Siirry pääsisältöön

Noora Karma yllättyi Latviassa – Eri aikakausien tanssia raamittaa vehreys

Otsikkokuva: MTV OY / JANIS PIPAR

Myyrä-tv-ohjelman kuvaukset veivät mentalisti ja taikuri Noora Karman Latviaan. Aina kun kuvausmatkalla oli vapaata aikaa, Karma sujautti jalkaansa lenkkikengät ja lähti juoksemaan. Hän halusi aistia itselleen vielä vierasta Riian kaupunkia. 

Yksi Karman juoksulenkkiympäristöistä oli useiden hehtaarien Vērmanes-puutarha. Riian vehreys yllätti Karman. 

– Riian puistot ovat superkauniita. Siellä on ihan mahtavaa ulkoilla. Puistoissa on kauniita, hyvin suunniteltuja ja hoidettuja istutuksia. Siellä on hyvä energia. 

Ennen viime syksyistä kuvausmatkaa Karma oli käynyt Latviassa kymmenisen vuotta sitten. Hän oli silloin ulkomaisella risteilyaluksella esiintymässä ja yksi matkan etapeista oli Riika. Karma teki silloin saman havainnon kuin viime syksynä: Latviassa ovat vahvasti läsnä ajan eri kerrostumat. 

Latvian kiehtova historia

Vanhoissa rakennuksissa voi aistia vuonna 1201 perustetun Riian historian Latvian pääkaupunkina. Osa rakennuksista henkii neuvostoaikaa. Oma tunnelmansa on myös Riian jättimäisissä kauppahalleissa. 

Karma pohtii, että Latviassa voi tavallaan tehdä aikamatkan. Eri aikakaudet tanssivat yhdessä. Se saattaa olla hetkittäin jopa hämmentävää, mutta silti viehättävää. 

Riian ainutlaatuisuus on huomattu myös siten, että vanhakaupunki on vuodesta 1997 lähtien ollut yksi Unescon maailmanperintökohteista. Kaupungin arkkitehtuurissa näkyy kattaus eri tyylisuuntia.

Riiassa kokee kauneutta ja idyllisyyttä. Sama kaupunki tarjoilee myös karua koruttomuutta, neuvostoaikojen suuria rakennuksia, Karma kuvaa. Kokija ei pääse tylsistymään, kaupungin kortteleiden ilme pitää hereillä. 

Riikaa pääsee kiertämään minijunalla. Osallistuin sellaiselle kierrokselle, se oli mielestäni antoisa. Opin paljon alueen historiasta. 

Kuvaukset veivät ryhmän myös Liepājaan, satamakaupunkiin, jossa Karman puolestaan yllättivät hiekkarannat. 

– En tiennyt, miten hienoja rantoja Latviassa on. Liepājassa on tunnelma kuin etelässä.  Siellä on myös kallioista ja jylhää. 

Kuvaukset järjestettiin koronapandemian aikana. Karma tietää sen vaikuttaneen kaupunkien ilmeeseen myös Latviassa. Turisteja ei juurikaan ollut. 

– Tapasin italialaisen miehen, joka totesi minulle, että taidamme olla ainoat turistit täällä. 

Kuva: Visit Latvia

Konstailematonta ruokaa

Karma toteaa Latvian ruokatarjonnan ilahduttavan erityisesti liharuokien ystävää. Yllättävää oli Karman mielestä se, kuinka usein Latviassa oli tarjolla jäniksen lihaa. Sen lisäksi tarjolla oli myös muita suomalaisille vieraampia liharuokia. Hän kuvaa ruokaa konstailemattomaksi. 

– Ruoka on useimmiten hyvää ja maukasta.

Kasvisruokien ystävän kannattaa Karman mielestä tehdä netissä ennakkotutkimusta ravintoloiden tarjonnasta jo ennen matkaa, vaihtoehtoja on. 

Parhaan ruokaelämyksen Karma koki riikalaisessa Pētergailis-ravintolassa. 

– Ruoka oli aivan loistavaa ja saimme niin hyvää palvelua, että sellaista kohtaa harvoin. Omistaja suositteli meille annoksia ja kertoi niistä kiireettä. 

Pētergailis-ravintolassa Karma vieraili Latviaan käymään tulleiden lastensa ja vanhempiensa kanssa. Seurue nautti runsaan illallisen, jossa oli mehukasta karitsanlihaa, juustoja, rapuja ja unohtumattoman hyvää jälkiruokaa. 

– Jälkiruoaksi söimme valko-, puna- ja mustaherukoista käsin tehtyä jäätelöä. 

Monipuolinen hotelli- ja ravintolatarjonta

Myyrä-kuvausmatkan aikana Karma majoittui kahdessa eri hotellissa. Hän kuvaa niiden tunnelmien olleen hyvin erilaiset. Toinen vei vieraan vanhaan aikaan. Toinen oli pelkistetyn moderni. Modernin riikalaisen Pulmann Riga Old Town -hotellin aamupala jäi mieleen. 

– Aamupala oli todella runsas. Siellä oli kaiken muun lisäksi tuorepuuroja, pähkinöitä, siemeniä ja kaikkea muuta terveellistä. 

Pētergailis-ravintolan lisäksi Karma suosittelee tutustumaan Riikan ydinkeskustan ulkopuolelta löytyviin ravintoloihin. 

