Siirry pääsisältöön

Toptaste Malediiveilla: Heritance Aarah

Tällä kertaa suuntasimme Raa Atollille tutustumaan Heritance Aarahin resortiin Malediiveilla. Saari on noin 27 hehtaaria suuri, ja se houkuttelee erityisesti lomailijoita, jotka etsivät ylellistä ja rentouttavaa lomakokemusta. Saarella on muuten enemmän työntekijöitä, kuin vieraita – se kertoo jo jotain palvelun tasosta.

Seuraavaksi aiomme esitellä teille meidän kokemuksiamme saaresta. Lomailijalle on tarjolla meidän kokemusten lisäksi vielä runsaasti muuta aktiviteettia, me emme yksinkertaisesti ehtineet tehdä kaikkea tällä viiden yön yöpymisellä. Suosittelisin siis ehkä ottamaan kokonaisen viikon tässä resortissa, jotta saatte matkasta kaiken irti.

Aloitimme vierailumme saarikierroksella kamera kädessä. Ja ensimmäinen reaktio oli ”apua, mikä paratiisisaari!” – joka puolelle kun katsoi niin haukkoi henkeään.

Vastuullisuusohjelma

Heritance Aarah on kuten muutkin saaret Malediiveilla erityisen herkkä ilmastonmuutokselle, ja tästä syystä he haluavat olla erityisen vastuullisia kaikessa toiminnassaan. Heritance Aarahin vastuullisuusohjelma on mittava ja vaikuttava. He ovat esimerkiksi ihan viimeisimpinä asentaneet lähes 2000 neliömetrin aurinkopaneelit saarelle, investoineet kompostointilaitteeseen sekä keräävät sadevettä talteen. He käyttävät paikallisten kalastajien palveluita, ja ostavat ainoastaan vastuullisesti pyydettyä kalaa. Malediiveillahan on laitonta kalastaa verkoilla, joten jokainen tonnikalapala, jonka laitat suuhusi – on siimakalastettu! He ovat myös jättäneet pois muovit sekä pulloista että pilleistä ja drinkkitikuista, ja jopa huoneiden avainkortit ovat puuta! Liitän alle mielenkiintoisen tilastokuvan, jonka löysin Heritance Aarahin vastuullisuusraportista – mielestäni tämä oli todella havainnollistava.

Korona-aikoihin Malediivit oli totaalisessa lockdownissa, ja tällöin Heritance Aarahin henkilökunta keksi rakentaa saarelle oman in house-puutarhan, josta saisi myös omia kasviksia ja hedelmiä. Viime vuonna puutarha tuotti jo 475kiloa hevi-tuotteita!

Heritance Aarah kertoo toteuttavansa holistista vastuullisuustyötä, johon kuuluu edellämainittujen lisäksi myös henkilöstön koulutus vastuullisuustyöhön. He ovat erittäin ylpeitä kertoessaan, että ovat tähän mennessä kouluttaneet jo 1635 henkilöä Heritance Aarahin vastuullisuusperiaatteisiin.

He osallistuvat ”Save the lungs, Save the ocean – Coral planting” – kampanjaan istuttamalla korallia mereen. Tässä vaiheessa he ovat istuttaneet jo lähes 13 neliötä uutta korallia kampanjan tiimoilta!

Sen lisäksi, että toteuttavat omaa vastuullisuuskampanjaansa, he myös haluavat nostaa tietoisuutta vieraissa, sekä osallistuttaa vieraat mukaan vastuullisuustalkoisiin.

Saarella käytettiin ainoastaan sähköbuggyja tai polkupyöriä.

Huonetyypit

Saarella on 150 villaa; 68 rantahuvilaa ja 82 over water villaa. Rantahuviloita suositellaan perheille, ja etenkin perheille joissa on pieniä lapsia – ihan turvallisuussyistä. Villat sijaitsevat suoraan rannalla, joista pääsi kätevästi muutamalla askeleella suoraan mereen, tai vaihtoehtoisesti tarjolla oli mukavat aurinkotuolit suoraan takapihalla.

Over Water villa

Me majoituimme over water villassa, jota ehdottomasti suosittelen, ellet sitten matkusta pienten lasten kanssa, heidän kanssa over water villa voi olla hieman vaarallinen.

Huoneeseen kuuluu oma butler-service, joka whats appin välityksellä muun muuassa noutaa ja vie sinut saaren eri paikkoihin, jos tuntuu että et jaksa kävellä. Vaikka suomalainen kävelee joka puolelle, niin tässä kuumuudessa kävi kyllä niin muutaman kerran että pyydettiin kyytiä, vaikka matka ei ollutkaan kovin pitkä oikein mihinkään.

