d-md-none
Siirry pääsisältöön

Myyrä-ohjelman voittaja Aino Sirje ihastui Latviaan

Jännitystä ja pohdittavaa television katsojille maaliskuusta asti tarjonnut MTV:n Myyrä-seikkailuohjelma on päättynyt. 

Latviassa kuvatussa sarjassa voittoa ja osallistujien yhdessä keräämää rahapottia tavoitteli toisella tuotantokaudella 10 julkisuudesta tuttua kasvoa. Voiton ja rahapotin vei Aino Sirje. Sarjaan osallistuminen antoi Sirjelle mahdollisuuden tutustua ensimmäistä kertaa Latviaan. 

Myyrä-sarja kuvattiin koronavuoden 2020 elo-syyskuussa. Pandemia painoi kokemukseen oman leimansa, mutta siitä huolimatta Latvia on Sirjen mukaan mitä mukavin matkailumaa. 

Vaikka suuri osa ajasta meni kuvauksissa, Sirjen mieleen jäi monta paikkaa, joihin hän toivoo voivansa vielä palata. 

Upea ranta ja historiallinen linnoitus ovat näkemisen arvoisia

Sirje kannustaa Latviassa matkustavan tutustumaan esimerkiksi Itämeren rannalla sijaitsevan Liepājan maisemiin. 

– Satamakaupunki Liepājassa on kahdeksan kilometriä upeaa rantaviivaa, näyttelijä sanoo. 

Ranta on itsessään kokemisen ja näkemisen arvoinen, mutta Liepājassa pääsee kosketuksiin myös historian kanssa. Kaupungissa on mahdollisuus tutustua osittain mereen huuhtoutuneeseen linnoitukseen (Northern Forts). Pohjoisiin linnoituksiin ihastui myös Sirje. 

Rantaviivan lisäksi Liepāja ilahduttaa historiallisista kirkoista kiinnostuneita ja jugend-arkkitehtuuria arvostavia. Liepāja tunnetaan myös Latvian musiikkikeskuksena ja Baltic beach party -juhlistaan. Ravintolatarjontaakin löytyy.  

Liepājan lisäksi Sirjeen teki vaikutuksen pääkaupunki Riika. 

– Riian vanhakaupunki on Latviassa matkailevan must-kohde, varsinkin jos on kiinnostunut arkkitehtuurista ja historiallisista rakennuksista. 

Riiassa elämä sykkii kauniiden jugendrakennusten ja vehreyden keskellä. Keskustan uutta aluetta ja ostospaikkoja unohtamatta. 

Myyrän kuvausaikataulu oli Sirjen mukaan tiukka, joten Riian iltaelämän kokeminen jäi seuraavaan kertaan. Pääkaupunki jäi kuitenkin mieleen paikkana, jossa varmasti löytyy tekemistä myös iltaisin ja vauhdikkaampaa lomaa kaipaaville. 

– Kuvausten aikana emme ehtineet kovin paljoa bailaamaan. Tietenkin korona rajoitti osaltaan menemistä. Olisi kiva tutustua Riian musa- ja klubitarjontaan. Viihtyisin jossain hyvässä kasvisravintolassa, sen jälkeen jossain pienessä klubissa nauttien musasta.

Iltaisin monen suosikkikohde Riiassa on hipstereiden huvikaduksikin kutsuttu Miera iela -katu. Sen varrella on design-kauppojen ja kahviloiden lisäksi pienpanimoja baareineen. Vanhasta kaupungista Miera iela -kadulle on noin 20 minuutin kävelymatka.  

Latvia tarjoaa monipuolista tekemistä

Myyrä-kuvauksissa vietetty aika vakuutti Sirjen siitä, että Latvialla on paljon annettavaa niin aktiivilomaa kuin erilaisissa tunnelmissa viipymistä arvostaville. 

Sirje pohtii, että jos hän opastaisi ryhmiä Latviassa, vanhemmalle väelle hän esittelisi Riian ja Liepājan vehreyttä ja historiaa henkiviä paikkoja. 

– Nuorten kanssa menisin pääkaupungin klubeille. Lapsiperheen veisin tutustumaan ”Latvian Sveitsiin” eli Siguldaan ja Latviasta löytyviin moniin seikkailupuistoihin.

