d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptaste Turussa: testissä kasvisravintola Kuori Food and Wine

Kuori Food and Wine on niin kaunis ja vehreä keidas, että ravintolaan saapuessaan jää hetkeksi vaan ihastelemaan kasvien kuntoa ja kauneutta. Sisustus on simppeli ja skandimaisen puhdas, ja siihen kun yhdistää avokeittiön tunnelman, vanhan viinibaaritiskin sekä vehreyttä joka puolella, niin lopputulos on ihastuttava.

Suomen paras kasvisravintola?

Olin turkulaisilta ystäviltäni kuullut useaan otteeseen kasvisravintola Kuori Food and Winesta, ja jokainen kehui paikkaa vuolaasti. Sain kuulla, että tämä on paikka joka sopii myös sekaaneille todella hyvin. Sekaani on siis henkilö, joka pitää sekä kasvis- että liharuoista, ja ei vakaumuksellisesti sulje pois toista. Minä olen sekaani, ja valokuvaajani on pesco-ovo-lacto-vegetaristi, eli syö kasvisruoan lisäksi myös mielellään mereneläviä ja pitää erityisen paljon juustosta ja kananamunaa saa myös hänen puolestaan käyttää ruoassa. Ollaan siis hyvä yhdistelmä, kun käymme testailemassa ravintoloita – kun yleensä minä sitten valitsen lihavaihtoehdon, ja hän kasvis-kalan. Tällä kertaa ei tarvinnut valita, vaan molemmille tarjoiltiin heidän upea vegaaninen maistelumenu, nimeltään Kuorimenu – ja siihen kylkeen tarjoiltiin tarkoin valikoidut ja todella upeat viinit.

Kuoren ruoka- ja juomafilosofia

Kuoren viinivalikoima on todella hyvä, ja pidän siitä kuinka he tuovat pientuottajien viinejä ja esimerkiksi oranssiviiniä, jota ei ihan joka paikasta saa. Juomalistalla on vanhan maailman viinejä ja muun muassa hollolalaista mustikkaviiniä, joka on ainut kansainvälisesti palkittu kotimainen mustikkaviini. Lisäksi listalta löytyy jo hitiksi noussut Herbert-yrttihörppy, joka on tehty hävikkiyrteistä.

Kuori Food and Winen filosofia perustuu ympäristön kunnioittamiseen, ja se näkyy ihan kaikessa tekemisessä. Esimerkkinä mainittakoot heidän falafelinsa, jotka tehdään kotimaisesta Uudenkaupungin luomuhärkäpapusta – kun falafelit yleensä tehdään ulkomailta tuoduista kikherneistä.

No sitten itse ruoan maisteluun. Saatte seuraavaksi nautiskella kuvakavalkadilla maistelumenumme antimista, ja katsotaan sitten lopussa minkälaisen arvion tämä Turun kehuttu helmi saa. Alla olevat ruoat ovat kauden maistelumenussa, joka oli syksyllä. Tällä hetkellä Kuoressa on tarjolla talvimenu, jonka löydätte jutun lopusta. Kannattaa aina kuitenkin tarkistaa heidän tämänhetkinen menu verkkosivuilta. Kuoren ruokafilosofiaan kuuluu, että käyttävät sesongin mukaisia, mahdollisimman ekologista ja lähituotettua sekä saatavilla olevaa raaka-ainetta. Siksi menu myös vaihtelee ihanan usein.

Alkuun tarjoiltiin hieman kuplivaa, kyseinen PetNat ei ole tällä hetkellä listalla
Alkuun kauden versio sieniliemestä. Oli super herkullinen!
Tämä oli aivan mielestön – upea versio uunimunakoisosta.

Ai että mitäkö me mietimme tuollaisen taidenäytöksen jälkeen? Olimme sitä mieltä, että yksikään kehu ei ollut liikaa. Menu oli aivan loistava alusta loppuun, ja viinipairingit älyttömän onnistunut. Ja mitä parasta – kasvisruoasta ei tule ikinä ähkyä, vaan pystyy jatkamaan iltaa kevyin askelin. Jos et ole vielä käynyt ravintola Kuori Food and Winessa, niin käy! Tämä on virallisesti nyt hyväksytty Toptaste-perheeseen, ja heidän oma ravintolasivunsa löytyy myös täältä.

Kuoren talvimaistelumenu

Lämmittävä Liemi

Kuoren leipää, tummaa sienilientä,

tofu-tatticremeä, ruohosipulia ja siitakkeita (V,G)

Kuoren Tataki

Halstrattua ja marinoitua tofua, avocadoa, ponzu-kastiketta ja ituja sekä

seesam-inkiväärimajoa (V,G)

Pippuri Seitan

Punaviiniglaseerattua seitania, Jack Daniels-pippurikastiketta,

suppilovahveroita ja jääsipulia sekä prässipottuja ja saldea (V)

Talviomenaa ja misoa

Maapähkinävoikreemi, inkiväärimarinoitua omenaa,

seesam-tuillea ja misokinuskia

(V,G, sis.pähkinää)

***

LISÄANNOKSET MENULLE:

Hokkaido

Paahdettua kurpitsaa,fetaa,

Kuoren appelsiini-chiliöljyä ja mantelia (G,saatavana V)

9 e

Juustot

Peltolan Blue sinihomejuustoa,

Juustoportin Brandy-pähkinäjuustoa,

paahdettuja viinirypäleitä ja päärynää

(G,saatavana V)

6 e

Lue myös: KASVISRAVINTOLA KUORI KIPUSI KORKEALLA ASIAKKAIDEN SUOSIKKILISTALLA

Kuvat: Elina Engberg

Jutun kirjoitti ja ravintolan arvioi Toptaste-Titti

Ravintola Kuori Food and Wine

Lue myös