– Keskusaukion ympärillä on lähinnä vain selkeästi turisteja varten perustettuja pitsapaikkoja. Erikoisempia makuelämyksiä löytyy toki myös ydinkeskustasta. 

Noin 20 minuutin kävelymatkan ja 10 minuutin raitiovaunumatkan päästä löytyy ”hipsteri-alue” Miera. Se on tunnettu kahvila- ja taidetarjonnastaan. 

Erityisen ison kehun Karmalta saavat jälkiruoat. 

– Minä en yleensä syö lainkaan jälkiruokia, mutta Riiassa söin suklaakakkuja, kakkuja, mousseja… Ryhmässämme oli muitakin, jotka eivät yleensä ole jälkiruoan ystäviä, mutta Riiassa söivät niitä runsaasti. 

Liepājassa Karma ihastui rantojen lisäksi ravintolatarjontaan. Myös ravintolat henkivät hänen mukaansa etelän tunnelmaa. Kaupungissa ja sen rantojen tuntumassa on useita suuren ystäväjoukon keränneitä ravintoloita. 

Karma pohtii, että Liepājan elämää voi katsoa kuin elokuvaa. Arkipäivä kaupungin kaduilla viestii alueen historiasta. Vanhemman väen habituksessa on Karman mukaan muistoja neuvostoajasta. Nuoret ovat ottaneen kopin tämän päivän länsimaisista trendeistä. 

Kahden eri maailman läsnäolo näkyy myös myymälöissä. Osa kaupoista ilmentää vanhaa aikaa, osassa ilme on moderni. 

Täynnä aktiviteetteja ja ostosmahdollisuuksia

Syksyinen kuvausmatka tutustutti Karman myös latvialaiseen Siguldan kaupunkiin. Siellä päästiin kokeilemaan hurjaa kelkkarataa. 

– Samassa paikassa oli muitakin aktiviteetteja. Siguldassa olisi voinut hypätä vaikkapa benji-hypyn tai kokeilla ilmaköysirataa. 

Karma mainitsee myös Latvian Tarzan-puistot ja muut seikkailupuistot, joiden hän uskoo olevan mitä mainioin kohde lapsiperheille.  

Karma suosittelisi Latviaa paitsi erilaisista aktiviteeteista myös shoppailusta pitäville. 

– Riiassa on uusia hienoja ostoskeskuksia. Kauppoja on paljon. Vanhassa kaupungissa on ihana pieniä putiikkeja. Itse ostin sieltä hyvin uniikkeja vaatteita merkeiltä, joita en tiennyt olevankaan.  Sellaisia ei tule kovin usein vastaan. 

Karma kertoo maksaneensa laadukkaista villatakeista puolet vähemmän mitä hän uskoo vastaavien maksavan Suomessa. Ostosmatkailijan kannattaa suunnata Latviassa myös Via Jurmala Outlet -kylään. 

Latvia yllätti myös turvallisuudellaan. 

– Minua ei pelottanut liikkua yksin. En liikkunut kovin myöhään, mutta kuitenkin pimeään aikaan. Siellä oli turvallinen olo. 

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Tutustumisen arvoisia Latviassa

Kohteet:

Riian puistot

Riian puistojen tunnelma on ainutlaatuinen. Ne henkivät hyvää energiaa ja tarjoavat matkailijalle paikan rauhoittua ja nauttia kauneudesta.

Kukkaloiston ystävälle hyvä käyntikohde on myös Riian kasvitieteellinen puutarha, jossa on yli 6 000 kasvilajia.

Liepājan rannat ja luonto

Liepājan upeat, puhtaat hiekkarannat, joilla kulkiessaan on vaikea muistaa olevansa niin lähellä Suomea – Baltiassa. Rantojen tuntumassa voi myös nauttia ruoasta tai kahvihetkestä. 

Modernit ostoskeskukset

Ostoskeskukset, joissa kuluu huomaamatta vaikka koko päivä. Riian vanhankaupungin Galeria Centrs. Myös ostoskeskuksissa on tutustumisen arvoisia ravintoloita. 

Kuva: Visit Latvia

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ruokasuosikit:

Herkulliset jälkiruoat: mousset ja käsintehdyt jäätelöt. Kannattaa maistaa myös leivonnaisia, esimerkiksi suklaakakkuja.

Liharuoat. Latviassa innostuu maistamaan myös suomalaisille hieman vieraampia liharuokia. 

Perinteinen pitsa saattaa Latviassa yllättää iloisesti. Ravintoloiden ja ruoan tasossa on huimia eroja, joten kannattaa tehdä hieman ennakkotutkimusta ennen matkaa. 

Kuva: Visit Latvia

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Ostokset:

Muoti. Riian kaupoissa löytyy vaatteita myös merkeiltä, joita ei saa Suomen kaupoista. Putiikeissa voi tehdä persoonallisia löytöjä. Vaatteita, joita ei näe katukuvassa Suomessa. 

Käsityöt, muun muassa laadukkaat, tyylikkäät ja Suomen hintatasoon nähden edulliset villatakit. 

Erilaiset luonnontuotteet ja kosmetiikka. Valikoima on runsas. 

Kuva: Visit Latvia

Innostuitko Latviasta? Lue täältä lisää vinkkejä Latviaan: www.latvia.travel/fi.

Lue myös