Siirry pääsisältöön

Vihdoin tapahtuma myös teen ystäville

Helsinki Coffee Festival panostaa nyt lisää teehen

Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali tuo 12.-14. huhtikuuta järjestettävään tapahtumaan mukaan laajemmin myös teen kahvin luontevana kaverina. Suomessa teen juonnin suosio on kasvanut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Vuodenaika vaikuttaa siihen, mikä tee suomalaisille maistuu.

Suomalaiset tunnetaan kahvikansana, mutta myös tee kasvattaa vauhdilla suosiotaan. Teetä nautitaan yhä enemmän kahvin rinnalla, erityisesti iltapäivisin ja iltaisin. Teemieltymykset vaihtuvat sesongin mukaan ja teessäkin on oma satokausikalenterinsa.

”Darjeeling-teen sesonki alkaa maaliskuun puolessa välissä. Kevään vihreät teet tulevat Kiinasta huhtikuussa ja Japanin sencha-lajike elää sesonkiaan kesäkuussa. Kesäkuun lopulla myös Koreasta tulee todella hyvää vihreää teetä”, kuvailee teen parissa 15 vuotta työskennellyt Nina Lindgren, teekauppa ja -huone Théhuoneen perustaja. 

Myös vuodenaika vaikuttaa siihen, mitä teetä halutaan juoda. 

”Syksymmällä juodaan tummempaa ja mausteisempaa, keväällä kaivataan vihreämpää ja raikkaampaa”, Lindgren jatkaa.

Varsinaisia trendejä teessä ei ole. ”Tee on tänä päivänä yhtä trendikästä kuin 5000 vuotta sitten”, naurahtaa Lindgren.

Ensimmäisenä Suomessa – auditiivista teenmaistelua

Tee on erityisesti juoma aisteille ja sitä juodaankin henkisen tasapainon ylläpitämiseksi. Jo tuhansia vuosia sitten munkit ovat alkaneet viljellä ja juoda teetä, jotta pystyvät keskittymään meditoimiseen, mutta pysymään virkeänä.

”Kaoottisessa ja stressaavassa tilanteessa voi juoda teetä. Laadukas irtotee sisältää muun muassa katekiineja, vitamiineja ja öljyjä, jotka rauhoittavat, mutta virkistävät myös mieltä”, Lingren kertoo.

Rauhoittavan hetken pääsee myös kokemaan kahvifestivaaleilla järjestettävässä Suomen ensimmäisessä Silent Tea Roomissa, jossa teen maailmaan uppoudutaan kuulokkeet päässä maistelemaan eri teelajikkeita. 

”Silent Tea Room toimii Silent Disco -konseptin tapaan, missä äänet – tässä tapauksessa teeseremonian äänet – välittyvät langattomasti kuulokkeisiin. Tällainen tapa maistella teetä ja oppia siitä sopii loistavasti festivaaleille, sillä silloin voi kunnolla uppoutua teen maailmaan ja makuihin”, kuvailee konseptin kehittäjä ja Helsinki Coffee Festivalin järjestäjä Maija Kestilä.

Festivaali haluaa nostaa teetietoisuutta ja tuoda erilaiset teelajit kaikkien maisteltavaksi. Tee näkyy myös laajasti osana ohjelmaa, ja puheenaiheina ovat muun muassa teen laadukkuus, alkuperä, vastuullisuus sekä teelajien erot. Lisäksi tapahtumassa valitaan vuoden tee maustettu musta tee -kategoriassa.

Helsinki Coffee Festival 12.–14.4.2019 Kaapelitehtaalla, Helsingin Ruoholahdessa

Pohjois-Euroopan suurin kahvifestivaali Helsinki Coffee Festival järjestetään viidettä kertaa Ruoholahden Kaapelitehtaalla. Yhden viikonlopun ajan Helsinkiin syntyy Suomen suurin kahvikauppa ja pop up -kahvila, jossa on laajin valikoima pienten ja isojen paahtimoiden kahveja. Tänä vuonna kahvin luontevaksi kaveriksi tulee laajemmin tee. Koe Suomen (ja ehkä maailman) ensimmäinen Silent Tea Room! Tapahtumassa on tarjolla erilaisia kahveja ja teetä kaikkien makuun. Voit myös testata kahvilaitteita ja oppia uusia tapoja tehdä kahvia kotona sekä kohdata lempikahvisi. Tapahtumassa valitaan kolmatta kertaa vuoden kahvi (espresso ja suodatin) sekä paras paahtimo ja kahvila. Festivaaleilla mitellään myös Suomen Specialty Coffee Associationin järjestämät Cup Tasters eli kahvinmaistelun ja Latte Artin SM-kilpailut.

www.helsinkicoffeefestival.com

Lue myös