Huone oli upea kaikin tavoin. Perusvarusteluihin kuului suihku ja kylpyamme ja oma terassi aurinkotuoleineen ja löhöilynurkkauksineen. Minibaarista löytyi viiniä, olutta, kolmea eri väkevää, sekä limua. Pieneen nälkään löytyi myös herkullisia paahdettuja pähkinöitä. Jäitä sai pyydettäessä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa – taas kerran kätevästi whats appin kautta. Minibaari täytettiin päivittäin ilman erillistä veloitusta, tosin sitä juomaa kului kyllä todella vähän kun saari oli täynnä ihania ravintoloita ja baareja jossa sai tarpeekseen ihan kaikkea ihanaa. Lisää niistä alempana.

Sängyn päädyssä oli pikku ikkuna alas mereen – josta tai tehtyä kivoja instagram-videoita, kun toinen ui alhaallapäin ja toinen kuvaa ylhäällä. Siinä myös näki usein pikku vauvahaita, jotka uiskenteli villan alta.

Ehkä upeinta näissä villoissa oli se, että pystyit lähtemään snorklailemaan suoraan villalta – tai illalla istua nauttimassa kylmästä juomasta ennen nukkumaan menoa, hiljaisuudesta ja laineiden liplatuksesta nauttien. Suomalainen kun on vahvasti kytkeytynyt luontoon, enkä taida tuntea ketään, joka ei rakastais merta tai järveä – niin tällainen over water bungalow on meille kuin pala taivasta.

Aktiviteetit ja ohjelma

Sanoisin, että tämä resortti on herkuttelijan paratiisi – mutta luonnollisesti täältä löytyy myös paljon aktiviteetteja. Saarella on oma sukelluskeskus, josta voi varata itselleen sukellus- tai snorklausretkiä tai kursseja. Lisäksi löytyy oma water sport center, josta saa lainata kajakkia, SUP-lautoja, polkuveneitä, jollia – aika pitkälti kaikkea vesiurheilulajia oli tarjolla. Ja uskon, että jos jotain olisi jäänyt puuttumaan, niin henkilökunta olisi varmasti lähtenyt hakemaan toivottuja välineitä toiselta saarelta – sen verran avuliasta porukkaa oli joka puolella.

Me kävimme hakemassa snorklausvälineet, ja saimme ohjeistukset house reefin ympäri snorklaukseen. Snorklaus oli ihan hyvä tässä oman ”talon riutan” liepeillä, mutta meille suositeltiin myös kovasti snorklausretkiä. Ne olivat kuitenkin sen verran hintavia, että päätimme tyytyä ihan vaan omiin kotikontuihin – ja olihan meillä liuta asioita to experience-listalla, joten tuntui ”raskaalta” lisätä listaan lisää ”tehtäviä”.

Aktiviteetteja löytyi myös ruoan ja juoman puolella, tottakai. Emme ehtineet kaikkeen osallistua, koska ohjelmaa oli todella runsaasti. Oli kokkikouluja, drinkkikouluja ja viinikouluja. Viimeisimpään ehdittiin, ja napsastiin teille muutamia kuvia myös. Kyseessä ei ollut varsinaisesti viinikoulu – vaan enemmänkin ”wine pairing”. Maistoimme neljä eri viiniä, ja tutustuimme siihen, kuinka eri ruoat maistuvat eri tavalla eri viinien kanssa nautittuna. Oli todella mielenkiintoinen ja hauska iltapäivähetki – ja vetäjä oli todella pro!

Iltaisin rantabaarissa oli aina jotain happeningia. Oli live-esiintyjiä, monipuolisesti soittavia tiskijukkia – oli tanssiesitystä, tulishowta tai baarimikkojen omia nimikkodrinkkien valmistusta. Baarin puolelta sai myös vuokrattua shisha-piippuja, jotka olivat kovin suosittuja vieraiden joukossa.

Ravintolat

No sitten päästiinkin lempiaiheeseeni, nimittäin ravintoloihin. Niitä oli täällä aivan valtavasti. Suurin osa ravintoloiden palveluista kuuluvat yöpymisen hintaan, ja oma butler hoitaa varaukset ja kertoo milloin sinun pitäisi olla missäkin. Hän myös tarjoaa kyydin ravintolaan, tai drinkeille ennen ruokailua.

Viini- ja drinkkilista on fantastinen – ja tässäkin suurin osa kuuluu huoneen hintaan. On olemassa myös premium-viinilista, jonka juomat voi tilata lisämaksusta. Mutta heidän normaali viini- ja drinkkilistansa on sen verran laadukas ja monipuolinen, ettei mielestäni tarvitse edes harkita premium-listaa – jos ei tietty ole jotain erityistä mielessä!

