d-md-none
Siirry pääsisältöön

Toptaste Tallinnassa: Ravintola Lee testissä

Ravintola Leen sijainti on monelle suomalaiselle tuttu entisenä Leib Restona, ja ravintola sijaitsee siis aivan vanhan kaupungin muurin kupeessa. Upeassa puutarhassa on mukava kesäiltaisin nautiskella herkullisista drinkeistä, tai illallistaa pitkän kaavan mukaan.

Green Key ja kestävän kehityksen periaatteet

Ravintola Lee on muuten myös Viron ensimmäinen Green Key -ravintola, ja kestävä kehitys on yksi heidän keittiön filosofioista. Hankinnoissa he miettivät aina ensin raaka-aineen alkuperää ja sen kestävyyttä, ja seuraavaksi miettivät kuinka kyseistä raaka-ainetta voisi hyödyntää mahdollisimman hyvin, ja saada aikaan mahdollisimman vähän hävikkiä. Leessä etsitään jatkuvasti luovia menetelmiä hävikin vähentämiseen ja he esimerkiksi valmistavat leivän tähteistä soijakastiketta.

Lee Experience maistelumenu ja olutpairing erikoisuutena

Meille kerrotaan pöytään ohjatessa, että paras tapa kuulemma kokea aito ravintola Lee on valita jaettavaksi tarkoitettu Lee Experience yllätys-menu. Teimme siis työtä käskettyä ja tilasimme maistelumenun sekä alkuun tarjoilijan suosituksesta, kuplivan sijasta – paikallista olutta!

Ravintolan tunnelma on rento, mutta hienostunut. Drinkkejä loihdittiin upealla baaritiskillä mitä ihanimpiin laseihin. Juomalista ansaitsee myös erityismaininnan. Leen erikoisuutena on oluiden ja ruoan pairing sekä Wine by the glass-menu. Monet Tallinnan matkaajat tietävät sen dilemman, kun haluaisit saada laadukasta viiniä laseittain, mutta harvemmin se onnistuu. Yleensä ne laseittain myytävät on sitä talon viiniä. Täällä Leessa tilanne on toinen. Heillä on upeita, ja useita, viinejä laseittain. Lisäksi olutlista on erittäin vaikuttava ja vakuuttava, ja kuten he lupaavatkin – tarjoilija osaa antaa paritussuosituksen oluelle ja ruokalajille kuin ruokalajille. Henkilökunnan palvelun taso tekee myös meihin vaikutuksen. Sen lisäksi, että palvelu on ystävällistä ja välitöntä, myös ruoan ja juoman saapumisen rytmitys osuu aivan nappiin alusta loppuun.

Keittiön antimet

No sitten päästiinkin asiaan, eli itse ruoan maisteluun. Illallinen alkoi tervetuliaissanoilla ”Tervetuloa Leen keittiöön, paikkaan, jossa ruoka ei ole vain ateria, vaan kokonainen tarina.” Ja oi minkä tarinan keittiön loihtikin. Tämän keittiön ohjaksissa on kanadalaissyntyinen japanilainen keittiömestari Hiro Takeda. Hiro toi tullessaan Euroopan kulinaarisen pääkaupungin, Kööpenhaminan, henkäyksen ja asettui Viroon, tuoden mukanaan rikkaan kulttuuriperinnön ja monipuolisen kansainvälisen kokemuksen. Hiron käsissä virolaiset raaka-aineet saavat ihan uuden elämän. Menut, joita hän luo, ovat hänen sanojensa mukaan kuin matka hänen omista juuristaan Japanista aina Euroopan makujen sydämeen.Ruokafilosofiansa ytimessä Hiroa ohjaa vakaumus siitä, että ruoka on paljon enemmän kuin vain ravintoa. Se on väline, joka yhdistää ihmiset, rakentaa siltoja kulttuurien välillä ja vaalii yhteisöllisyyttä. Leen keittiössä jokainen annos kertoo tarinan ja herättää henkiin kohtaamisia, joita ei unohdeta. Tämä meille luvattiin, ja kyllä vain – se myös toteutui.

Seuraavaksi pääsette kuvien muodossa nautiskelemaan meidän Lee Experience-illastamme! Lee Experience menu kustantaa 67e per henkilö.

Pork and shrimp siu mai, kimchi, Estonian hot mustard
Shiitake chawanmushi, trout roe, snow pea, romanesco
Smoked oyster mushroom, Thai yellow curry risotto, coriander, bamboo
Beer batter fried cod, Japanese tartar sauce, kale, sesame
Liivimaa dry aged beef short rib, tendon, pickled onion, cauliflower cream, wasabi
Cherry mille-feuille, green tea and tofu cream, cherry ice cream
Pain perdu, matcha ice cream, caramelized pear
Carrot cake kohuke, raisin jam, walnuts, pickled pumpkin

Katso ravintolan oma sivu TopRestaurants-palvelustamme!

Suosittelenko tätä ravintolakokemusta ystävälleni? Kyllä vain, ehdottomasti. Ja ainoa oikea tapa on nimenomaan ottaa juuri tuo maistelumenu. Ja kannattaa kuunnella tarkkaan tarjoilijaa – sillä sieltä tulee paljon tietoa virolaisesta keittiöstä sekä keittiömestarin oivalluksista. Oli todellakin makumatka – eikä pelkästään maullisesti!

Kuvat: Elina Engberg

Tekstin on kirjoittanut Toptasten Titti ja kuvakin otettu tänä iltana

Lue myös