Siirry pääsisältöön

Lähiruokaa maanläheisestä Jordista

Alkuruoat 12-14e, pääruoat 23-25e, 5 ruokalajin menu 52e.

Jord on 26-paikkainen – pieni ja intiimi luomuruokaa ja luomujuomaa tarjoava tunnelmallinen ravintola. Ravintola sijaitsee nykyään keskellä tunnelmallista Kruununhakaa Vironkadulla.

Jordin sisäänkäynti
Ravintola Jord sijaitsee osoitteessa Vironkatu 8.

Ravintolan takana on pariskunta Linda Stenman-Langhoff ja Filip Langhoff, joka toimikin meillä illan isäntänä ja tarjoili meille upean neljän ruokalajin illallisen huikeine viineineen. Jordissa on menu suunniteltu juuri niin kuin pidän, tehty lyhyeksi ja ytimekkääksi. Kun lista on suppea, yleensä se tarkoittaa että joka ikinen annos on pientä yksityiskohtaa myöten hiottu. Niin oli myös täällä. Suosittelen valitsemaan keittiön suositusmenun, joka yleensä on viisi ruokalajia ja se muokataan jokaisen ruokailijan toiveita vastaavaksi. Minä otin taas kerran lihaversion, ja seuralaiseni otti kala-kasvismenun.

Jordin alkupalamenu
Chefs menu on viiden ruokalajin illallinen ja maksaa 52euroa.

Keittiön yllätysmenu luodaan ruokalistan olemassa olevista ruokalajeista, mutta jokaiselle ruokailijalle sopivaksi – eli otetaan huomioon mieltymyksen ja erityisruokavaliot. Meille saapui pöytään kolme erilaista alkuruokaa, jotta saisimme hyvän läpileikkauksen tarjoamasta. Ensimmäisenä pääsimme maistelemaan Punajuurta & Vuohenmaitoa nimisen annoksen.

Punajuurta ja Vuohenmaitoa

Voiko punajuurella ja vuohenmaidolla ikinä epäonnistua? Tämä sekä näytti että maistui upealta. Vuohenjuustokreemi oli ihanan paksua ja toimi täydellisesti punajuuren kanssa yhteen. Viiniksi valikoitui Filipin toimesta Shelter wineryn Blanc de Noir vuodelta 2015. Lasista pääset nauttimaan hintaan 9,80e, vastaavasti pullo kustantaa 61e.

Shelter Winery Blanc de Noir 2015  9,8/61EUR

Seuraavaksi oli menun mukaan vuorossa Muikkua & ”Black garlic”- annos. Muikkuja? Tämä oli pieni yllätys tässä keittiön yllätysmenussa. Filip kertoi että annos on läpi vuosien niittänyt suurta suosiota, joten siksi pitävät annoksen vaan edelleen listalla. Itse en ole mikään suuri muikkujen fani, mutta tämä annos oli tosiaan ihan maukas. Ehkä idea oli se, jonka takia annoksesta pidin. Ja katsokaa nyt miten kaunis se on!

Muikkua & Black Garlic

Seuraavaksi olikin sitten vuorossa sientä ja riisiä, eli sienirisotto jossa oli taivaallisen paljon parmesaania! Tämä oli aivan upea tekele, ja jopa minulle, joka olen todella kriittinen risotoille, tämä kelpasi vallan hyvin!

Sieniä ja riisiä

Sitten olikin aika siirtyä pääruokien kimppuun. Seuralaiseni sai Kuhaa & maa-artisokkaa, kun minä vuorostani sain eteeni Härkää ja porkkanaa.

Kuhaa, maa-artisokkaa & maitoa
Härkää & Porkkanaa

Jordissa tarjotaan luomuruokaa ja sanomattakin selvää, he suosivat pientiloja. Kun puhutaan lihansyönnistä, tulee yleensä paljon keskusteluja eettisyydestä, ilmastovaikutuksesta ja niin edelleen. No – täällä voit syödä lihaa hyvällä mielellä. Liha, joka minulle tarjoiltiin oli nimittäin tilalta, jossa nautaa pidetään ihan vaan laiduntamismielessä eli niitä tulee teuraaksi vaan muutama vuodessa. Ei ole siis todellakaan mitään tehotuotantoa, ja sen kyllä lihan koostumuksesta ja mausta huomasikin. Lisäksi liha oli Dry Aged raakakypsytetty, jonka jälkeen pihvit oli kevyesti paistettu pannulla jotta saisi kauniin ja hienon pinnan. Kyllä – tämä oli juuri niin upea annos kuin miltä se näyttää ja kuulostaa! Jos olet jättänyt punaisen lihan erikoishetkiä varten niin kuin minä, niin tässä ravintolassa suosittelen sitä maistamaan. Jopa seuralaiseni, joka ei syö punaista lihaa, halusi maistaa pihviäni ja totesi että on kyllä todella hyvää. Seuralaiseni kuha oli kyllä myös todella maukas, ja Beurre Blanc erinomainen!

Filip tuli kysymään meiltä kuulumisia ja mietti, mahtuuko meille vielä jälkiruokaa. Mikä kysymys!? Eikös vatsassa ole aina oma paikka jälkiruoalle??? Ainakin meillä! Niin meille tuotiin pöytää pari annosta herkkujälkkäriä, jotka tietysti kristillisesti jaettiin.

Tyrniä ja karamellia
Puolukka tartelettia ja jäätelöä

Jälkkärit olivat upeita, ja täydellisen kokoisia juuri siihen hetkeen. Jos olisi valittava lemppari niin se oli kyllä varmaan tarteletti-jäätelö yhdistelmä. Siitä tuli hieman mieleen kaurapaistos vanilajäätelöllä, mutta astetta parempi sellainen, heh. Ihan viimeisenä makuna nautittiin Johan & Nyströmin Verde-espressot, taas kerran upeista kupeista. Jos johonkin kiinnitin erityisesti huomiota, niin kattaukseen. Tämä kyseinen Kastehelmi-sarja istui täydellisesti Jordin ympäristöön joka oli täydellinen käyntikortti suomalaisesta designista. Tulikin mieleen, että tänne kannattaa kyllä tuoda ulkomaalaisia vieraita, jos haluaa tutustuttaa vieraat suomalaiseen tunnelmaan ja makuun.

Kiitos ja kumarrus Jord ja ensi kertaan joka toivon mukaan tulee pian!

Jord sijaitsee osoitteessa Vironkatu 8

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös