Siirry pääsisältöön

Vaativienkin kavereiden kanssa Turun kauppahalliin syömään

Kauppahallin myymälät ovat olleet auki normaalisti koko pandemian ajan. Nyt ravintolatkin saavat luvan toimia täydellä kapasiteetillaan yksilöllisten aukioloaikojen mukaan, arkena 8-18 välisenä aikana sekä lauantaisin 8-16 välillä. 

– Toisinaan kuulee tarinoita, että asiakas ei ole käynyt meillä aikaisemmin, vaikka on asunut kaupungissa jo parikymmentä vuotta. Kauppahalliin voi tulla vaikka seikkailemaan, jos haluaa piristystä arkeen, ideoi Turun kauppahallin isäntä Harri Malkki. 

Ravintola-annoksia vaativaankin makuun

Elämässä on joskus hetkiä, jolloin yhdessä ruokailevan seurueen mieltymykset ruuan suhteen eivät mahdollisesti kohtaa, eikä kaikkia osapuolia tyydyttävää ravintolavaihtoehtoa löydy. Silloin voi hyvä ratkaisu olla Turun kauppahallin yhteinen ateriointialue. Siellä saa saman pöydän ääressä nauttia annoksia kauppahallin eri ravintoloista, joiden listoilta jokainen voi löytää mieleisensä; mm. kalaa sen mukaan mitä Ahti suo ja riistaa metsästyskauden mukaan.

– Erityisesti lasten kanssa tulen mielelläni syömään tänne Turun kauppahalliin. Joku haluaa kasvisruokaa, toinen pihvin, kolmas mahdollisesti vietnamilaista tai kenties pitsaa. Erimielisyys ei haittaa, vaan kaikki voivat tilata oman annoksen haluamastaan ravintolasta.  

Monenlaisia ravintoloita

Vaihtoehtoja löytyy jokaiseen makuun ja mielihaluun. Kahvia voi nauttia vaikka junavaunussa Aschan Sininen Juna -kahvilassa. Ensimmäinen Aschan konditoria avattiin jo vuonna 1928. 

Perinteiden ystäville on tarjolla tuttuja ja turvallisia makuja. Hallin Kotikeittiö ja Hallin Kotikokki valmistavat kotiruokaa kahdessa eri toimipisteessä. 

Pizzeria 450°C ei jätä ketään kylmäksi, sillä siinä lämpötilassa kypsyy aito käsintehty artesaanipizza perinteisessä napolilaisessa uunissa. Tämä pizza on tuttu paksuista, ilmavista reunoistaan sekä rapeasta pinnastaan. 

Aasian ominaismaut

Aasialaiset ravintolat ovat hyvin edustettuina Turun kauppahallissa. Tuoreet kasvikset ja värikäs makumaailma houkuttelevat ihmisiä luokseen vuodesta toiseen. 

Jascal kitchenistä löytyy aasialaisia herkkuja korealaisella vivahteella. Salu-ravintolan erikoisuutena taas on japanilainen ramen. Turun ensimmäinen pho-keittoravintola Vnamese puolestaan on pitänyt pintansa jo yli 23 vuotta. Turun kauppahallista löytyy myös Turun vanhin sushiravintola, Kado Sushi Bar. 

Tarjolla on myös helpotusta makeanhimoon. Joy4Food valmistaa itse omat suklaansa käsin paikan päällä. Suklaasta muotoillaan mielikuvituksellisia tuotteita myös erilaisiin juhlatilaisuuksiin. Piece of Cake – Mbakery Cafe myy kaikenlaisia leipomotuotteita ruokaleivästä leivonnaisiin.

Vegaanit ja kasvissyöjät löytävät kattavan annosvalikoiman Rootsin ruokalistalta. Suositussa ravintolassa käyvät kanta-asiakkaat ovat tulleet henkilökunnalle tutuiksi aina toista ja kolmatta nimeä myöten.

Paitsi ravintoloita, hallista löytyy myös juustopuoti, liha -ja kalakauppoja, konditorioita sekä paljon muuta. Kauppahallin suutari sekä Hallin Ompelu ja Tarvike auttavat mm. kaikenlaisissa jalkineiden ja asujen korjauksissa. 

Vihanneskauppiasta ei ole etsinnöistä huolimatta vielä löytynyt kauppahalliin. Osa liikkeistä tarjoaa kauden kasviksia sesonkituotteiden ohella, mutta varsinaista erikoistunutta yrittäjää ei ole vielä löytynyt. Sekä Turun kauppahalli että Turun kaupunki ovat sitoutuneet auttamaan uuden yrittäjää toiminnan käynnistämisessä. 

– Lupaan ämpärillisen uusia perunoita sille, joka löytää Turun kauppahallille vihanneskauppiaan, haastaa Harri Malkki. 

– Ja ämpärinkin saa pitää! 

Kokemuksen mukaan tämän pitäisi riittää pitkän vinkkijonon muodostumiseksi kauppahallin ovelle. 

”Lupaan ämpärillisen uusia perunoita sille, joka löytää Turun kauppahallille vihanneskauppiaan ja ämpärinkin saa pitää!” 

Ensiluokkaista palvelua jo vuodesta 1896

Turun kauppahallissa on vaalittu laadukasta palvelukulttuuria jo 125 vuotta. Yli 100 metriä palvelutiskejä pystyy vastaamaan asiakkaiden erikoisimpiinkin toiveisiin. Ammattilaiset jakavat ruuanvalmistuksen saloja niitä kaipaaville. 

– Palvelutiski elää hetkessä ja ajan hermolla. Valikoima täydentyy sen mukaan, mitä merestä nousee ja mitä metsän Tapio antaa. Pääsiäisenä löytyy lammasta ja loppukesästä saksiniekkoja rapujuhliin. Hallin omasta Alkosta voi poimia mukaan laadukkaatkin juotavat, vinkkaa Malkki. 

– Turun kauppahalli on mielestäni Suomen tunnelmallisin. Taustamusiikkina toimii iloinen nauru ja puheensorina. Ihanaa on kävellä käytäviä pitkin tuoksujen vaihtuessa ravintolasta toiseen. Täällä kauppiaat ja asiakaskunta ovat kuin yhtä perhettä, Malkki jatkaa.

– Turun kauppahalli elää omaa elämäänsä keskustassa, ilman että stressi tai kiire tänne  kantautuisi. Täällä irtaudutaan arjesta, kohdataan ihmisiä ja rentoudutaan. 

www.kauppahalli.fi

Teksti: Pinja Palmunen

Lue myös