Latviaan kannattaa Sirjen mukaan mennä myös kulttuuritarjonnan vuoksi. 

– Riiassa suosittelen Latvian kansallista taidemuseota ja kierrosta pienemmissä taidegallerioissa. Myyrän kuvausten aikaan kaupungissa oli iso taidebiennaali, johon kävin tutustumassa, Sirje toteaa.

Latvian kansallisessa taidemuseossa on latvialaisen taiteen pysyvä näyttely, muita kokoelmia ja vaihtuvia näyttelyitä. Taidemuseo avautui tarkoin rajoituksin koronatauon jälkeen huhtikuun alkupuolella. 

Taidemuseon lisäksi Riiassa on pitkä liuta muita museoita. Vanhassa kaupungissa on suuri nykytaiteen museo, Pörssitalon taidemuseo, Taideteollisuusmuseo, Sotamuseo. 

Latviassa riittää kokemuksellisia herkkupaloja myös rauhallista tunnelmaa etsiville. Riiassakin voi viihtyä, vaikka ei välittäisi meluisasta kaupunkielämästä. Rauhasta voi nauttia muun muassa vehreissä puistoissa. 

– Erityisen upeita ovat Riian keskusten läpi kulkevan kanaalin ympäristön useat puistot, näyttelijä sanoo. 

Puistojen muodostamalla vehreällä alueella sijaitsee useita nimekkäitä ravintoloita ja kesäisin pääsee kanaaliajelulle ja puistoissa on erilaisia aktiviteetteja. On vuokrattavia polkuautoja ja -veneitä, leikkipuistoja, rullaluistelua, pomppulinnoja. 

Hintataso yllättää monissa latvialaisissa myymälöissä iloisesti. Sirje valitsi tuliaisiksi muun muassa latvialaisen Madara-sarjan kosmetiikkaa.

Kosmetiikan lisäksi monen turistin tuliaisostoskorista löytyy luonnontuotteita, käsitöitä, koruja ja paikallisia alkoholituotteita sekä leivonnaisia. Vaikka ostosten teko ei kiinnostaisi, Riian Keskustorilla kannattaa käväistä aistimassa vilkasta markkinatunnelmaa. 

Aktiviteettien sigulda

Riian ja Liepājan lisäksi Sirje kehuu vuolaasti Sigulda-kaupunkia, jonne hän kannustaa myös lapsiperheitä matkustamaan.  

Sigulda sijaitsee luontokokemuksella lumoavassa Gaujan kansallispuistossa. Kansallispuistoon kuuluvat Gauja-joen laakso ja sen ympäristö. Kansallispuisto on kooltaan lähes 92 000 hehtaaria ja se pitää sisällään moninaisen luonnon lisäksi kulttuurihistoriaa. 

Siguldassa Sirje tutustui Turaidan linnaan, joka on osa kymmenien hehtaarien kokoista museoaluetta.

– Linnasta avautuvat upeat näkymät Gaujan kansallispuistoon ja Gauja-joelle, näyttelijä kuvaa.  

Kansallispuistoon tutustumisen lisäksi Siguldassa riittää paljon muuta puuhaa. Palvelut ovat kattavat; on kauppoja, majoitusta ja ravintoloita. Lisäksi alueella sijaitsee tunnettu ilmaköysirata ja Tarzans seikkailupuisto, jossa on aktiviteettejä eri-ikäisille. 

Siguldasta Sirjelle mieleen jäi jotain ainutlaatuista. 

– Siguldan upeissa maisemissa hyppäsimme Myyrässä tandem-benjihypyn suoraan rotkoon. Se oli matkan unohtumattomin hetki. En ollut koskaan aikaisemmin hypännyt, ja loikka oli ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Sirje tietää benjihyppypaikan olevan turisteille avoin. 

– Ei muuta kuin hyppäämään Se on upea kokemus, Sirje kannustaa. 

Teksti: TIINA ÖRN

KUVA MTV Oy/ Janis Pipars

Aino Sirje suosittelee:


Kaupungit:

Liep

Riika

Sigulda 

Aktiviteetit:

Seikkailupuistot

Taidegalleriat

Luontokohteet

Innostuitko Latviasta? Lue täältä lisää vinkkejä Latviaan: www.latvia.travel/fi.

Otsikkokuva: MTV Oy/ Janis Pipars

Lue myös