Siirry pääsisältöön

Vinkkejä ja niksejä parhaimpaan kahviin

Säilytätkö sinä kahvisi oikein? Käytätkö oikenlaisia suodatinpusseja? Mikä on virtakytkimen vieressä olevan ympyrän funktio? Opin taas uutta, kun Moccamasterini vaihtui uuteen ja sain kahvinkeittimen käyttö-ohjeet eteeni!

Niin siinä kävi, että vaihdoin yli 20 vuotta vanhan Moccamasterini uuteen. Kyllä, yli 20 vuotta kovassa käytössä ollut kone. Eikä se ole edes paljon! Tiedän ihmisiä, joilla on ollut sama Moccamaster-keitin 30 vuotta. Se siirtyy vanhemmilta pois muuttavalle lapselle, tai niin kuin minun tapauksessani – toimiva keittimeni sai uuden kodin ystäväni luota. Uuden keittimen mukana tuli käyttöohjeet, jotka kerrankin luin enkä heittänyt suoraan roskiin.  

Aloitetaanpa ihan niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin puhtaanapidosta. Kannu suositellaan pestäväksi jokaisen käyttökerran jälkeen, mutta let’s face it – eihän sellaista luultavasti tapahdu kenenkään kodissa, otetaan siis hieman kevyempi taktiikka. Pese edes muutaman käytön välillä, ja jos et pese, niin älä kuitenkaan unohda kahvia kannuun työpäivän ajaksi. Nykyäänhän on automaattinen virrankytkin, joka sammuttaa koneen 40 minuutin jälkeen. Ei siis tarvitse pelätä, että kahvinkeitin jää päälle – mutta eihän me haluta kellastuttaa kannua myöskään.

Säilytätkö sinä kahvisi oikein? Käytätkö oikenlaisia suodatinpusseja?

Ai niin ja se kahvinsäilytys. ”Säilytä aina omassa myyntipakkauksessa, niin varmistut siitä, että valo ja lämpö ei pääse pilaamaan sitä ihanaa kahvin makua”. Tämä on yleisohje, jota minä olen vähän huono seuraamaan. Kuten kuvassa näkyy, niin käytän mun mummulta saatua kahvipurkkia, ja kaadan väärä-uskoisesti sen kahvipurun suoraan siihen purkkiin, hups.

No sitten annosteluun. Kahvi annostellaan Mooccamasterin omalla mittalusikalla: yksi täysi lusikka per kaksi kuppia kahvia. Hyvä annostelu on 60 g kahvijauhetta vesilitraa kohden. Ruskean Moccamaster-kahvimittalusikan vetoisuus on 15 g. Litraan vettä tarvitaan siis 4 lusikallista. Ihanaa matematiikkaa!

Ja sitten se vesi. Käytä kylmää vettä, ja mitä ikinä teet – älä kaada vettä sillä likaisella kahvikannulla! Kahvi maistuu paljon paremmalta, jos et kaada sillä kahvikannulla, jossa on kahvinjäämiä. Ne nimittäin päätyvät siihen suodattimeen, enkä ketään kenen mielestä härskiintyneet kahvirasvat maistuvat hyvältä.

Moccamasterilla on omia suodatinpusseja, joita suositellaan käytettävän. Jos kuitenkin käytät muuta merkkiä kuin Moccamasterin omia, niin niiden pitäisi olla happivalkaistua suodatinpaperia, jotta maku ei pääse karkaamaan – tämä oli minulle aivan uutta! Suodatinpussi kuuluu myös ohjeiden mukaan taitella sekä sivusta että pohjasta.

Oletko muuten joskus ihmetellyt mikä se kytkin on, joka on on/off-kytkimen vieressä? Sellainen ympyrä, joka toisella puolella on ¾ ja toisella puolella kokonainen? Se on lämpölevyn tehonsäätökytkin, joka pitää kahvin oikeassa lämpötilassa. Kytkimen ¾-asentoa käytetään, jos keittää pienen määrän kahvia tai sitten kun kannussa on enää jäljellä pieni määrä. Pienempi teho estää kahvin kuumenemisen kannussa ja sen kitkeröitymisen.

Käyttö-ohjeissa neuvotaan juomaan kahvi tuoreena ja kuumana – tämä oli helppo nakki!

Teksti: Titti Myhrberg

Kuvat: Elina Engberg

Lue myös