d-md-none
Siirry pääsisältöön

Yksi Tampereen legendaarisimmista uudistuu – muodonmuutoksen kokenut Tillikka avataan tänään perjantaina

Tillikalla on merkittävä rooli tamperelaisessa ruoka- ja juomakulttuurihistoriassa. Tillikan juuret ulottuvat aina vuoteen 1912, josta lähtien sen tiloissa on ollut ravintolatoimintaa. Tillikka-nimen ravintola sai vuonna 1965. Nyt ravintola uudistuu täysin – koko sen historiallinen sali ilmeineen, kalusteineen ja pintoineen pistetään uusiksi.

– Koimme, että aika muutokselle oli kypsä. Uudistus haluttiin tehdä rakennuksen ja ravintolan vanhan hengen esiintuomiseksi sekä viihtyvyyden parantamiseksi perinteitä vaalien. Tillikka sopii kaikille ikään katsomatta – täällä saatetaan käydä kolmessa sukupolvessa syömässä ja oluella. Tästä haluamme pitää jatkossakin kiinni, kertoo Tillikka Oy:n toimitusjohtaja Tommi Aaltonen.

Historialliset tilat saavat uuden ilmeen

Vanhojen kalusteiden entisöinnillä ja uusilla sisustusratkaisuilla isoon tilaan haettiin erityistä viihtyisyyttä.

– Tillikan sali oli suunnittelijalle ihanteellinen, sillä tilana se mahdollistaa näyttävät isot kokonaisuudet sisustuksessa. Tiskin taustatapetti ja ikkunakaarta kehystävä kaarisohva toimivat tästä loistavana esimerkkinä, kertoo sisustussuunnittelija Tuuli Joensuu Uuma Design Oy:stä.

Tilassa ei ole kuitenkaan unohdettu intiimejä looseja. Peräkabinetissa sisustus on lattiasta kattoon tumma.

– Uudessa tyylissä haettiin ”sikarihuoneen” tai vanhan kirjastohuoneen tunnelmaa. Tila toimii uudistuksen jälkeen loistavasti seurustelutilana unohtamatta kuitenkaan mahdollisuutta ruokailulle, Joensuu kuvailee.

Klassikkoannoksia ja pienpanimotuotteita

Ruokatuotteessa Tillikka panostaa jatkossa entistäkin enemmän sen klassikkoannoksiin, jotka valmistetaan itse alusta asti laadukkaimmista kotimaisista raaka-aineista. Uudessa klassikkomenussa mukana on muun muassa vorschmack, Mannerheimin kuha, paistetut muikut ja rikkaat ritarit. Kuuluisan pyttipannun lisäksi listalla pysyvät sellaisenaan vanhat tutut maksa, lohikeitto, pippuripihvi, aito vasikanfileestä tehty wieninleike, aurajuustolla kuorrutetut valkosipulietanat ja jälkiruokapuolella uunijäätelö.

– Ruoka on klassista tamperelaista ja suomalaista, ja sen käsityöaste on korkea. Tarjonnassa on palattu juurille ja haettu inspiraatiota Tillikan alkuajoilta. Esimerkiksi katkarapucocktailista ja härkätartarista on riisuttu pois kaikki ylimääräinen ja lähdetty hakemaan puhdasta klassista makumaailmaa vuosikymmenten takaa. Tunnetuin listan annoksista on taatusti pyttipannu, jota tullaan vuosi toisensa jälkeen syömään Tampereelle ulkopaikkakunnilta asti, kertoo keittiömestari Jonna Rostedt.

Tillikan klassikkomenun lisäksi tarjolla on satokausien mukaan vaihtuva kolmen ruokalajin menu. Myös Korvatillikan puolella saa ruokaa supistetulta listalta. Lisäksi juomavalikoimaa parannetaan entisestään. Viski- ja viinivalikoimaa laajennetaan, tiloihin rakennetaan eri oluista koostuva seinä eli beerwall ja tiskin takaa löytyy noin 15 hanapaikkaa, jotka on pyhitetty pääosin kotimaisille pienpanimotuotteille. Myös paikalliseen yhteistyöhön panostetaan.

– Pyynikin käsityöläispanimo tekee Tillikalle oman nimikkosiiderin, jota pääsee maistamaan myöhemmin kesällä, Aaltonen lisää.

Ruokaravintolasta aikuisten illanviettopaikkaan

Viikonloppuisin yöaikaan Tillikka muuntautuu ruokaravintolasta aikuisen väen seurusteluravintolaksi. Jatkossakin viikonloppuisin Tillikassa juhlitaan niin tiskijukkien kuin livemusiikin tahtiin.

– Tillikka ei ole koskaan ollut perinteinen yökerho, vaan paljon monipuolisempi illanviettopaikka, jossa viihtyy niin nuoret aikuiset kuin varttuneempikin juhlakansa. Itse käytän termiä ”vaihtoehto yökerholle”, Aaltonen sanoo.

Ravintola Tillikka
Hämeenkatu 14, 33100 Tampere

Lähde

Lue myös