Ranba restaurant

Ranba on buffet-ravintola, jossa tarjoillaan aamiainen, lounas ja illallinen. Tämä ei kuitenkaan ole yhtään sellainen buffet, johon me suomalaiset olemme tottuneet. Tätä voisi ehkä kutsua luksusbuffetiksi. Tarjolla oli todella monipuolisesti kaikkea, ja teema vaihteli illasta toiseen. Peruslinjaston lisäksi tarjolla oli monta ”live cooking stationia”, jossa oli oma kokki valmistamassa esim nuudeleita, pastaa, paikallisia erikoisuuksia yms.

Ranba sijaitsee rannalla, joten joka puolelle kun katselet ruokailun lomassa – näet valkoista hiekkaa ja upean turkoosia merta. Sijainti on täydellinen ja paikka todella beach bar-tunnelmallinen.

Ralu overwater ravintola

Tämä oli yksi meidän suosikeistamme! Täällä pystyi ruokailemaan myös terassilla upeista näkymistä nauttien. Tämä oli osittain buffet, eli sait valita myös joko buffetista alkuruokaa tai jälkiruokaa, tai syödä a la carte-menulta. Ja menu oli todella hyvä. Vaihtoehtoja ei ollut mitenkään äärimmäisen paljon, mutta jokaiseen hetkeen ja makuun löytyi jotain valittavaa, ja kaikki mitä pöytään tuotiin oli laadukasta – ja herkullista.

Ehdottomasti paras asia tässä ravintolassa oli, että aamiaista sai täältä klo 9-12, eli sen jälkeen kun buffetin aamiainen oli loppunut. Me olimme vielä Suomen ajassa, eli muutaman tunnin taaksepäin – ja lisäksi Heritance Aarah on ottanut käyttöön oman ”island time” ajan. Kyllä, kuulit oikein – heillä on oma aika käytössään, joka on tunti vähemmän Malediivien ajasta. He perustelevat sen sillä, että ihmiset jaksaisi nousta katsomaan auringonnousua, ja täten saisivat enemmän aikaa päiväänsä. Lisäksi se heidän mielestään edesauttaa saamaan ihmisiä kentälle ajoissa kotimatkallaan. Oli aika hassu logiikka, mutta mikäs siinä – island time it is then! Tosin emme kyllä heränneet kertaakaan auringonnousuun – mikä olisi varmasti ollut kyllä upea ja sen olisi nähnyt suoraan meidän terassiltamme.

Nämä Eggs Benedictit menevät minun top5 Eggs Benedict-listalleni!

Tämä oli myös saaren paras paikka katsoa auringonlaskua. Ja siis wau mitä auringonlaskuja tämä saari tarjosi – tällaista väriloistoa oli ilta toisensa jälkeen. Ja aina sai aitiopaikan, upeiden cocktailien tai herkullisten viinien siivittämänä.

Ginifathi seafood-ravintola

Kerran vierailunsa aikana (tai asiakkaan halutessa myös useammin, onnistuu varaustilanteen mukaan), hintaan kuului myös illallinen Ginifathi seafood-ravintolassa. Täällä sait upottaa varpaasi hiekkaan, ja nauttia lähes yksityisestä illallisesta upeissa puitteissa. Alla näet, miltä Ginifathin ravintola näytti päiväsaikaan mereltä katsottuna. Jokaisen korkean katon alta löytyy yhdelle seurueelle kattaus. Asiakaspaikkoja on siis hyvin rajoitetusti, joten illalliskokemus on todella eksklusiivinen.

Ginifathi illalla:

Pöytiä katettiin myös taivasalle ja lähempänä vesirajaa.

Ginifathi oli erikoistunut mereneläviin, ja siitä oli myös maistelumenu koostettu. He ottivat hienosti huomioon erikoisruokavalioita ja toiveita – ja tonnikalan kypsyys oli tässä ravintolassa T-Ä-Y-D-E-L-L-I-N-E-N! Tarjoilija tiedusteli toivomaani kypsyysastetta, ja sain jopa päättää sekuntimäärän, jolla pihvi kypsennetään. Päädyttiin lyhyen konsultoinnin jälkeen pyytämään kokilta 7 sekunnin kypsytystä, ja se oli just eikä melkein. Jälkiruokia piti tulla vaan yksi molemmille, mutta keittiö päätti yllättää ja tuoda kaikki kolme jälkiruokaa, jotta saisimme maistaa jokaista. Ja onneksi, koska jokainen maistui ja lautaset tyhjenivät ennätysvauhdissa.

