Siirry pääsisältöön

Toptaste Tallinnassa: Tuljak

Sijainti

Michelin Bib Gourmand (2023) ravintola Tuljak sijaitsee vartin automatkan päässä Vanhasta kaupungista. Kesäisin voi myös ulkona ruokailla ja nauttia merellisistä näkymistä ja upeista auringonlaskuista. Me olimme täällä myrskyisenä syysiltana, mutta tämä on ehdottomasti kesän must visit-listalla!

Tuljak on historiallinen ravintola ja kulttuurikohde Piritan kaupunginosassa. Tämä meren äärellä oleva rakennus on Tarvo Korpin suunnittelema, ja se valmistui vuonna 1964. Rakennus toimi alunperin monitoimitalona, joka sisälsi ravintolan, tanssisalin, kahvilan ja konserttisalin. Tuolloin Tuljak oli suosittu kokoontumispaikka paikallisille asukkaille ja vierailijoille, ja siitä tuli myös tunnettu tanssipaikka, jossa järjestettiin monenlaisia tanssi- ja viihdetapahtumia vuosikymmenten ajan.

Ravintola suljettiin väliaikaisesti vuonna 1999, mutta se avattiin uudelleen vuonna 2018 kunnostettuna ja modernisoituna versiona. Kunnostus oli niin onnistunut, että Muistolautakunta tunnusti Tuljakille Tallinnan kaupunkisuunnitteluviraston ”parhaan kunnostetun muistomerkin” ja ”vuoden parhaan kunnostetun muistomerkin” palkinnot.

Nykyään Tuljak toimii ravintolana ja tapahtumapaikkana, ja se jatkaa perinnettään tarjoten ruokaa, juomaa ja viihdettä kauniissa merenranta-ympäristössä. Ravintola edustaa siis paitsi virolaista ravintola- ja viihdekulttuuria myös paikan historiallista merkitystä.

Sisustus

Tuljak kertoo sivuillaan, kuinka heidän sisustuksessaan historia kohtaa modernin muotoilun, ja sen voi kyllä todeta jo heti sisään astuessaan. Vehreää keidasta, 60-luvun lamppuja, tuttuja kuoseja – tuntuu siltä, että olisi ottanut aikahypyn toiseen aikaan. Sisustus on suunniteltu kunnioittamaan rakennusajan modernistista tyyliä – se on yksinkertainen ja pelkistetty, mutta silti tyylikkään elegantti.

Ruoka ja juoma

Keittiömestari Lauri-Alvari Vahemaa loihtii mitä innovatiisimpia ruokia listalle kausi toisensa jälkeen. Hänen menun rakentamista siivittää laadukkaat, kauden mukaiset ja lähellä tuotetut sekä Tuljakin historian mukaiset raaka-aineet – jotka valmistetaan tarkkuudella. Ruoka on yhtä modernia luomusta kuin sisustuskin. Tarjolla on 7 alkuruokaa ja 6 pääruokaa, lisäksi on mahdollista tilata myös Lauri-Alvarin loihtiman 4-ruokalajin illallisen.

Tuljak sai Michelin-oppaan tunnustuksen vuonna 2022 ja on mukana Viron suosituimpien ravintoloiden listalla. Vuonna 2023 tämä saavutus ylitettiin, ja Tuljakilla on nyt Michelin Bib Gourmand -ravintolan titteli ja se on Viron 8 parhaan ravintolan joukossa. Tuljak on osa Siigur Ravintolat -perhettä, jolla on viisi ravintolaa: NOA Chef’s Hall, NOA, Tuljak, OKO ja Paju Villa. Lisäksi kesäkaudella Pärnun rannalla on avoinna ravintola POKO ja Tartossa Emajoen rannalla ravintolat TOKO ja Haapsalu Kuursaal.

Me emme tällä kertaa valinneet maistelumenuuta, emmekä viinipakettia. Tämä johtui pitkälti siitä, että me löysimme heti ruokalistalta ne tietyt jutut, joita halusimme maistella. Ja viinipaketti on aina välillä kiva – mutta tässä hetkessä meillä oli aika simppeli fiilis, joten päädyimme shampanjaan läpi ruokailun. Koska minun henkilökohtainen mielipiteeni on että shampanja nyt sopii kaikelle ja sitä voi juoda läpi aterian ja aina tuntuu siltä, että se juoma kuuluu juuri siihen. Tietty jonkun pihvin kanssa valitsisin ehkä mieluummin punaista – tosin, ei se shampanja siinäkään väärä valinta olisi!

Valokuvaajani valitsi Rockefeller osterit alkuun ja ratatouillen pääruoaksi sekä rahkaletut jälkiruoaksi. Maistoin luonnollisesti myös hänen ruokiaan, ja ne olivat kaikki myös todella loistavasti tehty. Maut olivat hienostuneet, ja heidän versionsa ratatouillesta oli paras, mitä ikinä olen maistanut – tässä oli onnistuttu luomaan täydellinen tasapaino ainesten kesken, ja tomaatin maku oli todella pehmeä. Rockefeller osterit olivat todella puhtaat ja laadukkaat ja myös tietenkin herkulliset, ja rahkalettujen yhdistelmä smetanaan oli taivaallinen.

Minä valistin vuorostani tiikeriravut ja hummeriraviolin sekä jälkiruoaksi heidän kuuluisan Linnunpesän. Nämä olivat kaikki kolme niin täydellisiä, että vesi nousee kielelle kun tätä kirjoittelen.

”ROCKEFELLER”-OSTEREITA a la Tuljak 21
TIIKERIRAVUT 17
tilkerirapuja kataifissa / sitruunaruohoa aiolia
RATATOUILLEA 24
kesäkurpitsaa / tryffelijuustoa / vuohenjuustoa / tomaattinektaria
RAHKALETTUJA 10
smetanajäätelöä / kuusenkerkkäsiirappia
”LINNUNPESÄ” 12
vadelmia / rapeaa ilmavaa taikinaa / vaniljakreemiä

Hintataso ja Toptaste-arvio

Alkuruoat: 16-21e

Pääruoat: 22-39e

Jälkiruoat: 10-12

Maistelumenu: 75e / vieras

Hinta-laatusuhde oli täällä erinomainen. Tämä on täydellinen paikka vaikkapa syntymäpäivän viettoon, ja niitä vieraita paikassa vaikutti monta olevankin. Näkisin myös, että paikka sopisi hyvin firman pikkujoulua tai kesäjuhlia tai kevätpäiviä viettäessä – tilaa nimittäin talossa on. Saiko Tuljak Toptaste-leiman? No, tässä on sanottava, että eivät ne Michelin-arvioijat väärin päättäneet, kun antoivat paikalle BIb Gourmand-merkinnän. Erittäin ansaittu tunnustus!

Eli, kyllä vain tämä saa Toptaste leiman!

Lue täältä Tujakin ravintolaesittely

Kuvat: Elina Engberg

Jutun on kirjoittanut Toptaste-Titti

Lue myös