Samettisen pehmeä munakokkeli, rapea pekoni ja helposti levitettävä munavoi
Tekisikö mielesi rapeaa pekonia, mutta et haluaisi, että koti on täynnä pekonin hajua loppupäivän? Haaveiletko hotellin ihanasta munakokkelista, mutta et ole ikinä onnistunut saamaan siitä samettisen pehmeää? Oletko aina miettinyt, miksi kukaan ei tee levitettävää munavoita?
Kokosimme yhteen huippukokkien oppeja, miten onnistut näissä aamiaispöydän klassikoissa takuuvarmasti.
Täydellinen munakokkeli
Munakokkelissa onnistuminen on todella helppoa, kunhan muistaa muutaman asian: pannun lämpö pitää olla sopiva, munaa ei saa sekoitella kovalla otteella, ja kokkeli pitää jättää lopuksi hieman kosteaksi.
Ainekset (2 annosta)
- 4 kpl munaa
- 1 dl nestettä (kevytmaitoa, kermaa tai vettä)
- ripaus suolaa ja valkopippuria
- voita tai öljyä paistamiseen
- Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon neste. Valitse neste maun mukaan. Kermalla yleensä tulee parasta, maidolla myös maukasta ja vedellä saadaan se vähärasvaisin versio. Kaikilla nesteversioilla pystyt saamaan aikaiseksi kuohkean lopputuloksen. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
- Kaada seos pannulle ja kypsennä keskilämmöllä lastalla sekoitellen. Älä sekoita kovalla otteella, vaan kerran vaan alussa, jonka jälkeen annat seoksen hyytyä hiljalleen. Kääntele, kunnes kokkeli on kauttaaltaan hyytynyttä.
- Jätä kokkeli hieman kosteaksi, sillä muna jatkaa kypsymistään vielä hetken.
Rapea pekoni
Vinkki! Etkö syö punaista lihaa? Hyvin varustetuista kaupoista löytyy nykyään myös kanapekonia!
Tekisikö mieli munakokkelin kaverina pari suolaista, ihanan rapeaa pekoniviipaletta, mutta et haluaisi sitä pekonin käryä loppupäiväksi kotiisi? Valmista se uunissa! Pekonin valmistus ei ikinä ole ollut näin helppoa! Levitä viipaleet leivinpaperille ja pidä huoli, että viipaleet eivät koske toisiinsa. Laita pelti suoraan kylmään uuniin ja aseta uunin lämpötila 225 asteeseen. Huom! Tasalämmölle, ei kiertoilma! Jos teet isomman satsin, voit laittaa pellit alimmalle ja ylimmälle tasolle, mutta jätä välitaso tyhjäksi. Paistoaika on noin 15 minuuttia, mutta koska uunien lämpeneminen on niin hyvin erilaista ja myös rapeuden toivomuksissa on suuria eroja, niin sinun kannattaa vilkaista pekonien rapeustilanne jo 10 minuutin kohdilla. Kun rapeus on kohdillaan, nosta pekonit pihtien avulla talouspaperille hetkeksi, se auttaa valuttamaan rasvaa jotta pekonit pysyvät rapeina vielä aamiaispöytään saakka. Nauti!
Levitettävä munavoi
Kuinka monta kertaa olet kokenut hetken kun levität tuoreen karjalan piirakan päälle munavoita, joka vaan leviää joka puolelle? Mietit, että missä se voin osuus oli tässä munavoissa? Kerromme nyt, miten teen brunssi- tai aamiaispöydän keskustelun keskipisteen: levitettävän munavoin!
Ainekset:
- 3 kananmunaa
- 50g voita
- ripaus sokeria ja suolaa
Keitä ja kuori kananmunat. Sulata voi joko kattilassa tai mikrossa ja laita munien kanssa sekoituskulhoon. Survo munavoi joko perunasurvottimella tai haarukalla. Kun seos on mieltymyksesi mukaan tasainen, laita se tarjoiluastiaan ja jääkaappiin viilentymään. Tämä on paras valmistaa aamiaista edeltävänä iltana, ja aamulla ensimmäisenä nostaa munavoin sulamaan sopivan pehmeäksi tarjoilua varten. Valmistaudu kehuihin!
Katso lisää vinkkejä aamiaispöyään
Rapea granola tuoreilla mansikoilla
Helppo ja raikas hedelmäsmoothie
Saaristolaisleipää kylmäsavulohitäytteellä ja skagenlevitteellä
Mikäli kokkailu aamutuimaan ei houkuta, katso tästä listaus Helsingin parhaista brunsseista ja nauti valmis brunssi!