d-md-none
Siirry pääsisältöön

Viisikymppinen ravintola Lyon vie makumatkalle luontoon

Mikä saa ihmiset palaamaan samaan ravintolaan aina uudestaan? Sitä lähdimme selvittämään Toptaste-porukan kanssa ravintola Lyoniin alkukesästä. Lyon sijaitsee Mannerheimintien varrella Töölössä. Ranskalaisen keittiön perusteisiin luottava fine dining –ravintola täyttää tänä vuonna hulppeat 50 vuotta!

Noin 50-paikkainen ravintola poikkeaa jo sisustuksellaan tämän päivän trendiravintoloista. Astuessani ovesta sisään vuosikymmeniä tuntui vilahtavan taaksepäin useampikin. Kokolattiamatto ja tummaa puuta. Kirjoja, viinapulloja, kunniamainintatauluja. Ympäristö ei varsinaisesti huuda viiden tähden ravintolaa. Kesti hetki, ennen kuin ymmärsin mistä on kyse. Kun ympäristö ei vie huomiota, kaikki keskittyminen siirtyy lautaselle sekä hyvään seuraan. Pehmeät materiaalit tekevät akustiikasta miellyttävän. Suorastaan ovelaa.

Ruoka, se on sitten jotain aivan muuta kuin sisustuksen perusteella voisi olettaa. Pääsin jututtamaan ravintolan omistaja Marjatta Helanderia sekä keittiömestari Tuomas Vierelää. Luonto on Tuomakselle valtava inspiraation lähde ja se näkyy. Mitä vihreämmäksi menee luonto, sitä vihreämpää ruokaa on lautasella. Syksyllä lautasta tulee hallitsemaan tummemmat värit. Harvoin tapaa ihmisiä, jotka syttyvät niin vahvasti Suomen neljästä vuodenajasta. Retkiä tehdään luontoon koko henkilökunnan voimin.

°

Luonto lautasella. Tämä on yksi omista suosikeistani: kaalia, sokerisuolattua siikaa, hyytelömäistä keltuaista ja syötäviä kukkia. Tämä upea annos tuo mieleen juhannuskranssin!

°

Alkupala, joka maistuu puhtaasti kesältä. Kotipellon yrttejä, härkää ja persiljaa. Raikas, kepeä ja leikkisä annos on niin kaunis, että tuntuu vaikealle syödä sitä.

Raaka-aineet ovat osin lähituotettuja ja luomua. Niiden alkuperäistä makua ei peitellä. Kastikkeita käytetään maltillisesti. Ranskalaisuus saa suomalaisista raaka-aineista mahtavan twistin. Pelkästään annosten katsominen ja haistaminen tuo mieleen luontopolut ja sateen jälkeisen yrttipuutarhan. Tyypillisiä ranskalaisiakin aineksia löytyy, ankanmaksasta lähtien. Ankanmaksa onkin noussut heidän yhdeksi suosituimmaksi annokseksi.

°

Ankanmaksaa, punajuurta ja vadelmaa. Maksa ei ole oma suosikkini, mutta tätä söin useammankin lusikalllisen. Mantelit tuovat annokseen mukavasti rakennetta. Ja miten kaunis! Ihan kuin samettia. Viiniparina Pinot Gris. 16 vuoden kypsytys tuottaa upean tumman värin.

Saimme maisteltavaksi Lyonin 50-vuotisjuhlamenun. Viisi ruokalajia on keittiötervehdysten kanssa lähempänä kolmeatoista. Lyonin ruoka on kevyttä, taitavasti valmistettua, yksinkertaista, kaunista ja rehellistä. Tämä ravintola on niille, jotka arvostavat kokonaisvaltaista elämystä, yllättymistä, vahvoja ranskalaisia ja suomalaisia makuja, kiireetöntä tunnelmaa sekä timanttiseksi hiottua palvelua. Ruoka tulee sopivalla tahdilla ja annokset ovat sopivan pieniä. Ähkyssä ei tarvitse lähteä vyörymään kotia kohti.

°

Samppanjaa alkuun, tottakai. Champagne Pierre Paillard, Brut, Grand Cru. Loistava!

