Siirry pääsisältöön

Toptaste Tallinnassa: Bistro Lore testissä

Loren keittiötä johtaa osaomistajat Janno Lepik sekä nuori ja lahjakas Tauno Tamm. Ravintola Lore on yksi ensimmäisistä Green Key -sertifioiduista ravintoloista Virossa, ja vastuullisuus on heille erityisen tärkeää, mikä näkyy myös ruokalistalla. Suurin osa vihanneksista tulee paikallisilta pienviljelijöiltä, liha on aina paikallisista lähteistä, ja kalat sekä äyriäiset ovat MSC-sertifioituja. Heidän sanojensa mukaan, he ”tarjoavat yksinkertaista ruokaa, jossa raaka-aineet pääsevät loistamaan parhaimmillaan, ja sesonki on aina huomioitu”.

Loren viinilista ei ehkä ole yhtä pitkä kuin sisarravintola Leen, mutta se on sitäkin monipuolisempi. Viron Sommelieryhdistys on valinnut sen maan parhaaksi! He keskittyvät pääasiassa pienviljelijöiden viineihin ja tarjoavat niin vakiintuneiden alueiden klassikoita kuin myös seikkailunhaluisempia valintoja. Lisäksi valikoimasta löytyy käsityöläiscocktaileja ja mocktaileja, laaja valikoima käsityöoluita sekä huolella valittuja alkoholittomia juomia. Lähdetäänpä siis tutustumaan paikkaan!

Michelin- ja Green Key palkittu helmi Noblessnerin alueella

Pohjois-Tallinnassa, Noblessnerin satama-alueella, vanhat telakkahallit sulautuvat värikkäisiin uudisrakennuksiin luoden lumoavan monipuolisen ja merellisen ympäristön. Noblessnerin historia juontaa juurensa yli sadan vuoden taakse, jolloin alueelle nousi massiivinen telakka. Nimensä se sai yrittäjiltään Emanuel Nobelilta ja Arthur Lessneriltä.

Telakkatoiminta jatkui aina vuosituhannen vaihteeseen asti, ja Noblessnerissa rakennettiin ja kunnostettiin sukellusveneitä, kalastusaluksia ja satamien metallirakenteita. Viimeiset laivat valmistuivat vasta vuonna 2018, minkä aikana alue oli käytännössä suljettu tavallisilta kansalaisilta.

Nykyään vanha telakka-alue ympäristöineen on yksi Tallinnan nopeimmin kehittyvistä alueista. Lyhyessä ajassa se on täyttynyt persoonallisilla liikkeillä, ravintoloilla ja taidegallerioilla, kuten Keksintötehdas PROTO, Taidekeskus Kai, Põhjalan olutpanimo ja sisustusliike Shishi. Noblessnerissa sijaitsee myös fine dining -ravintola 180°, joka kuuluu Viron parhaimpiin sekä luonnollisesti meidän tämän illan vierailun kohde; Lore Bistro.

Noblessneriin on helppo matkustaa Kalamajasta ja Lentosatamasta. Lentosatamasta voi kävellä Noblessneriin rantaviivaa pitkin, ja keskustasta perille pääsee esimerkiksi linja-autolla numero 73 (pysäkki: Noblessneri) tai helposti Boltilla tai Uberilla.

Itse ravintola ei ole kovin iso, mutta korkeat katot antavat todella avaran tunnelman. Sisustus on maulla toteutettu, ja tunnelma on kuin astuisi portugalilaiseen food marketiin. Lasit ja kattaustarpeet ovat Michelin-ravintolan tasoisia, ja palvelu samaten.

Meidät ohjataan pöytään, ja kerrotaan menusta. Täälläkin suositus on tilata jaettava menu, joka jaetaan pöytäseurueen kesken. Tarjoilija kertoo menun koostuvan lohturuoista, jotka ovat luotu keittiömestareiden Janno Lepikin and Kristjan Peäsken toimesta. Herrat ovat myös tuttuja nimiä ja kasvoja Lee ja Leib ravintoloista.

