Siirry pääsisältöön

Jurmala, rantojen Jumala

”Onko tämä ensimmäinen kertasi Jurmalassa?” Tämä kysymys toistui matkan aikana useamman kerran. Myöntävän vastauksen jälkeen tuli aina sama vieno hymy saatesanoin: ”Uskon että tulet viihtymään”. Ja kyllä vain, Jurmalassa ei voi kuin viihtyä.

25 kilometriä hiekkarantaa

Aloitetaan Jurmalan hiekkarannoista. Ensinnäkin, se hiekka on jotain mihin en ole muualla törmännyt. Samettisen pehmeää, valkoista – ja mitä parasta, täysin luonnonmukaista. Tsaari Aleksanteri teki aikoinaan viisaan päätöksen istuttaa mäntypuita pitkin rantaa suojelemaan dyynejä, ja täten rantaviivan metsikkö on edelleen rauhoitettu.

Hauskana yksityiskohtana Jurmalan rannasta kerrottakoon, että se on jaettu eri vyöhykkeisiin. On olemassa aktiivisen urheilun vyöhyke sekä passiivisen urheilun vyöhyke. Passiivinen urheilu on määritelmän mukaan löhöily, joten sieltä löytyy aurinkotuoleja ja muuten vaan rentoa meininkiä. Aktiivisen urheilun puolelta löydät purjelautailijoita, rantalentopalloa pelaavaa nuorisoa, sekä muita aktiviteetteja. Yksi aktiviteetti nousee kuitenkin ylitse muiden, ja se on rantaa pitkin pyöräily. Tämä on SE juttu, minkä kaikki Jurmalaan saapuvat tekevät.

Auringonlaskut ovat jotain aivan huikeaa Jurmalassa. Meille oli kerrottu, että auringonlaskun aikaan Jurmalan rannoilla ihmiset jähmettyvät paikoilleen ja jäävät vaan tuijottamaan auringonlaskua. Tämän ilmiön sain minäkin matkallani todistaa. Ikään kuin aika vain pysähtyy sen muutaman minuutin ajaksi. Ihmiset tuijottavat horisonttiin, ja kun pallo on hävinnyt horisontin taakse, maailma herää taas. Jotenkin maaginen hetki!

Viiden tähden Baltic Beach Hotel & Spa

Jos tämä paikka ei ole sinulle tuttu, tai jos satut olemaan ensikertalainen Jurmalassa – suuntaa tänne! Hotellista löytyy spa-osasto kahdessa kerroksessa ja lisäksi tervehenkisille aivan upea kuntosali. Aamu-uinnit voit käydä vetämässä joko virkistävässä meressä tai lämmitetyssä ja puhdistetussa 25 metrin merivedellä täytetyssä sisäaltaassa. Lisäksi hotellista löytyy äyriäisravintola, italialainen ravintola ja rantaravintola. Ja siihen päälle tietty upea lobby bar ja 24h huonepalvelu. Viiden tähden hotelli siis. Meille ehkä upein juttu tässä hotellissa oli yksityinen ranta, jossa on maailman mukavimmat rantatuolit, ilmaisia hotellivieraille tietenkin.

Hotel Jurmala spa

Myös Jurmala Spa:han tulee moni viettämään hemmottelulomaa. Spa-osastolla on kolme allasta, mukaan lukien lasten allas. Kaksi isompaa allasta läpäisee vedestä löytyvä baari, jossa voi tilata oman cocktailin ja nautiskella siitä altaassa istuen. Jurmala Spa:ssa on myös lähes 200 eri hoitoa! Toisin sanoen, suurin ongelma on valita siitä suuresta menusta oman hoitonsa. Monet tulevatkin jopa viikoksi kerrallaan, ja tilaavat jokaiselle päivälle hoidon. Heillä on myös baari 11. kerroksessa, josta voi nauttia aivan upeista näkymistä ja auringonlaskusta.

Upea ravintolakulttuuri

Jurmalassa on liuta toinen toistaan upeampia ravintoloita, joten tärkeintä on ehkä miettiä minkä tyylistä ruokaa haluaisi juuri sinä hetkenä ja minkälaisessa paikassa. Tässä muutama paikka, johon me ehdimme matkallamme tutustua.

36 Line

Tämä ravintola on hiljattaen muuttanut nykyiseen osoitteeseensa, eli suoraan upealle Jurmalan hiekkarannalle. Paikallinen julkkiskokki Lauris Aleksejevas loihtii täällä upean auringonlaskun siivittämän aivan huikean ruokailukokemuksen. Tämä paikka on laadukas, romanttinen ja eturivin paikka nauttia Jurmalan upeista auringonlaskuista. Paikka on todella suosittu, joten muista tehdä varaus! Tänne voi ja kannattaa kävellä upeaa rantaa pitkin.

House of Light grill

Simppeliä ruokaa mukavassa ilmapiirissä keskellä kävelykatua. Tule tänne shoppailun lomassa nauttimaan Saslikista eri muodoissa. Kesällä seinä avautuu ja saat istua terassimaisessa ympäristössä keskellä kävelykadun tunnelmaa.

Memories

Tässä ravintolassa emme syöneet, vaan piipahdimme vain sisällä mutta halusin silti nostaa tämän teidän tietouteen tunnelman takia. Paikka näytti ihanalta ja on minun must visit -listalla seuraavaan Jurmala-kertaan. Venäläistyylinen keittiö huikeine jälkkäreineen hurmasi ensinäkemältä. Lisäksi yläkerrasta löytyy lapsille oma leikkipaikka joten tänne kannattaa suunnata jos haluaa rauhallisen illallisen lapsiseurueessa.