Viineistä pitää sanoa, että valinnat ovat menneet todella nappiin. Ravintolassa tarjoillaan tyylille uskollisesti vain ranskalaisia viinejä. Toisaalta, Ranskassa on niin monta ilmastoaluetta, että jokaiselle ruoalle löytyy aina sopiva viini.

°

Keittiön terveiset nro 1. Riisiä, pellavansiemeniä ja jugurttia. Luonto on jälleen vahvasti esillä. Eipä ole tullut aiemmin mieleen, että kävyt sopivat tarjoilualustaksi!

°

Kaalilientä ja oreganoöljyä. Kuin kaalilaatikko nestemmäisessä muodossa, nam!

°

Västerbotten-juustoa, porkkanaa, mantelia. Tuo mieleeen suolaisen version makeista macaroneista.

°

Siianmätiä, selleriä, savustettua porsaan rasvaa. Täyteläistä, suolaista ja rapeaa.

Parasta annoksissa oli yllätyksellisyys. Harvoin illallisella ajatuksen menevät rataa: ahaa, okei, näinkin voi tehdä. Vau! Totesin myös, että kyseleminen kannattaa. Opin paljon erilaisista ruoista ja raaka-aineista. Tiesitkö, että kananmunan keltuaisen voi hyydyttää laittamalla sen muotissa pakastimeen ja peittämällä öljyllä sulatusvaiheessa? Henkilökunta kertoi erittäin mielellään annosten taakse kätkeytyvistä tarinoista.

°

Tämä on taidetta! Sydänsimpukkaa ja kyssäkaalia. Maku tuntui omasta mielestäni haastavalle, tosin muu pöytäseurue tykästyi tähän loputtomasti.

°

Ennen varsinaista pääruokaa puhdistimme makuaistia sitruunasoodalla ja katajan raasteella. Kuin lempeän makuinen mynthon.

°

Oma henkilökohtainen suosikkini: 36 tuntia kypsytettyä porsaankylkeä, luuydintä ja sydänsalaattia. Lastu päällä on tehty siannahasta. En syö lähes koskaan possua, mutta tämä suli suuhun hetkessä!

°

Tämä ”ennakkojälkkäri” oli pala taivasta. Lempeä kevyt vaahto kätki sisäänsä omenasorbetin makuisen kylmän yllätyksen.

°

Luomuvalkosuklaata, hunajaa, koivua. Pienet pallerot ovat mehiläisten jalkoihin kerääntynyttä siitepölyä, joka on poimittu talteen. Kyllä, mehiläisten jaloista! Hetki piti ihmitellä, miten tuo toimenpide on mahdollinen!

°

Viiden tähden illallinen päätettiin pikkumunkkiin ja kahviin. Sokeri on maustettu havunneulasilla, joita ravintolan työntekijä Mikko on käynyt keräämässä. Sitä voidaan kutsua jo työhön sitoutumiseksi!

°

Kahvilaatu on samaa, jota tarjotaan Nobel-gaalassa. Maku on hienostunut ja pehmeä, eikä vaadi lainkaan maitoa tai sokeria.

Illallisen jälkeen saimme käydä kurkkaamassa keittiötä ja jututtamassa kokkeja. Pienessä keittiössä pyöri noin viisi henkeä. Kiire oli aistittavissa, mutta tunnelma oli sopivan rento. Tuomas sanoikin, että hyvällä tuulella oleva porukka tekee parempaa ruokaa. Annokset ovat varsinaisia taideteoksia. Jokaisen komponentin paikkaa aseteltiin viivoittimen tarkasti.

°

Keittiömestari Tuomas Vierelä

Keittiömestari valmistelee annoksia

Hintataso Lyonissa on maltillinen ja rahoille saa aidosti vastinetta. Money well spent, takaan. Pöytä kannattaa varata hyvissä ajoin, useimmiten saman viikon viikonloppu on jo täynnä. Pöydän pääset varaamaan tästä.

Miksi ihmiset sitten palaavat Lyoniin kerta toisensa jälkeen? Hyvä ruoka on sanomattakin selvä, mutta taustalla on muutakin. Lyonin porukalla on hallussaan ihmisten ilahduttamisen jalo taito.

Lue myös