Siirry pääsisältöön

Tutustu kokkiin Jiri Rönkä

Motto: ’Kantapään kautta pusikkoon – yrttien kanssa ylös!’

Ravintola Ainon uusi keittiömestari Jiri Rönkä, 34, rentoutuu lautailemalla: surffausta, skeittausta tai lumilautailua – elementillä ei ole niin väliä, kunhan on lauta alla.

Syntyjään kotkalainen Rönkä syttyi ruuanlaittoon vasta vähän myöhemmällä iällä.

– Ei se perinteinen tarina: ensin kokkikouluun ja sitten keittiöön töihin. Ajelin trukkia Kotkan satamassa kerätäkseni matkarahoja, jotta pääsisin maailmalle. Painoin aina muutaman kuukauden pitkää päivää, kunnes reppu heilahti ja pääsin reissuun. Tykästyin Aasiaan, erityisesti Indonesiaan.

Matkustin ympäri maailmaa ja lopulta päädyin Australiassa keittiöön töihin. Sen työpaikan myötä innostuin keittiöhommista, kun näin miten hyvä fiilis oli tehdä kivalla porukalla töitä.

Palattuani Suomeen hankin kokin paperit ja aloin tehdä ruokaa Helsingin  ravintoloissa. Myöhemmin jatkoin vielä keittiömestarikouluun ja lopulta pääsin Helmeen keittiömestariksi, Rönkä muistelee.

Saaga vaihtui Ainoon

-Suomi-ruoka on intohimoni – kaikki mitä luonnosta saa; järvistä, metsistä ja niityiltä. Draivi oli niin kova, että päädyin tänne Ainoon, joka on tunnettu suomalaisesta ruuasta. Rakastan voimakkaita makuja; kuusenkerkkää, mesijuurta ja poronjäkälää. Niitä saa Suomen luonnosta vapaasti poimia, kunhan muistaa vastuullisen keräämisen.

Ronkä kertoo ihailevansa myös melbournelaista keittiötä. – Siellä osataan nerokkaasti yhdistää aasialainen ja länsimainen keittiö.

Mitä työtä tekisit jos et olisi keittiömestari? – Olisin lumilautailija tai graafinen suunnittelija.

Lue myös