Vohvelijätskiä!

Jokaisella maalla on yleensä jokin jälkiruokaerikoisuus, ja niin myös Latvialla. Kadulla näkee vohvelimyyjiä, mutta täällä vohvelit ovat ihan erilaisia kuin meilläpäin. Ensinnäkin taikina on paksumpaa ja vohvelirauta hyvin erilainen. Lisäksi kun vohveli on kuuma, se laitetaan mukiin jolloin se saa jätskitötterön muodon. Sitten sitä käytetään kuin jätskitötteröä, eli siihen laitetaan yksi tai kaksi palloa jätksiä ja avot – herkutteluhetki on edessä!

Jurmala Golf Club & Hotel

Tänne ajaa vartin lentokentältä! Lisäksi viereen on avautumassa 14.8. valtava outlet-myymälä ja Jurmalan rannoille ajaa kymmenisen minuuttia. Tänne kun suuntaa voi siis hoitaa kaikki kätevästi yhdessä viikonlopussa: rannalla löhöilyä, shoppailua, golffailua ja spa-hoitoja!

Golf-klubissa on hotellin ja golfkentän lisäksi aivan upea ravintola. Ravintolan tekee loistavan keittiömestarin lisäksi erikoiseksi se, että heillä on valtava oma puutarha. Puutarhassa kasvatetaan kaikki heidän kasvikset ja lisäksi vielä koristeluun tarvittavat kukat. Ajoimme puutarhaan golf-kärryillä ihastelemaan heidän puutarhurinsa aikaansaannoksia.

On yksi asia, jota en voi hehkuttaa tarpeeksi: heidän tomaattinsa! Heillä oli yhteensä kaksi kasvihuonetta, jossa toisessa oli 60 eri tomaattilajiketta ja toisessa oli 50. Siis 110 eri tomaattilajiketta yhdessä puutarhassa!

Ja nyt seuraa tarinan upein osa. Arvatkaapa, mikä oli tämän puutarha-visiitin tarkoitus? Meidän keittiömestarimme, Artur Agagonof, joka siis oli mukana kertomassa mitä kaikkea puutarhasta löytyy, keräsi samalla erinäisiä kypsiä vihanneksia mukaan koriin. En ajatellut asiaa sen enempää, kunnes palatessamme golf-klubille hän nappasi korin kainaloon ja sanoi menevänsä nyt keittiöön kokkaamaan! Hän valmisti meille kolmen ruokalajin täysin omavaraisen lounaan – joka vei kaikilta meiltä ruokailijoilta jalat alta!

Klubin yhteydessä on 17-huoneen boutique-hotelli. Pääsimme kurkistamaan huoneisiin, ja olivat kyllä todellakin maulla sisustettuja ja loppuun asti ajateltuja huoneita.

Jurmala Golf & Hotelista löytyy sekä 18-reikäinen Nicklaus design kenttä, sekä 9-reikäinen harjoittelukenttä. Lisäksi löytyy laadukas range sekä simulaattoreita. Tekemistä löytyy siis sekä aloittelijalle että kokeneemmalle golffaajarille, ja siltä väliltä.

Talon spritzerin sisältö oli salaisuus!

Mitä tehdä Jurmalassa

Kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, niin täällä voi shoppailla, herkutella, golffata ja hemmotella itseään kylpylöissä. Voi patsastella kävelykadulla, pyöräillä rannalla tai uppoutua mukaviin rantatuoleihin. Lapsiperheille löytyy myös tekemistä. Paikallinen Aquapark on isoimpia vessipuistoja mitä olen pitkää aikaan nähnyt ja kaupungista löytyy myös Tarzan-maailma, joka on kiipeilypuisto aktiivisille pikku-ihmisille. Ja rantaviivaa kun löytyy silmiinkantamattomiin ja vesi on matalaa, se sopii täydellisesti myös perheellisten päivän viettoon. Jurmalasta löytyy myös upeita luontopolkuja sekä ulkoilmamuseo, joka oli todella mielenkiintoinen. Paikalle oli tuotu aitoja taloja, ja saimme kuulla mielenkiintoista historiaa siinä taloja ihastellessamme. Näin spa-ihmisenä kerrottakoon, että ensimmäinen spa Jurmalassa syntyi kalastajan vaimojen toimesta kun he muuttivat verkkovajan kylpyläksi! He heittivät verkot ulos ja toivat sisään pienen paljun, johon kaadettiin lämmitettyä merivettä ja luonnosta kerätyt yrtit. Siihen parantavaan kylpyyn sai sitten pulahtaa pientä pennosta vastaan!

Legend Beach Club

Kiinnostaako Beach Club-meininki mukavine löhöilytuolineen ja uima-altaineen? Haluatko nautiskella kylmästä juomasta ja upeasta tunnelmasta? Suuntaa Legend Beach Clubiin. Täällä on myös tarjolla ruokaa ja viikonloppuisin dj:t pistävät bileet pystyyn. Avot ja kuplivaa pöytään!

Tämä oli meidän tutkimusmatkamme Jurmalassa tällä kertaa. Seuraavana juttuvuorossa Riika – stay tuned!

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös