d-md-none
Siirry pääsisältöön

Pieni pala lomaa keskellä arkea äyriäisten merkeissä

Pieni pala lomaa keskelle arkea. Kyllä. Siltä se tuntui kun saavuimme Meripaviljonkiin ja aistimme sen kiireettömän tunnelman. Sekä asiakkaat että henkilökunta oli hymyilevää ja iloista ja ravintola oli kaikin tavoin kutsuva. Meidät ohjattiin ikkunapöytään – ja voi vaan todeta että leikkimielinen sanonta Helsingin kelluvasta panoraamaravintolasta ei ole kyllä liioteltua!

Saimme menut eteemme ja lasilliset kuohuvaa mietintää auttamaan. Olimme kyllä jo aikaisemmin miettineet mitä söisimme, sen verran paljon olimme kuulleet Meripaviljongin äyriäisvadista että se oli varma että sitä maistettaisiin ainakin. Päätimme ottaa äyriäisvadin alkuun ja pääruoaksi kuningasrapukattilat sekä hummeria talon tapaan. Meripaviljongissa on muuten kuningasrapuviikot meneillään 31.3. saakka!

Äyriäisvadissa oli kaikki, mitä merenelävistä pitävä voi vaan toivoa! Siinä oli kuningasravunjalkaa, kokonaisia merirapuja, taskuravunsaksia, Fine de Claire -ostereita, jäämeren katkarapuja, sahramiaiolia sekä passionmignonetteä. No tässä vaiheessa sinä lukijana varmaan mietit, miten tämä syöminen meiltä luonnistui… Voin kertoa, että hieman hämmenystä aiheutti alkuun työvälineet ja joutui muutaman kerran miettimään mitä osaa mistäkin veitsestä käytetään mihinkin. Vaikka rapujuhlat luonnistuu minulta hyvin, niin tämä oli hieman mielenkiintoisempi vati! Onneks tarjoilijamme kannusti meitä syömään juuri sillä omalla tyylillämme, mutta antoi myös neuvoja veitsien käyttöön. Ei tarvitse siis antaa kokemattomuuden olla esteenä vadin tilauksessa, ja rohkeasti pyytää tarjoilijalta vinkkejä syömiseen.

Äyriäisvadin syönnissä tarvittiin panssarinmurtajaa
Ja myös kaivelutikun käyttöä saatiin opetella

Äyriäisvadin läpikäymisessä meni jonkin aikaa, mutta oli todella hauska ajanviete ja istuimme siinä puuhassa yli tunnin. Seuraavaksi siirryimme kuningasrapukattilaan, jonka valitsimme hummeriliemessä. Vaihtoehdot ovat myös inkiväärikookosliemi sekä valkoviini- ja yrttimaustettu liemi. Tarjoilija suositteli maistamaan inkiväärikookosliemellä, joten siinä vinkki teille arvon lukijat. Itse päädyin valitsemaan hummeriliemen, koska sitä olin himoinnut jo viikkoa ennen kuin saavuimme ravintolaan. Kuningasravut syödään niin, että se liha kaivetaan ravun kuorista ja lisätään kattilaan. Kun joka ikinen mehukas osio ravusta ollaan saatu kattilaan – sitten herkutellaan!

Kuningasrapukattila
Kuningasravun liha hummerliemessä

Hummeria talon hummerialtaasta Ja sitten hummeriin. Oi vau. Otimme puolikkaan jaettavaksi, kun sen verran paljon muuta ruokaa oli jo tullut syötyä, mutta halusimme kuitenkin maistaa tämän kuuluisan hummeriannoksen. Pöytään saapui yrttivoilla gratinoitua tuoretta hummeria spagetin kera ja voi että mikä makuelämys! Jopa se spagetti mikä tuli annoksen mukana oli niin mielettömän hyvää, että joka kerta kun sitä miettii tulee vesi kielelle.

Pääruoaksi yrttivoilla gratinoitua tuoretta hummeria
André Dezat et Filsin Sancerre oli nappivalinta äyriäisillemme. Jätän viiniarvostelun ammattilaisille ja otankin tähän Viinilehdestä löydetyn arvostelun: Kypsää herukkaa, karviaismarjaa, omenaa ja hentoa yrttisyyttä aromeiltaan muistuttava tuoksu. Maku on kuiva ja toistaa tuoksun aromit. Siinä on myös tuntuvaa sitrusmaisuutta, mineraalisuutta ja greippiinkin vivahtavaa särmikkyyttä. Suutuntuma on sitrusmaisen hapokkuuden ansiosta varsin terhakas ja viini jättääkin reilusti veden kielelle nostattavan jälkivaikutelman.
Jälkiruoaksi nautittiin kotimaisten juustojen lautanen hillokkeen ja siemennäkkärin kera
Koko upean ruokailun kruunasi kahvi ja portviini
Illallisella nautittiin myös täyteläinen, keskitanniininen, mausteinen, pippurinen, kirsikkainen Dal Cero Selverello Syrah 2015.

Ruokailumme kesti kaiken kaikkiaan yli 4 tuntia! Se tunnelma oli vaan niin kiireetön ja rento, että siellä olisi voinut viihtyä pidempäänkin. Ai niin, ja jos ei äyriäiset tai kala ole juuri sinulle, niin sieltä saa paljon muutakin, linkitän tähän heidän ruokalistan.

Seuraavaksi aion mennä kokeilemaan heidän blinibrunssiaan, joka tarjoillaan 31.3. saakka.

Kuningasrapuviikot loppuvat 3.3, jonka jälkeen alkaakin Merirapuviikot!

Meripaviljonki saa myös uuden, kelluvan terassin tänä kesänä, lue lisää tästä

Lue lisää Meripaviljongista Toptasten ravintolaesittelystä tästä.

Teksti: Titti Myhrberg

Kuvat: Niina Maria Photography

Lue myös