Siirry pääsisältöön

Runsaiden makujen ja kauniiden annosten SÖDER

SÖDER sijaitsee Uudenmaankadulla varsin historiallisessa paikassa. Ravintolan paikalla on nimittäin aiemmin ollut kirjapaino, jossa on painettu muun muassa Aleksis Kiven Seitsemän veljestä keväällä 1870. Vanhan kirjapainon olemassaolon unohtaa kuitenkin astuessaan sisään ja nähdessään upean vihreän tapetin, kultaiset yksityiskohdat ja valkoisen tiiliseinän baaritiskin takana. Ravintolassa soi Jamiroquai ja siitä tuli välittömästi hyvä fiilis!

Ravintolapäällikkö Julia Hirvonen ottaa meidät vastaan ja tiedustelee millä haluaisimme aloittaa. Päätämme ottaa alkumaljat ja itse päädyin syksyiseen mimosaan, jossa cavaan on yhdistetty appelsiinimehun sijaan omenasiideriä. Lasin reunat oli koristeltu sokerilla ja kanelilla ja jokainen siemaus toden teolla maistui syksyiseltä. Povaankin tästä juomasta pikkujoulukauden ehdotonta hittiä!

Söderin alkuruokalistaa ja -drinkkejä

Alkumaljoja nauttiessamme ehdimme tutustua rauhassa alkuruokalistaan. Julia kertoi, että tavallisesti he suosittelevat kolmesta neljään alkuruokaa ruokailijaa kohti. Päätimme tutustua annoksiin yhdessä maistelemalla, sen sijaan, että kukin olisi tilannut omat annokset. Näin ollen lähes koko lista meni tilaukseen. Ruokien kanssa saimme Julian suosittelemat viinit. Minä ja Antti valitsimme hapokkaan ja hedelmäisen valkoviinin (Annicchiarico Feudo di Castel Mozzo Greco di Tufo), sillä emme syö punaista lihaa ja toivoimme viiniä, joka sopii läpi aterian. Vilma puolestaan päätyi täyteläiseen punaviiniin (Zenato Ripassa Valpolicella Superiore), sillä hän sai maistellakseen myös karitsaa.

Tekstuurien kirjoa ja makuja Siuntion metsistä

Saimme ensin eteemme kylmät annokset ja näin pystyimme nauttimaan ruuista rauhassa, ilman lämpimien annosten jäähtymistä. Keittiöpäällikkö Oliver Lauronen tuli kertomaan meille annosten yksityiskohdista, joita oli niin paljon, että kaiken mieleen painaminen oli pienimuotoinen haaste.

Kylminä annoksia meillä oli myskikurpitsaa neljällä tapaa, napolilaista mozzarellaa ja keittiömestarin ylpeyden aiheet Tartar ja Surf & Turf.

Ihastuimme kaikki myskikurpitsa-annokseen. Raaka-aineen tekstuuri vaihteli annoksessa kiinnostavasti ja yllätyksellisesti. Piparjuurikreemi toi sopivasti raikkautta makealle myskikurpitsalle.

Tartarissa näkyi vivahteet Suomen luontoon, sillä annoksessa oli koristeena frittijäkälää, joka oli kerätty itse Siuntosta. Eikä jännittävät yksityiskohdat loppuneet tähän: lihan kyljessä tarjoiltiin sieniketsuppia ja lipstikkamajoneesia. Ominaisen makunsa annos sai savustetusta suolasta ja hiiliöljystä. Vilma kehui, kuinka annoksen jäkälä ja sienet toivat mieleen suomalaisen metsän! Lammas oli maukasta ja lipstikkamajoneesi puolestaan toi pirteyttä annokseen.

Surf & Turfissa maistui avokado, lumitaskurapu ja marinoidut kurkkurullat. Rapsakat parmankinkkusiivut syötimme Vilmalle! Mielestäni kokonaisuus oli onnistunut: avokadotahna oli ihanan kermaista ja sileää (kaavin kulhon typötyhjäksi), kurkut puolestaan olivat herkullisen etikkaisia. Maut sopivat hyvin yhteen lumitaskuravun kanssa.

Viimeisenä kylmistä alkuruuista nautimme napolilaista mozzarellaa, joka oli yhdistetty mansikkaviipaileisiin ja balsamicokastikkeeseen. Annoksen jujuna oli mielestäni maukas tomaattiliemi ja thaibasilikaöljy. Niitä teki mieli lusikoida kulhosta senkin jälkeen, kun mozzarella oli hävinnyt suihimme.

Sipsejä, siikaa ja sieniä – näitä kaikkia löytyy SÖDERin listalta

Lämpiminä annoksina meillä oli karitsaa, siikaa, sieniä, friteerattua kananrintaa ja Mancehgoa sekä listan villi kortti sour cream & onion.

Ehdoton suosikkimme oli sieniannos. Sieniä annoksessa oli kahdella tapaa: moussena ja pikkelöitynä. Ne oli kasattu paistetun briossin päälle. Raikkautta sekä makuun että esillepanoon toi yrttisalaatti. Annoksen mukana tuli sipuliliemi, jonka kaadoimme kulhon pohjalle. Briossi imaisi itseensä sipuliliemen suolaisen maun. Jos tilaat annoksen vain itsellesi, voit hörppiä lientä pienestä teekupista jokaisen suupalan yhteydessä, tai tehdä kuten me ja kumota koko komeuden kulhon pohjalle.

Itse pidin kovasti myös siiasta ja eteenkin annoksen lisukkeena tulleesta kukkakaalipyreestä. Aion ehdottomasti kokeilla tehdä sitä joskus itse perunamuusin sijaan. Väriä ja kirpeyttä annokseen toi klementiini – kahdella tapaa. Kuten monissa muissakin SÖDERin annoksissa, oli kekseliästä, että sama raaka-aine toistui annoksen elementtinä useassa eri muodossa.

Vilma sai nautiskella yksin karitsan ulkofileestä. Annos näytti upean syksyiseltä kanttarelleineen ja karpaloineen. Pikkelöityjen kanttarellien lisäksi sientä oli annoksessa myös pyreen muodossa. Pisteet annos sai myös Vilman suosikista lehtikaalista!

Sour cream & onionin kohdalla odotimme sipsejä ja saimme niitä. Tosin vain yhtenä osana annosta. Perunaa oli nimittäin myös friteerattuna. Kaikkien tuntemille sipseille tunnusomainen makumaailma oli luotu poltetun pikkelisipulin, kevätsipulin, sipulipyreen ja smetanan avulla, nam!

Sour cream & onion, sienet ja lämmintä karitsaa

Friteerattu kana tarjoiltiin talon chilimajoneesin kanssa ja se oli yllättävän tulista – onneksi pidän tulisesta ruuasta. Pientä potkua oli lisätty myös friteeratun Manchego-juuston kylkeen, sillä se tarjoiltiin omena-chili kompotin kanssa.

Oman keittiön jälkiruoat hurmaavat makeudellaan ja raikkaudellaan

Kun oli aika siirtyä jälkiruokiin, kertoi Julia ylpeänä, että kaikki SÖDERin jälkkärit tehdään paikan päällä alusta asti itse. Otimme kokeiluun kolme annosta: lakritsia, passionhedelmää ja maitosuklaata sekä valkosuklaata ja tyrniä.

Aloitimme jälkiruokakierroksemme lakritsikakulla, jonka kylkeen oli ripoteltu rennosti muun muassa maitocrumblea ja lakritsilla päällystettyjä manteleita. Suosikkikomponenttini annoksesta oli ehdottomasti mantelit – niiden päällä oleva lakritsijauhe oli ihanan intensiivinen.

Lakritsiannoksen jälkeen siirryimme passionhedelmän ja maitosuklaan yhdistelmään. Passionsorbetti oli juuri sopivan raikas lisä maitosuklaa- ja jugurttimoussen rinnalle.

Säästimme viimeiseksi meidän ennakkosuosikin, eli vanilja-valkosuklaapannacottan, jonka kanssa tarjoiltiin tyrniä kolmessa muodossa: sorbettina, marenkina ja marinoituina marjoina. Ennakkosuosikin asema piti pintansa, sillä tämä jälkiruoka oli eniten meidän mieleen. Toisaalta niille, jotka eivät pidä kirpeästä tyrnistä, saattaa tämä annos olla liian tuju.

Suosittelen kokeilemaan SÖDERissä paria kylmää alkuruokaa ja paria lämmintä alkuruokaa, varsinkin jos epäilet kaipaavasi pääruokaa. Jälkiruokia ei välttämättä tämän jälkeen jaksa useampaa, mutta kannattaa tilata pöytäseurueen kesken useampi – näin pääset kokemaan myös jälkiruokien rikkaan makumaailman! SÖDER sopii myös loistavasti rentoon istuskeluun, vaikka afterien merkeissä. Tällöin lasillisen kanssa pieneksi suupalaksi riittää varmasti pari annosta.

Nälän taltuttamisen lisäksi SÖDER tarjoaa valtavasti silmänruokaa kauniine annoksineen. Muista ladata puhelimen akku täyteen ennen SÖDERiin menoa, sillä näistä annoksista haluat varmasti somettaa!

Lue täältä lisää SÖDERistä.

Kuvat: Vilma Lehtonen

Lue myös