Siirry pääsisältöön

Toptasten testissä: Suomen Kotitilan Tuhti grilliboksi

”Hyvää ruokaa suoraan tilalta” on Suomen Kotitilan slogan. Voit tarkistaa kätevästi heidän verkkosivulta postinumerohakulla, että toimittavatko sinunkin luoksesi. Kotiinkuljetuksen hinta on 9,90e.

Ruokaboksit

Kotitilan tarjoama on todella laaja, ja löydät sieltä kootusti vaikka mitä tuotteita. Yksi tarjoama kuitenkin mielestäni nousee ylitse muiden. Nimittäin heidän ruokaboksinsa.

Ketogeenista ruokavaliota noudattaville löytyy esimerkiksi ketoboksi, johon on kerätty ketoilijan herkkuja suoraan tuottajilta, ja paketti sisältää luonnolliset proteiinit viikon edestä. Kotitilan Ketoboxi on kehitetty yhteistyössä fitness ammattilaisen ja kehonrakennuksen maailmanmestarin Minna Pajulahden kanssa. Ketoboxin mukana tulee Minnan ohjeet pro-tason ravinnonhallintaan ja optimaaliseen proteiinin saantiin.

Löytyy myös bokseja, johon on kerätty viikon viikon edestä perusraaka-aineita eri pientuottajilta, löytyy grillaukseen tarvittavia raaka-aineita eri koossa ja lisäksi löytyy myös omasta mielestäni huipputuote: vihannesboksi! Vihannesboksiin on kerätty kodin perusvihanneksia joita tarvitset lähes jokaiseen ateriaan.

Tuhti Grilliboksi

Me saimme nyt kuitenkin vapun kunniaksi testiin Tuhdin Grilliboksin, joka sisälsi 4,8kiloa lihaa ja juustoa!

Paketin sisältö:

  • Bosgård Charolais: Luomu naudan ulkofile 400g
  • Bosgård Charolais: Luomunaudan Ribs 1 kg
  • L’uomu Nokka: Luomubroilerin rintafile 700g.
  • L’uomu Nokk: Luomubroilerin koipinuija 500g.
  • WesQ’s BBQ Cabanossi 900g.
  • Feri’s Italialainen Salsiccia raakamakkara 500g.
  • Feri’s Unkarilainen paprika-raakamakkara 500g.
  • Saloniemen Juustola: Halloumi juusto 300g.

Aika paljon ruokaa! No, challenge accepted! Nollahävikkitaloutena päätin, että kaikki syödään ja siinä kyllä onnistuttiin. Ulkofileen leikkasin pihveiksi ja pihveistä vielä puolikkaiksi, koska ruokailijoita oli kahdeksan. Olin nimittäin päättänyt, että teen meille ison lihavadin, josta kaikki voi sitten napsia mitä haluaa. Ja koska istuimme ulkona terassilla, ilman yhtenäistä pöytää, niin ruokailun piti olla mahdollisimman helppoa. Rintaafileet paloittelin vartaisiin sopivaksi. Laitoin kaikki lihat omiin marinadeihinsa muutamaksi tunniksi lepäämään ennen grillausta. Ribsit valmistin uunissa matalalla lämmöllä ja heitin grilliin ihan vaan hetkeksi, jotta saisi mukavan pinnan ja grillin maun. Kaikesta tuli kyllä erittäin onnistunutta! Makuraadin ehdoton ykkönen oli kuitenkin aina varma valinta: Feri’s Sausagen raakamakkarat!

Feri’s sausagenin makkarat oli makuraadin ehdoton ykkönen!

Muista tuotteista sanottaakoot seuraavaa: laatu, laatu ja laatu. Kananrinta on hyvä esimerkki, miksi kannattaa satsata laatuun. Jos ostat ihan jotain tusinatavaraa, niin huomaat paistovaiheessa kuinka esimerkiksi kananrinta vaan pienenee pienenemistään. Ja kun teet saman testin luomukanalla, huomaat että kana pysyy aika saman kokoisena. Eli loppujen lopuksi, ei se luomun korkeampi hinta itse asiassa ole niin korkea. Ja keho kiittää, kun saa puhdasta, nautinnollista ruokaa. Myös Bosgårdin nauta oli suussa sulavaa, WesQ’sin kabanossi taas tasaista laatua ja Saloniemen halloumi säilytti koostumuksensa erittäin hyvin grillauksen läpi.

Marinadeista

Kun teen marinadeja, käytän aina juuri sen hetkistä tunnetta ainesosien suhteen, mutta seuraan kuitenkin isoäidin perusohjetta: kaikkiin ruokiin hieman suolaista, makeaa, tulisuutta ja happamuutta. Sillä kyllä aina onnistuu.

Naudan ulkofileen marinadi

  • 1/2 dl öljyä
  • 1/2 dl soijaa
  • loraus punaviiniä
  • valkosipulin kynsiä maun mukaan, itse laitan tyyliin 8-10 kynttä
  • pari ruokalusikallista sinappia
  • 1 tl chilirouhetta (jos pidät tulisesta, laita enemmän)
  • 1 tl savupaprikaa
  • ripaus mustapippuria
  • ripaus suolaa

Laita kaikki ainekset 3 litran pakastepussiin ja sekoittele, lisää sitten lihat ja sulje pussi solmulla. Jatka sekoittamista niin että pyörittelet lihapaloja pussin päältä niin että marinadi varmasti menee ihan jokaiseen kolkkaan. Laita jääkaappiin maustumaan ja ota ulos huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen grillausta.

Kanamarinadi

  • 1 dl öljyä
  • 1 sitruunan mehu
  • 2 rkl sweet and sour chili kastiketta
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • chilimurskaa maun mukaan
  • pari kynttä valkosipulia
  • pala inkivääriä raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria

Ribsien marinadi ja valmistus

En ollut ennen tehnyt ribsejä, niin laitoin viestiä serkulleni, joka on ribsien grillaamisen mestari. Hän ohjeisti, että tärkein on antaa ribsien kypsentyä hiljalleen uunissa ja grillauksen tarkoitus on grillata se makea marinadi niin että ribseihin tulee kaunis ja hyvä pinta. Tarkempaa ehdotusta marinadille hänellä ei suoranaisesti ollut, totesi vaan että käytä sriracha-kastiketta ja tee marinadista makea. Ryhdyin siis hommiin ja lopputulos koostui tällaisesta:

  • 1/2 dl Sriracha-kastiketta
  • 1/2 dl Sweet & Sour kastiketta
  • 2 rkl Worcestershire kastiketta
  • loraus öljyä

Sekoita kaikki ainekset lasiin ja sivele sudilla kautta-altaan puolet kastikkeesta. Vuoraa ribsit leivinpaperilla ja foliolla ja laita 110-asteiseen uuniin. Anna ribsien olla uunissa kunnes on aika grillata. Itse pidin ne siellä noin 7h. Ota uunista, sivele loput kastikkeesta ribsien päälle ja grillaa ribseille hieno pinta juuri ennen tarjoilua. Valele niitä tarvittaessa grillauksen loppuvaiheessa vielä marinadilla. Nauti!

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös