Siirry pääsisältöön

Bricco on pala taivasta proseccon, prosciutton ja parmesaanin ystävälle

Puheensorina täyttää tilan, kun astumme sisään Briccoon. Kello on kuusi keskiviikkoiltana ja koko ravintola on täynnä, mutta meille tehdään hyvin tilaa. Omistaja Heikki Vedenoja kertoo, että meneillään on yli 20 henkilön viinitasting. Edeltävänä iltana Briccossa oli soitettu vinyylejä. On siis selvää, että Briccossa pääsee nauttimaan eläväisestä tunnelmasta – myös arki-iltana!

Kun olimme istahtaneet pöytään ja ehtineet silmäillä hetken viinilistaa, liittyy tarjoilija seuraamme. Hän arvaa oikein, kun tietää että haluamme aperitiiviksi jotain kuplivaa. Ehdotan proseccoa, italialaisessa viinibaarissa kun olemme. Tarjoilijamme suosittelee meille sen sijaan franciacortaa, joka valmistetaan saman tapaisilla menetelmillä kuin on sampanja. Maistamme Ferghettinan tilan franciacortaa, jonka pullo on neliskulmainen. Tarjoilija kertoo, että neliskulmainen muoto mahdollistaa hiivasakan levittymisen pullossa paremmin. Kyseinen viini oli Satèn, ja sillä viitataan kuohuviinin silkkiseen suutuntumaan. Mikäli franciacorta ei ole tuttua, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan tähän meidän maistelemaan ”Italian sampanjaan”, se oli herkullista.

Nautittuamme apertitiviistä oli aika suunnata katse antipasto-listaan, joka oli monipuolinen. Kerroin, että en syö punaista lihaa, mutta seuralaiseni syö mielellään minunkin puolestani. Ihana tarjoilijamme lupasi koota listalta erilaisia herkkuja ja tuoda kaveriksi sellaisen punaviinin, joka sopii niin täyteläisille juustoille, mausteiselle salamille kuin kasvisherkuillekin. Kun ruuat kannettiin eteemme, olimme silmät pyöreinä annosten runsaudesta.

Briccon antipastoja

Saimme testiin Briccon yhden suosituimman annoksen, eli lautasen, josta löytyi juustoja, leikkeleitä, oliiveja ja itsetehtyä omena-fenkolihilloa. Kasvisyöjät ilahtuvat kulhosta, jossa oli meheviä portobello-sieniä ja kesäkurpitsaa sekä klassisesta insalata capresestä. Oliiviöljy oli mielettömän hyvää ja sitä saa ostaa kotiin. Myös leipä ansaitsee kehut, sillä se paistetaan paikan päällä päivittäin ja Heikki kertoi, että sitä saa pyytämällä viinilasin kaveriksi. Ystäväni nautti suuresti myös vitello tonnato -annoksesta ja kehui että se oli hyvin valmistettu. Jos pizza on italialaisen keittiön suosikkisi, kokeile piadinaa, joka kuvassa näkyvä leipänen. Täytteenä meillä oli mozzarellaa ja tomaattia ja halutessaan sisälle saa myös prosciuttoa. Piadina tehdään pannulla paistamalla, mikä teki sen pinnasta herkullisen rapsakan!

Herkullista oliiviöljyä voi ostaa myös mukaan.

Viininä meillä oli ensin Barbera d’Alba DOC Cascina Nuova, joka oli mehevän täyteläinen ja sopi erinomaisesti ruokiemme kanssa. Kun lasimme olivat melkein tyhjät, tuli tarjoilija kysymään haluaisimmeko maistaa jotain toista punaviiniä jäljellä olevien ruokien kanssa – tietysti! Tällä kertaa hän valitsi meille Red Angel on the Moonlight Pinot Neron. Valitsen itse harvoin Pinot Noir -rypäleistä valmistettua punaviiniä, joten tämä italialainen versio olisi varmaan jäänyt kokeilematta ilman asiantuntijan suositusta. Maistamamme Pinot Nero sopi hyvin aterian loppupuolelle, sillä se oli kevyempi kuin Barbera d’Alba.

Vaikka olimme aivan täynnä, halusimme vielä testata Briccon Tiramisun jälkiruoaksi. Sen kanssa nautimme lasilliset Fidoran viinitilan Proseccoa, mikä kruunasi aterian raikkaudellaan.

Suurin osa antipasto-annoksista maksoi alle kympin, joten niitä kannattaa tilata useampi jaettavaksi. Annokset olivat myös sopivan kokoisia: söimme vatsamme täyteen ja luulen, että ruoistamme olisi riittänyt hyvin kolmelle ruokailijalle! Heikki kertoi kiertäneensä ympäri Italiaa ja valikoineen sieltä herkkuja, joita hän tuo maahan itse. Tämä välittyi aterian autenttisista mauista.

Kun menet Briccoon, heittäydy tarjoilijoiden viinisuosituksille: listalta löytyy nimittäin laseittain jopa 40 eri viiniä, joten valinnan vaikeus iskee vähemmästäkin. Kaikki Briccon viinit ovat orgaanisia, mikä lämmitti mieltäni. Lisäksi asiantunteva, mutta lämmin palvelu oli todella ilahduttavaa.

Aion varmasti mennä Briccoon uudestaan nauttimaan lasillisen (tai kaksi) franciacortaa, maistelemaan juustoja sekä nauttimaan välittömästä tunnelmasta. Nimittäin, välillä viiniä siemaillessani tuntui kuin olisin ollut hetken Italiassa.

Lue täältä lisää Briccosta!

Lue myös