Siirry pääsisältöön

Zum Beispiel − tuhteja annoksia ja reilusti makua

Porvoo on mulle rakas paikka. Olen asunut siellä lapsena muutaman vuoden. Edelleen Porvooseen on päästävä vähintään kerran vuodessa. Vanhassa Porvoossa viettelee sen kiemuraiset mukulakivikadut, vanhat puutalot, pienet käsityö- ja suklaaputiikit, upea joenranta sekä tietysti ravintolat. 

Sain kutsun Zum Beispieliin, saksalais-suomalaisen pariskunnan pyörittämään ravintolaan, joka sijaitsee Brunbergin myymälän vieressä Rihkamakadulla. Ravintola on niin porvoolaisten kuin turistienkin suosiossa, eikä syyttä. 

Tunnelmallisessa ravintolassa oli valtava kuhina. Osa oli ostamassa delin tuotteita, sinappia tai hilloa, osa kahvilla ja osa syömässä päivällistä. Jokainen pöytä oli näin sesonkiaikaan täynnä. Omaan pöytään kävellessämme kurkistelin pöytien antimia: salaatteja, risottoja, pastaa, pihvejä, falafeleja ja hampurilaisia. Syysmenun annokset olivat tyytyväisistä ilmeistä päätellen täynnä makua.

Menun monipuolisuudesta on annettava kiitosta. Kiinnitin heti huomioni omatekoisiin luomupastoihin, luomufalafeleihin sekä itse tehtyihin jäätelöihin. Arvostan suuresti ruokaa, joka on tehty ajatuksella itse alusta loppuun asti. Silloin mitään ei jää sattuman varaan. 

Yllätyin myös palvelun lämminhenkisyydestä. Usein kiire näkyy henkilökunnan kasvoilla. Zumin porukka neuvoi ja suositteli mielellään, mikäli valinnan kanssa oli vaikeuksia. Turistit näyttivät onnellisen helpottuneille, kun viini- tai annosehdotelma osui heti kerralla nappiiin. Olin varsin tyytyväinen myös omaan viinisuositukseeni (Wildwein Riesling Bioon) katsellessani ohi lipuvia ihmisiä ja maistellessani leipäbaarista valikoimaani rosmariini-ciabattaa.     

Annos jota olin odottanut eniten: Haukiröra, punajuurta ja siianmätiä. Tämä annos oli yksi elokuussa järjestetyn SMAKU – Taste of Porvoo -tapahtuman gourmet-annoksista. Värikäs ja äärettömän kaunis annos maistui mielettömältä. Paljon eri tekstuureja. Punajuuri oli täydellisesti kypsennetty. Tämän vuoksi voisin matkustaa Porvooseen uudelleen.

Sitruunainen bruschetta paistetun fenkolin kanssa toimi punajuuriannoksen tavoin moitteettomasti. Reipas ripaus minttua, valkosipulia ja pecorinoa viimeisteli kokonaisuuden. Bruschetta kuvasti hyvin ravintolan linjaa, isoja maukkaita annoksia, joista jää taatusti hyvä mieli.

Seuralaiseni ilahtui suunnattomasti valtaisan Black Angus flank steakin saapuessa pöytään. Vaadin tottakai maistiaista. Tummaksi paahdettu kaali yhdessä murean lihan kanssa suli suuhun. Pidin annoksen värikkyydestä. Värikkyys tuntui olevan teemana lähes kaikissa annoksissa. Raskaat maut tasapainotetaan värikkäillä ja raikkailla komponenteilla.

Listalta ihastelemani luomupasta päätyi omalle lautaselleni Zum Beispielin nimikkoannoksen muodossa. Pasta sai kaverikseen prosciuttoa, pinaattia, ricottaa, pomodorinoa ja salaattia. Pasta itsessään harvoin kerää kehuja, mutta tämän annoksen osalta ne ovat perusteltuja. Reilun kokoiset pastakiemurat olivat paitsi kauniita myös täydellisesti kypsennetty. Kastiketta sujahti sopivasti pastan railoihin. Paksut prosciuttoviipaleet toivat suolaisuutta ja rakennetta. Erillinen raikas salaatti tuntui kivalle lisälle täyteläisen pastan kanssa.  

Alku- ja pääruoan jälkeen vatsa oli vedetty aivan äärimmilleen, mutta jäätelöä oli saatava. Niin lupaavalta ne kuulostivat. Tarjoilijan luetellessa vaihtoehtoja, tiesin heti mitä otan: laventeli-vaahterasiirappijäätelöä. Huh sentään miten ihanaa! Laventeli oli hyvin tunnistettavissa, eikä vaahterasiirappia ollut liikaa. Täyteläistä ja sopivan makeaa. Täydellinen tapa päättää ruokailu. 

Georg Simojoki, toinen omistajista on kirjoittanut: ”sielua ei voi koskaan ruokkia liikaa. Kun maistat loppuun asti ajateltua ruokaa, ymmärrät mitä tässä höpötetään. Hymyilyttää. Hersyttää. Ja hups. Sitten ihmetellään, mistä  hyvä olo tuli”. 

En voisi olla enempää samaa mieltä.

-Reetta 


Sponsoroitu: Zum Beispiel tarjosi päivällisen

Lue myös