Bandhi Bar

Bandhi bar oli kaikkien vieraiden käytössä oleva allas-alue, joka sijaitsi aivan rannan kupeessa. Baarista sai juomaa ja ruokaa aamusta iltaan. Täällä emme ikinä ruokailleet, koska sitä ruokaa oli tarjolla niin monipuolisesti joka puolella muualla – ja Bandhi oli enemmän pizza ja sormisyötävän paikka. Mutta drinkit olivat herkullisia, ja vaihtoehtoja oli aivan älyttömästi. Jokaikinen drinkki, jonka tilasit, oli kuin parhaimman miksologin kädestä. Raaka-aineet olivat laadukkaita, lasit aina täydellisesti valittuja juuri kyseiseen drinkkiin, ja esillepano upea. Heillä oli samat drinkkilistat ja viinilistat käytössään jokaisessa ravintolassa, ja listan pystyi kätevästi tallentamaan puhelimeen, joten oli helppo aina kaivaa lista esille paikassa kuin paikassa. Jos et halunnut itse valita, niin henkilökunta oli myös todella hyvin asiansa osaava ja osasi aina suositella toiveittesi mukaisesti sopivaa juotavaa tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Ja jos Eggs Benedictit pääsi top5 listalle, niin pääsi myös heidän jäälattensa!

Altaalta pystyit ihailemaan upeaa rantaa ja ihania water villoja. Ja jos kloorivedessä uiminen kyllästytti, ei tarvinnut kuin nousta altaasta ja kävellä muutama metri mereen!

Iltaisin Bandhi Barista kuoriutui ihana illanviettopaikka, jossa pääsit turisemaan ja tapaamaan muita matkaajia. Suurin osa kyllä pysyttäytyi itsekseen – onhan Malediivit häämatkalaisten lempikohteita, mutta muutamia kaveriporukoitakin löytyi. Uima-altaassa kimalteli ihanat tähtiä jäljittelevät valot, jotka loi tunnelmaa upean livemusiikin lisäksi.

Undaras overwater infinity pool bar

Tämä baari ja allas ei ollut avoin kaikille, ainoastaan Ocean Suite-vieraille. Allas oli upea! Altaan ympärille oli aseteltu mukavia aurinkotuolia ja isoja varjoja – joita todellakin tarvitsi näillä leveysasteilla. Paikalla oli myös todella huomaavainen tarjoilija, joka tuli rientäen saman tein kun hän näki että lasin sisältö alkoi hupenemaan. Täällä pystyi myös lisämaksusta tilaamaan altaaseen afternoon tean tai muita turistihämpötyksiä, jotka hieman huvittivat erikoisuudellaan. Mutta yksi tuote oli mielestäni ylitse muiden – pystyit varaamaan oman yksityisen illallisen, jossa pöytä katetaan altaan matalaan päätyyn. Se näytti niin upealta kuvien perusteella – emme kuitenkaan sitä meille tilanneet tällä kertaa.

Sky Bar – overwater Bar

Tästä paikasta olin nähnyt Instagramissa droneilla tehtyjä videoita, ja se näytti kaikkien kuvien perusteella niin upealta paikalta, että odotin tämän kokemista kuin kuuta nousevaa. Ja oli kyllä vielä jopa upeampi livenä! Maisemat olivat luonnollisesti maagiset, mutta heidän drinkkinsä – aah, taivaallisia! Tänne saapuivat vieraat yleensä nauttimaan drinkeistä ennen alakerran ruokailua – alakerrassa nimittäin sijaitsi Ambula ja Hathaa ravintolat, joista lisää kohta.

Hathaa overwater restaurant

Tämä oli ainoa ravintola, jota emme ehtineet kokeilla. Tänne piti varata paikka lisämaksusta, ja tarjolla oli teppayanaki-kaltainen illalliskokemus, eli pienellä porukalla istutaan ja kokki valmistaa ruoan edessäsi.

Ambula over water restaurant

Tämä oli ehkä lempiravintolani tunnelman osalta. Nämä ensimmäiset kuvat on otettu ylhäältäpäin Sky Barista – mielestäni tämä set up on jotain aivan maagista. Turkoosi meri, juuri sopiva tuulenvire, upea palvelu ja hyvä juoma ja ruoka. Voiko enempää tarvita?

Kuvienottotilanteessa henkilökunta oli valmistelemassa pöytiä ja kuten teksteistä näkee oli muutama häämatkalainen ja muutama synttärivieras, jotka saivat juhlapäivän kunniaksi oman kattauksen.

