Siirry pääsisältöön

Suomen Michelin-tähtien jakaminen 2023: Porvoolainen ravintola Vår saa tähden huippuluokan gastronomiasta ja ekologisesta kestävyydestä

Vuoden 2023 MICHELIN-tähdet ja maininnat ovat jaettu! Katso täältä kaikki Suomen MICHELIN-tähtiravintolat! Löydät täältä myös listan BIB Gourmand- ravintoloista sekä muut MICHELIN-maininnan saaneet suomalaiset ravintolat.

Pääkuva: Niko Lehto & Hash Varsani

Michelin-tähdet ovat ravintola-arvostelujärjestelmä, jota Michelin-opas käyttää arvioidessaan ravintoloita. Tähdet myönnetään ravintoloille ravintolan ruoan laadun, luovuuden, teknisen taidon ja ruokailuelämyksen perusteella. Michelin-tähdet jaetaan kolmeen eri kategoriaan:

 1. Yksi tähti: Yksi tähti symboloi erinomaista ruoanlaatua ja osoittaa, että ravintola on erittäin hyvä ja ansaitsee huomiota. Ravintola tarjoaa korkeatasoista ruokaa, joka on valmistettu taitavasti ja maistuvasti.
 2. Kaksi tähteä: Kaksi tähteä osoittavat, että ravintola edustaa erinomaista ruoanvalmistustasoa ja ansaitsee matkustamisen erityisesti kyseisen ruokailukokemuksen takia. Ravintola tarjoaa poikkeuksellista ruokaa, jossa käytetään huolellisesti valittuja raaka-aineita ja innovatiivisia makuyhdistelmiä.
 3. Kolme tähteä: Kolme tähteä ovat Michelin-opaan korkein arvostelu. Kolmen tähden ravintolat edustavat huippuluokan ruoanvalmistustaitoa, joka ansaitsee matkan kohteena olemisen. Ravintola tarjoaa ainutlaatuisen ja poikkeuksellisen ruokailukokemuksen korkealuokkaisella ruoalla, makuyhdistelmillä, esillepanolla ja palvelulla.

Michelin-tähdet ovat kansainvälisesti arvostettuja ja toimivat viitteenä korkealaatuisten ravintoloiden tunnistamisessa. Ne auttavat ruokailijoita valitsemaan ravintoloita, jotka tarjoavat erinomaisen ruoan ja ruokailuelämyksen.

Michelin-oppaan vihreä tähti, virallisesti tunnettu nimellä ”Green Star”, on Michelin-oppaan uusi lisäys. Se myönnetään ravintoloille, jotka ovat sitoutuneet kestävän kehityksen periaatteisiin ja ympäristöystävällisiin käytäntöihin. Vihreä tähti arvioi ravintolan kestävyyttä, ekologisuutta ja vastuullisuutta.

Vihreän tähden myöntämisen taustalla on Michelinin halu nostaa esiin ravintoloita, jotka panostavat ympäristönsuojeluun, paikallisiin raaka-aineisiin, jätteen vähentämiseen, energiatehokkuuteen ja kestävään ruoantuotantoon. Se on tunnustus ravintolan työstä ympäristöasioissa ja osoitus siitä, että ravintola täyttää korkeat kestävän kehityksen standardit.

Vihreä tähti toimii erillisenä tunnustuksena perinteisten Michelin-tähtien rinnalla. Se ei vaikuta ravintolan ruoan laatuun tai ruokailukokemuksen tasoon, vaan keskittyy ympäristöystävällisiin käytäntöihin. Tämä tähti kannustaa ravintoloita kehittämään kestävämpiä toimintatapoja ja auttaa kuluttajia tunnistamaan ravintolat, jotka painottavat vastuullisuutta ja ympäristötietoisuutta ruoantuotannossa.

Uusi Michelin-tähden ravintola Suomessa:

SUOMI on saanut uuden Michelin-ravintolan! Porvoon vanhan kaupungin entiseen suklaatehtaaseen rakennettu ravintola Vår sai tänään sekä Michelin-tähden että vihreän Michelin Tähden. 

Ravintola Vår on tunnettu laadukkaasta ruoastaan ja viihtyisästä ilmapiiristään. Ravintola tarjoaa modernia pohjoismaista keittiötä, jossa korostetaan tuoreita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Vår on tunnettu erityisesti innovatiivisista makuyhdistelmistä ja taidokkaasta ruoanvalmistuksesta. Ravintolan menu vaihtelee kausittain, joten asiakkaat voivat nauttia aina uusista ja sesonkiin sopivista mauista. Käytetyt raaka-aineet valitaan tarkkaan, ja ne pyritään hankkimaan paikallisilta tuottajilta aina kun mahdollista.

Ravintolan tyylikäs ja viihtyisä sisustus luo rentouttavan ilmapiirin, jossa vieraat voivat nauttia ruoastaan ja viihtyä seurassa. Palvelu on ystävällistä ja ammattitaitoista, mikä tekee ruokailukokemuksesta vieläkin miellyttävämmän.

Ravintola Vår on ansainnut mainetta paikallisena suosikkina Porvoossa ja houkuttelee sekä paikallisia että matkailijoita nauttimaan herkullisesta ruoastaan ja viihtyisästä ilmapiiristään.

