Siirry pääsisältöön

Jos kasvisruoka on näin hyvää, voisin ryhtyä vegaaniksi!

Helsingin Eirassa on pieni mukava ja tunnelmallinen ravintola Jura, joka on myös Toptasten uusia tulokkaita. Kävin tutustumassa viime lauantaina ravintolan tarjontaan puolisoni kanssa. Ravintolan www-sivuilla ei ole menua, vaan siellä kerrotaan, että ravintolan tarjooma on kasvispainotteinen ja neljän ruokalaijin menu maksaa 46 €. Varasimme pöydän ja menimme paikalle.

Ravintolassa meidät toivotettiin tervetulleiksi ja saimme valita kahden hengen paikoista meille sopivan. Ravintolassa oli mukavia pieniä yksityiskohtia ja tunnelma oli rento, mutta tyylikäs.

Tarjoilija toi menut, joissa oli neljän ruokalajin menu ja kahteen pystyi vaikuttamaan eli pääruokaan ja jälkiruokaan. Otimme vaihtoehtomme ja tilasimme Fat Lizardin 8,2 % ipa-oluet . Seuralaiseni otti ranskalaisen siiderin ruokajuomaksi ja itse päädyin lasilliseen viiniä. 

Heti alkuun saimme keittiön tervehdyksen kuivattua kurpitsan kuorta ja marinoitua kuusenkerkkää – raikas mukava maku.

Tämän jälkeen saimme hyvää maalaisleipää karamellisoidun voin kera – onnistunut yhdistelmä. Oluet tuli myös pöytään, jotka tarjoilija kaatoi lasiin puolilleen ja jätti loput pöytään. Fat Lizardin olut oli hyvää – ainoa miinus, joka mielestäni ei sopinut ravintolan tyyliin oli, että ne olivat tölkeissä, vaihtoehtona olisi ollut kaataa kaikki suoraan lasiin ja viedä tökit pois.

Alkuun saimme sipulikakun ja perunaspaghettia, jonka päälle oli ripoteltu grillatusta sipulista valmistettua jauhetta, tarjoiltuna sipuliliemellä. Annos oli maukas ja täynnä makuja ,vaikka raaka-aineita oli käytännössä kaksi.

Seuraavaksi meille tarjoiltiin parsaa kolmella tavalla; paistettuna, vihreänä parsakastikkeena sekä parsan kuoret raasteena annoksen päällä. Tämä viimeisteltiin parmesan ”keksin” ja emulsiokastikeen kanssa. Annos oli näyttävä ja raaka-aine oli hyödynnetty täydellisesti. Mainio annos.

Pääruoan pystyi valitsemaan kasvis- tai liha-annoksena. Seuralaiseni otti kasvisannoksen ja itse otin lihapainotteisen. Oma annokseni ei lautasella ollut näyttävin, mutta erittäin osuva kombinaatio. Liha oli Black Anguksen kuvetta ja mukana oli myös makurasva. Annos tarjoiltiin paistetun kukkakaalin ja valkoviinissä marinoitujen omenoiden kanssa, jotka näyttivät pariisin perunoilta. Varsinkin omenat olivat todella maukkaita ja antoivat kivan raikkaan vivahteen annokseen, joka tarjoiltiin punaviinikastikkeen sekä omenamajoneesin kanssa.

Seuralaiseni otti kasvisvaihtoehdon, joka oli värikäs. Annos koostui täytetystä kesäkurpitsasta, palsternakasta, kuivatuista tomaatin kuorista, hernepyreestä sekä perinteisestä korvasienikastikkeesta. Palaute oli, että mikäli kasvisruoka on näin hyvää, niin voin ryhtyä vegaaniksi.

Ruokaa oli riittävästi ja vuorossa oli vielä jälkiruoka. Valitsimme molemmat vaihtoehdot tarjolla olleista. Ruokaseuralaiseni annos koostui maitojäätelöstä, raparperikakusta sekä raparperikastikkeesta. Annos oli aika makea, mutta maistuva.

Itse otin porkkanasta tehdyn kokonaisuuden, joka tarjoiltiin hauskasti pienestä valurautapannusta. Annos sisälsi porkkanajäädykkeen, jonka pohjalla oli ”pop corn qinoaa”. Tämä antoi inkiväärivaahdolla viimeistellylle annokselle iloisen koostumuksen.

Illan olisi voinut viimeisteillä juustolautasella, mutta menu oli jo tehnyt tehtävänsä.

Ilta oli onnistunut ruoan, miljöön ja mukavan punavuorikävelyn suhteen. Toivottavasti moni ruokailija löytää tiensä Juraan, joka kohtelee raaka-aineita arvostuksella ja kestävältä pohjalta. Helsingissä on paljon loistavia ravintoloita ihan ydinkeskustankin ulkopuolella, joten suosittelen tutustumaan myös tähän tarjontaan. Menukokonaisuudet ovat mielestäni loistava vaihtoehto – luotat ravintolan ammattilaisiin, jotka ovat sopivat yhdistelmät etukäteen juuri Sinulle miettineet!

Lue ravintola Juran Toptaste-esittely tai tutustu muihin kasvisravintoloihin Helsingissä!

Lue myös