Siirry pääsisältöön

Ylistetyn aamiaisen Kvarnbo Pensionat ruokkii kaikkia aisteja

Kvarnbon emäntä Ella Grüssner Cromwell-Morgan  kiittelee vieraiden antamia palautteita lähes liikuttuneena ja hämmentyneenä. Palautteet vahvistavat sen, että Kvarbo Pensionatissa on onnistuttu siinä, mitä on tavoiteltu – vieraat ovat saaneet ravintoa kaikille aisteilleen. 

Palautteiden antajien sydän on lämmennyt paitsi paikallisista raaka-aineista tehdyille ruoille, myös hellivälle tunnelmalle. Kehutulla aamiaisellakin nautitaan makujen lisäksi pehmestä valosta, takkatulesta, rauhoittavasta musiikista ja historiallisen miljöön lumouksesta. Itse huvila on peräisin 1880-luvun lopulta. – Kvarnbo ei kuitenkaan ole mikään museo. Täällä saa kaikkeen koskea, kaikki tila on käytössä, korostaa Grüssner. 

Grüssner Cromwell-Morganin  ja hänen miehensä Martin Cromwell-Morganin pieteetillä ylläpitämä Kvarnbo tarjoaa majoituksen ja aamiaisen lisäksi myös viinimaisteluiltoja pihapiiriin vastavalmistuneessa ”viinipajassa”. Illoissa nautitaan viinin lisäksi esimerkiksi paikallisista juustoista, leikkeleistä ja kalasta. Menu kootaan vuodenaikojen mukaan.  – Vieraillamme on mahdollisuus vierailla myös lähiseudun ravintoloissa. Viiden kilometrin säteeltä löyty kaksi tasokasta ravintolaa: Stallhagen ja Smakbyn, kertoo Grüssner joka on koulutukseltaan sommelier ja toimii muun muassa Strömsö-sarjassa viiniasiantuntijana. 

Mutta se aamiainen – kehuttu ja yllättävä kokonaisuus. Kvarnbo Pensionatissa halutaan aamiaisen olevan pitkä harmoninen aloitus päivälle. Sellainen, joka jää mieleen ja jonka muisto ravitsee myös sen jälkeen, kun vieraat ovat poistuneet Kvarnbosta omaan arkeensa.

Grüssner kertoo, että kaikki aamiaisella tarjottu ruoka on valmistettu sataprosenttisesti ahvenanmaalaisista raaka-aineista. Aiemmin Kvarnbossa oli buffet-aamiainen, mutta siitä luovuttiin koronapandemian vuoksi.  Uusi pöytiintarjoilukäytäntö on osoittautunut niin hyväksi,  että siitä ei aiota luopua poikkeusaikojen väistyttyä. – Buffetissa on aina jokin hienoinen stressintuntu. Sitä miettii, että ehdinkö ja jaksanko maistaa kaikkea ja mitä vielä on maistamatta. 

Pöytiintarjoilu on Grüssner mielestä parempi vaihtoehto myös lapsiperheille. – Buffet-pöydässä vanhemmat keräävät ensin annoksen lapsille ja sitten itselleen ja kun he ovat itse päässeet pöytään, lapset ovat jo syöneet.  

Uusi aamiaiskäytäntö mahdollistaa Grüssnerin mukaan myös se, että henkilökunnalla on entistä parempi mahdollisuus kertoa raaka-aineista ja niiden historiasta asiakkaille. 

Grüssnerin mukaan asiakkaat arvostavat palautteiden mukaan erityisesti leipää. Tarjolla on viittä erilaista paikallisen myllyn valmistamista jauhoista tehtyä leipää. Tarjolla on leipiä, joissa on käytetty muun muassa spelttiä ja emmervehnää. – Leivissä on hyvin luonteikas maku. Leipien lisäksi aamiaispöydässä on ahvenanmaan pannukakkua, Grüssner kuvailee. 

Kvarnbo sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Vaikka paikka on lähes keskellä Ahvenmaata, se sijaitsee lähellä rantaa. Vierasvenesatamaan on matkaa vain muutama sata metriä. Ihan vieressä on uimaranta. 

Kvarnbossa käy paljon turisteja, mutta paikalla on paljon tarjottavaa myös ahvenanmaalaisille vieraille. Pihapiirissä on taidetta, vanhoja kunnostettuja kaksipyöräisiä moottoriajoneuvoja ja tietenkin aina Viikinkien ajasta asti kuiskiva historiallinen ympäristö, jossa voi järjestää tilauksesta myös juhlia. 

åland
Kvarnbo Pensionatin isäntäpari Ella ja Martin kertovat mielellään ruoan raaka-aineiden alkuperästä. Ella on koulutukseltaan sommelier ja toimii Strömsö-sarjan viiniasiantuntijana. 

——————————————————————————————————–

Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhla

Syksy on ihanaa aikaa Ahvenanmaalla. Sadonkorjuujuhlat, yksi syksyn kohokohdista Ahvenanmaalla, järjestetään syyskuun toiseksi viimeisenä viikonloppuna, tänä vuonna 18.–20.9.2020. Suosittu koko perheen tapahtuma tarjoaa ihania maalais- ja makuelämyksiä kaikenikäisille vierailijoille.

Siellä pääset makumatkalle maatilalta toiselle. Voit nauttia sadonkorjuuantimista, lähiruoasta ja viihtyisästä tunnelmasta latojen ja laitumien keskellä sekä tutustua maaseudun elämään ja ruoan alkuperään! Tänä vuonna sekä Viking Line että Tallink Silja järjestävät Sadonkorjuuristeilyn Helsingistä Ahvenanmaalle!

Lue myös