Tervetuloa Ambulaan, jossa perinteet ja uudet ideat sekoittuvat kulinaariseksi sinfoniaksi yhdistäen kahden saarivaltion – Malediivien ja Sri Lankan rikkaat maut.

Garudiya on perinteinen malediivilainen ruokalaji – kalaliemi, jossa on yleensä yksinkertaisia makuja kuten chiliä, sipulia tai sitruunaa. Ravintola Ambulan Garudiya -annoksessa makujen päärooli kuuluu punajuurelle ja tonnikalalle. Tämä ruokalaji vie sinut gastronomiselle tutkimusmatkalle alkaen garudiyan makeudesta, maanläheisen punajuuren mausta, walaumas -leipämme mausteiseen potkuun ja loppujen lopuksi umamia antamaan ilmakuivattu tonnikala.

Annosten jokainen raaka-aine, joka on hankittu paikallisesti viljelijöiltämme ja kalastajiltamme, kantaa kestävän kehityksen ja yhteisöllisyyden henkeä. Ruokailu Ambulassa ei ole vain aistillinen matka, vaan myös tarina perinteistä, innovaatioista ja paikallisesta voimaantumisesta jokaiseen suupalaan upotettuna.

Me saimme pöydän ulkona terassilta, jossa oli miellyttävän lämmin – ei kuuma. Ambulan ravintolaillallinen koostuu 8 ruokalajin maistelumenusta, jonka voi tilata joko tavallisena versiona tai kasvisversiona. Molemmissa vaihtoehdoissa makumaailma on läpileikkaus Malediivien sekä Sri Lankan makuja. Annokset olivat hienosto mietitty ja esillepano upea, mutta makujen osalta jotain jäi hieman uupumaan. Kuitenkin kokonaiskokemus oli niin hieno, kun puitteet olivat niin täydelliset – että ei edes tällaista foodieta harmittanut ettei makumaailma nyt ihan hiponnut täydellisyyttä. Viinit olivat taas kerran hyviä ja palvelu niin ystävällistä kuin ikinä voisi toivoa.

Baani overwater fine dining

Tämä ravintola oli avoinna ainoastaan Ocean suite-asiakkaille, ja täällä tarjoiltiin sviittiasiakkaille aamupalaa, lounasta sekä illallista. Täällä oli kyllä ehkä tämän saaren parhaat ruoat! Kampasimpukka, jonka söin täällä – oli parasta ikinä! Sen tuoreus, täydellinen maustaminen ja paistaminen oli sellaista tasoa, että voisin matkustaa takaisin tuonne ihan vaan sen takia. Muutenkin tunnelma ja palvelu oli taas aivan loistava. Toisaalta, emme kyllä missään koko resortissa saaneet huonoa palvelua, mutta tässä ravintolassa se palvelun taso oli vielä hieman korkeammalla kuin muualla. Täälläkin sai istua ulkona, mutta me siirryimme sisälle jotta saisimme parempia kuvia ruoasta. Ja se olikin hyvä idea, koska sisällä meitä viihdytti pianisti! Oli niin upean tunnelmallista – ja sitä luksuksen tunnetta!

Baanin yhteydessä oli myös whisky ja sikaribaari – tämäkin avoinna ainoastaan sviittiasiakkaille.

Tässä oli nyt meidän koosteemme Heritance Aarahin kokemuksista. Tämä on herkuttelijan paratiisisaari!

Mitä meiltä jäi kokematta?

No paljon jäi kokematta! Ensinnäkin, tarjolla oli myös hintaan sisältyviä auringonlaskuristeilyjä sekä kalastusreissuja. Jos yöpyi yli kuusi yötä, hintaan kuului myös delfiinisafari sekä aamuvirkuille auringonnousu-risteily. Lisäksi ei-motorisoituja lajeja sai harrastaa vapaasti ilman lisämaksua. Sukelluksesta kiinnostuneille järjestettiin myös ilmaiseksi 15 minuutin tutustumissukellus laguunissa. Myös katamaraania sai lainata ja purjehtia, jos pystyi todistamaan osaavansa käsitellä katamaraania. Myös drinkkikoulu ja kokkauskoulu jäi kokematta – näitä naapurimme kehui kovasti laadukkaaksi ja hauskaksi kokemukseksi.

Saarella oli myös ihanan oloinen spa, ja majoitukseen kuului 50euron spa krediitti – jota emme valitettavasti ehtineet käyttää ja kokea. Piti säästää jotain ensi kertaan!

Lue myös Hertitance Aarah hotelliesittely

Kuvat: Elina Engberg

Jutun on kirjoittanut Toptasten Titti

Lue myös