoite on saada yritys ja sen tuotteet ihmisten tietoisuuteen. 

Koivunalhon luomutila

Koivunalhon luomutila tuo Ruokamessuille kotimaiset tuotteensa luomulupiinista. Lupiinia on viljelty ja käytetty elintarvikkeena jo vuosituhansia. Sen viljely on kuitenkin edelleen vähäistä koko maailman mittakaavassa. Lupiinilla on merkittäviä etuja ihmisten ravitsemuksessa. Se on härkäpavun kaltaista superruokaa, joka sopisi hyvin täydentämään viljavaltaista ruokavaliota. Lupiinijauhoja voi Koivunalhon emännän ideoiden pohjalta käyttää kaikenlaiseen leivontaan.

Espoolaisten panimoiden esiinmarssi

Tiesitkö että Espoossa on Suomen suurin panimotihentymä? Ruokamessuilla Espoon panimoista on mukana vain osa, kun Masis Brewery, Tired Uncle Brewing, Oma Panimo ja Fat Lizard Brewing tuovat mallasjuomansa maistille.

Espoon ensimmäinen panimo on vuonna 2013 perustettu Fat Lizard Brewing, jonka tuotanto ylitti jo muutama vuosi sitten miljoonan litran rajan. Amerikkalaistyylisiin herkullisiin mutta hyvin juotaviin oluisiin erikoistunut Fat Lizard on menestynyt monella mittarilla, muun muassa viime vuonna se teki Suomen parhaan IPAn ja pokkasi sillä Suomen Paras Olut -kilpailun sarjavoiton.

Masis Brewery ja Tired Uncle Brewing toimivat Keran halleilla. Oma Panimo on erikoistunut tekemään kaupunginosien mukaan nimettyjä oluita. Espoolaista juomaosaamista täydentää pieni limonaditehdas Ohakune, jonka valikoimaan kuuluu limonadien lisäksi kombuchaa.

Helsingistä kaksi pienpanimoa edustettuna

Stadin Panimo on yksi Suomen vanhimmista pienpanimoista. Yritys on tunnettu niin kokeellisista oluistaan kuin palkintoja voittaneista tuotteistaan. Stadin Panimolla on 26 vuoden aikana valmistettu yli tuhat erilaista olutta.

Husky Brewing on puolestaan vuonna 2021 toimintansa aloittanut pienpanimo Helsingin Valimossa. Husky Brewingin filosofia oluenvalmistuksessa on noudattaa perinteistä reseptiikkaa ja säilyttää tuotteiden korkea laatu. Tulokas voitti vuoden 2023 Helsinki Beer Festivalilla Vuoden olut -palkinnon Husky Imperial Stoutillaan. Ruokamessuille Husky Brewing lupaa tuoda maisteltavaksi koko repertuaarinsa, yhdeksän olutta.

Muu Suomi mukana

Jyväskylässä vuodesta 2019 asti olutta pannut Panimoyhtiö X lupaa laajaa valikoimaa ja makuelämyksiä jokaiseen makuun tavallisesta kuluttajasta vannoutuneeseen olutharrastajaan. Miten olisi Tyrkisk Peber Sour Ale?

Etelä-Pohjanmaalta tulee kokoaan suurempi Mallaskosken Panimo, jonka oluissa maistuvat niin panimon vieritse virtaavan joen rannoilta kerätyn villihiivan synnyttämät aromit kuin raikkaat humalat maailmalta. Paksujen, tummien oluiden ystävät hiljentyvät pitkään tynnyrissä kypsytettyjen imperial stoutien ja barley winen äärellä.

Suomen vanhin pienpanimo, päijäthämäläinen Lammin Sahti tuo Ruokamessuille sahtia ja sahdin henkeä – arvaatko mitä se on? Kataja-pils, vehnäolut, lager ja portteri maistuvat niille, jotka eivät ole vielä sahdin maailmassa. Lammin Sahdin osastolla on mahdollista saada vihiä myös kesän Suuret Oluet – Pienet Panimot -festivaalisarjan täkyistä.

Nurmijärvellä toimiva Do Good Brew liittyy Outo-ravintolan seuraan Maista ja nauti -alueella. Do Good Brew parittaa maisteluannoksille oluet – juttu jota nämä oluentekijät harrastavat isossa mittakaavassa Michelin-tähtiravintoloiden kanssa!

Kaksi juomataloa: Pikkulintu ja Diamond Beverages

Diamond Beverages, joka on yksi Suomen monipuolisimmasta oluen maahantuojista, tuo Ruokamessuille brändinsä Estrella Damnin. Korkeaa espanjalaista laatua edustava Estrella Damn on gastronominen olut, joka sopii monenlaisten makujen seuraan.

Pikkulintu on Suomen suurimpia käsityöoluen maahantuojia ja jakelijoita. Pikkulintu on keskittynyt pienten valmistajien tuotteisiin ja sen portfoliossa on ollut niitä tuhansittain vuosikymmenten saatossa. Se jakelee myös eturivin kotimaisten pienpanimoiden kuten Sonnisaaren, Tujun ja Etkon oluita. Ruokamessuille Pikkulintu tuo kahden perinteikkään kotimaisen pienen toimijan juomat: Takatalo & Tompurin hanoissa ovat Kaski-sarjan Pils, Vehnäolut ja Suomen Paras Olut -palkinnon vuonna 2023 voittanut Kaski Mustakaura. Plevnan hanoissa virtaa ajankohtainen Panimosima, jonka maun salaisuuksia ovat hunaja ja ripaus humalaa, Mummon mustaherukkasiideri ja pari olutta. Ajankohtaiset tuotteet ovat Ruokamessuilla hanatavaraa, mutta niitä löytää pullotettuna vaikka ruokakaupasta.

Innovatiivista juomaosaamista myös hallissa 4

Natural Drinks Factory on cocktail-alan pioneeri Timo Siitosen johtama käsityöläistehdas, jossa tehdään tuotteita maku edellä. Siitonen kehittää juomia tuoreella otteella. Hänen makufilosofiansa on luoda elämyksellisiä, tasapainoisia ja aitoja makukombinaatioita, jotka nostavat hymyn huulille. DR_NK Non-alcoholic Bottled Cocktail -tuotteiden avulla saat nautittua huippulaatuisista juomista helposti missä vain. Nauti sellaisenaan tai rakenna cocktail!

ruokamatka

Lue lisää palkinnosta ja Liity klubiin  

Helsingin Messukeskus järjestää Suomen herkullisimman ruokatapahtuman Ruokamessut 19.–21.4.2024.

Uuden tapahtuman kanssa samaan aikaan avautuvat Lapsimessut ja Lemmikkimessut.

#ruokamessut2024

Seuraa meitä somessa:
IG: ruokamessuthelsinki
FB: Ruokamessut
Linkedin: Ruokamessut

www.ruokamessut.messukeskus.com

Lue myös