d-md-none
Siirry pääsisältöön

Wine Stories – kotoisa olohuone Kruununhaan sydämessä

Poikkesimme viime viikon perjantaina Wine Stories -viinibaariin, joka on erikoistunut bulgarialaisiin viineihin. Vironkadulla Teatteri Jurkan välittömässä läheisyydessä palveleva viihtyisä viinibaari kutsuu kurkistamaan sisään. Eteenkin nuoret pariskunnat ja perheet ovat löytäneet Wine Storiesin, mikä ilahduttaa omistaja Snejana Eskelistä. Viinikulttuurista nauttiminen ei selvästikään ole vain vanhemman ikäpolven harrastus.

Miten kaikki alkoi?

”Bulgariassa syntynyt ja Suomessa kypsynyt” Snejana Eskelinen muutti Suomeen 27 vuotta sitten. Korporaatiomaailma ja reissutyö Euroopassa vei mennessään, mutta lomat suuntautuivat viinitiloille. Matkoilla nautittiin aidoista kohtaamisista sekä tietysti hyvistä viineistä ja ruoasta (viini-ihmisethän on tunnetusti myös kulinaristeja). Tämä elämäntapa teki Snejanaan vaikutuksen ja lopulta rakkaasta harrastuksesta tuli ammatti.

Ensin perustettiin maahantuontiyritys ja kierrettiin messuja. Kun jonot messuständillä kävivät niin pitkäksi, että apuun piti hälyttää koko perhe, Snejana huomasi, että ihmiset tykkäsivät kovasti bulgarialaisista viineistä. Ne erottuivat massasta. Ihmiset osaavat toivoa viiniltään paljon ja he janoavat elämyksiä, jotka jäävät mieleen. Käänteentekevä hetki oli kenties se, kun ravintola Murun väki ihastui Snejanan maahantuomaan Pinot Noiriin. Sana levisi. Ennakkoluulojen murtaminen vaatii kuitenkin paljon töitä ja tämän vuoksi mieleisen liiketilan vapautuminen oli oikea onnenpotku. Oma pieni viinibaari on mahdollisuus tehdä bulgarialaisia viinejä tunnetuksi laajemmalle yleisölle.

Miltä bulgarialainen viini sitten maistui?

Bulgaria on valtaosalle vielä toistaiseksi tuntematon viinimaa, vaikka se on valmistanut viiniä jo miltei 5000 vuotta. Neuvostoliiton aikana se oli 4. suurin viinin vientimaa, mutta lähes kaikki viini päätyi Neuvostoliittoon. Bulgarian EU-jäsenyyden myötä maahan on perustettu upeita viinitaloja ja myös viiniturismi on kasvanut, sillä bulgarialaisissa viineissä on erinomainen hintalaatu-suhde. Suurin osa Wine Storiesin viineistä on menestynyt kansainvälisissä kilpailuissa – paikan omistaja Snejana onkin onnistunut valitsemaan valikoimaansa kiinnostavia laatuviinejä, jotka on valmistettu ainutlaatuisista rypälelajikkeista.

Helpoiten bulgarialaisiin viineihin pääsee tutustumaan 35 euron wine tastingissä, jossa maistellaan viisi erilaista viiniä. Snejana esittelee viinit ja mielestäni setti oli mielenkiintoinen. Maistelimme kolme viiniä, joten luulen, että täysmittaisessa tastingissä mennään vielä hieman syvemmälle. Tilaisuuksia voidaan räätälöidä sekä isommille että pienemmille ryhmille – kannattaa kuitenkin muistaa, että tilaan mahtuu kerrallaan vain noin 18 henkilöä.

Aloitimme makumatkamme bulgarialaisiin viineihin kilistelemällä kuohuviinillä. Tämä Blanc de Blancs (eli 100 % Chardonnay) oli kuivan rapsakka, hedelmäinen ja jopa hieman paahteinen. Juuri omiaan kippistelyyn. Jatkoimme valkoviiniin, joka oli itseasiassa eräs Snejanan suosikkiviineistä. Tämä tammitynnyrissä kypsytetty 100 % Chardonnay oli hyvin moniulotteinen ja maussa aisti mm. mantelia, vaniljaa ja briossia. Jos kuulut ABC-koulukuntaan (Anything but Chardonnay), niin kannattaa kokeilla näitä kahta edellä mainittua viiniä. Saatat muuttaa mielesi! Lopetimme maistelun Rubin-punaviiniin, joka on sekoitus kahta rypälelajiketta, Nebbioloa ja Syrahia. Kuten arvata saattaa, viini on saanut nimensä upeasta rubiininpunaisesta väristään. Tämä kuiva punaviini oli ehkä kolmikon kiinnostavin tuttavuus.

Bulgarialainen punaviini tekee kauppansa

Mitä voimme odottaa tulevalta?

Wine Stories on ollut auki nyt reilut kolme kuukautta. Haaveita ja suunnitelmia tulevasta pirskahtelee Snejanan puheesta tuon tuosta. Esimerkkinä viinibaarin tapahtumatarjonnasta mainittakoon kerran kuukaudessa järjestettävä 9-ruokalajin pöytiin tarjoiltu brunssi. Ensimmäinen brunssi järjestettiin joulukuussa, kun baariin asteli sattumalta Ranskassa työskennellyt kokki. Hän innostui Snejanan pitkäaikaisesta, jo aikanaan Pariisissa syntyneestä, haaveesta ja yhteistyö sellistin säestämästä brunssista sai alkunsa.

Viini herättää tunteita, se saa ihmiset puhumaan. Uskon, että tämä lämminhenkinen viinibaari tulee kuulemaan vielä monia tarinoita.

Lue myös