Ravintolamme filosofia on tarjota sesonginmukaista ja kestävää ruokaa, joka on valmistettu paikallisista raaka-aineista. Keskitymme luonnonvaraisiin tuotteisiin ja teemme yhteistyötä vain kourallisen paikallisten tavarantoimittajien ja tuottajien kanssa, jotka jakavat arvomme, ja yhdistämme vision kestävämmästä tulevaisuudesta. 

– Niko Lehto

Kahden Michen-tähden säilyttänyt ravintola Suomessa:

Palace, Helsinki

Ravintola Palace on arvostettu ja pitkään toiminut ravintola Helsingissä, Suomessa. Se sijaitsee historiallisessa Palace-hotellissa, joka on tunnettu arkkitehtuuristaan ja ylellisestä ilmapiiristään.

Palace-ravintolassa tarjoillaan perinteistä ja modernia suomalaista keittiötä. Ruokalista sisältää laajan valikoiman herkullisia ja taidokkaasti valmistettuja annoksia, joissa käytetään laadukkaita paikallisia raaka-aineita. Ravintolan tyyli ja ruoka kunnioittavat suomalaista ruokaperinnettä samalla kun niissä on ripaus nykyaikaisuutta.

Palace-ravintolan ylellinen ja elegantti sisustus luo ylellisen ja tunnelmallisen ilmapiirin. Ravintolassa on viihtyisä ja tyylikäs ruokasali, jossa vieraat voivat nauttia ruoastaan ympäröitynä kauniista yksityiskohdista ja historiallisesta charmista. Palvelu on ammattitaitoista ja huomaavaista, mikä täydentää ruokailukokemuksen tasoa.

Ravintola Palace on tullut tunnetuksi laadukkaasta ruoastaan, ensiluokkaisesta palvelustaan ja upeasta ympäristöstään. Se houkuttelee niin paikallisia herkuttelijoita kuin kansainvälisiä vieraita, jotka haluavat kokea hienostuneen ja maukkaan ruokailukokemuksen Helsingin ytimessä.

Yhden Michelin-tähden säilyttäneet ravintolat Suomessa:

 • Demo, Helsinki
 • Grön, Helsinki
 • Olo, Helsinki
 • Finnjävel Salonki, Helsinki
 • Kaskis, Turku

Vihreän tähden ravintolat Suomessa:

 • Grön, Helsinki
 • Nolla, Helsinki
 • Natura, Helsinki
 • Vår, Porvoo

Michelin Guide Nordic Countries 2023 – muut maininnat

Michelin-oppaan maininta voi olla esimerkiksi Michelin-tähti, joka osoittaa erinomaista ruoanvalmistustasoa, tai Bib Gourmand -maininta, joka tunnistaa ravintoloita, jotka tarjoavat laadukasta ruokaa edullisemmin. Näiden lisäksi opas voi antaa muita mainintoja, kuten ”Mainitsemisen arvoinen” tai ”Lupaava uusi tulokas”, jotka tuovat esiin ravintoloita, joilla on potentiaalia ja ansioita.

Bib Gourmand -maininnan saaneet ravintolat erottuvat laadukkaasta ruoastaan, joka usein perustuu paikallisiin raaka-aineisiin ja alueen ruokaperinteisiin. Näissä ravintoloissa on tarjolla maukkaita ja houkuttelevia annoksia, jotka ovat hinta-laatusuhteeltaan erinomaisia. Maininnalla on tarkoitus tunnistaa ja suositella ravintoloita, jotka tarjoavat erinomaista ruokaa kohtuuhintaan. Se auttaa ruokailijoita löytämään paikallisia helmiä, joissa voi nauttia herkullisista aterioista ilman suurta budjettia.

Vuoden 2023 oppaassa Bib Gourmand -ravintolan maininnan säilytti Nolla ja uutena ravintolana Nollan seuraksi liittyi ravintola Bona Fide . Bib Gourmand -ravintoloita kuvaillaan erinomaisella hinta-laatusuhteella. 

Michelin-oppaan ”mainitsemisen arvoinen” on tunnustus, jonka Michelin-opas myöntää ravintoloille ansioista niiden ruoan laadun, palvelun ja kokonaisvaltaisen ruokailuelämyksen perusteella. Tänä vuonna mainitsemisen arvoisia ravintoloita löytyy Suomesta Michelin-tarkastajien mielestä peräti 18 ravintolaa. 

 • Ateljé Finne, Helsinki
 • Young Hearts, Helsinki
 • Boon Nam, Helsinki
 • Lily Lee, Helsinki
 • Café Savoy, Helsinki
 • Savoy, Helsinki
 • Boulevard, Helsinki
 • Gaijin, Helsinki
 • Muru, Helsinki
 • Emo, Helsinki
 • SEKEL, Helsinki
 • Shelter, Helsinki
 • Vinkkeli, Helsinki
 • Nokka, Helsinki
 • Ego, Helsinki
 • Ventuno, Helsinki
 • Smör, Turku
 • SIRO, Turku

Lähde: Finland MICHELIN guide 

Lue myös