At ‘Lore’, we offer a tempting and eclectic menu, featuring good old comfort-food classics with a new twist. For sharing with others, we also present exciting dishes inspired by the food trips we ourselves have experienced on our travels around the world.
Why to share a dish? We believe that bringing people together over a shared eating experience brings people closer to each other; food prepared and enjoyed with love and care tastes much better too! After all, the age-old tradition of ‘breaking bread’ together is an important element of community tradition, both here and in many other global cultures.

Lapset on myös huomioitu täällä. Tarjoilija kertoo iloisesti ja ylpeydellä, kuinka he ovat oppineet ajan saatossa, että jos pikkuinen viihtyy, niin sitten viihtyy myös loppuseurue. Siksi heillä on paljon parempaa evästä listalla kuin nauravat nakit, kertoo tarjoilija naureskellen.

Meille tarjoiltiin Loren maistelumenu, ja seuraavaksi annan teille pienen kurkistuksen siihen, mitä kaikkea pöytäämme saapui.

Alkupalat syödään Loressa erityisistä astioista, joihin en ole tainnut Tallinnassa ennen törmätä. Lautasasetelma muistuttaa afternoon tee-hetkien kolmikerroista asetelmaa, paitsi että tässä lautaset ovat kaikki saman kokoisia. Hauskan näköistä, ja muutenkin aika näppärää!

Alkuun tarjoiltiin pari kasvisannosta sekä upeaa lohitartaria. Tämä sopi siis meille molemmille ruokailijoille loistavasti, koska itse syön kaikkea mutta valokuvaajani on lacto-ovo-pesco-vegetaristi. Suomeksi sanottuna, syö siis kaikkea paitsi lihaa.

Pääruoaksi valokuvaajalle tuotiin nieriää, ja minulle tarjoiltiin todella upeaa, paahdettua naudan sisäfilettä. Liha ja kala on luonnollisesti Loren vastuullisuusajattelun mukaisia, eli lähellä tuotettuja ja pyydettyjä. Molemmat upeudet olivat siis todella tuoreen ja herkullisen makuisia. Tässä painottuu juuri tuo vastuullisuuden hyöty ja ilo kuluttajalle – paitsi että se on ympäristölle oikein, niin se myös maistuu paremmalta!

Jokaisen ruokalajin täydensi huolellisesti valittu viini. Alkuun asteli upea Champagne Deutz Brut 2016, joka loi täydellisen aloituksen. Alkupalojen kanssa sain maistaa uutta tuttavuutta, Ardean Pinot Noir Rose Cavaa. Raikkaus ja monivivahteisuus tässä cava-ihmeessä saivat minut kiinnittymään siihen heti. Nieriän kaveriksi saapui Little Beauty Sauvignon Blanc Uudesta-Seelannista, tuoden mukanaan raikkautta ja eleganttia makumaailmaa. Lihan kanssa tarjoiltiin Luis Canasin Rioja vuodelta 2018, joka oli kuin täydellinen tanssipari pääruoan voimakkaille mauille. Todella upeat valinnat!

Illallisen kruunasi kaksi ihastuttavaa jälkiruokaa, joista etenkin passion-pannacotta jäi mieleen. Tämä tarjosi täydellisen makeuden ja raikkauden yhdistelmän, jonka seurana nautin Matiesenin raparberijälkiruokaviinistä. Virostahan se raparperijuomabuumi alunperin lähtikin vuosia sitten – ja he ovat sittemmin ruvenneet valmistamaan mitä erilaisempia viinejä kyseisestä kasvista.

Katso Loren oma TopRestaurants-sivu täältä

Hinta-taso ja Toptaste-arvio

Alkupalat 8-17e

Pääruoat: 9,50 – 29e

Jälkiruoka: 10-16

Maistelumenu 59e

Yleisarvosana ruoalle, paikan tunnelmalle sekä palvelun tasolle oli kymmenen pistettä ja papukaijamerkki. Ja Toptaste-leiman tämä paikka sai heittämällä.

Katso Loren oma TopRestaurants-sivu täältä

Kuvat: Elina Engberg

Tekstin on kirjoittanut Toptaste-Titti

Lue myös