d-md-none
Siirry pääsisältöön

Torniossa pannaan suurella sydämellä

– Reipas ja tinkimätön lappilainen meininki, kuvailee Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander tunnelmaa torniolaisessa pienpanimossa.

Panimo perustettiin Tornioon yli 140 vuotta sitten. Maailmansodat ja kieltolain ajan nähnyt panimo tunnettiin jonkin aikaa Lapin Kullan tehtaana. Tilat jäivät kylmäksi kuudeksi vuodeksi, kun Hartwall siirsi tuotannon Torniosta Lahteen vuonna 2010. Nyt oluttehdas on palannut juurilleen pienpanimona, jossa oluita tehdään intohimolla ja pienpanimon joustavuudella.

– Teemme maistuvaa, selkeää ja puhdasta olutta, Kostiander kuvailee Tornion Panimon päälinjaa.

Varmojen klassikoiden listalta löytyy muun muassa Original 1964 Lager. Sen tuotannon elvytti alkuperäisellä reseptillä kunnioitettavassa 80 vuoden iässä oleva Leo Andelin, joka loi reseptin 60-luvulla samaisessa tehtaassa panimomestarina työskennellessään. Resepti on alkuperäinen jokaista ainesosaa myöten. Jopa alkuperäinen 60-luvulla käytetty hiiva onnistuttiin jäljittämään tuotantoa varten.

Monia vaiheita nähnyt oluttehdas on palannut juurilleen pienpanimona, jossa oluita tehdään intohimolla ja pienpanimon joustavuudella.

Ennen Guinnessin panimomestarina toiminut ja nykyisin Irlannissa omaa panimoaan pyörittävä James Huey ihastui Tornion Panimon tarinaan ja halusi tuoda Lappiin vuosituhannen ajan kadoksissa olleen, mutta uudelleen löydetyn rubiininpunaisen oluen. Hueyn hioessa reseptiä Tornion Panimon olutmestari ja bioprosessitekniikan DI Petri Tervasmäki tutki gluteenin ominaisuuksia. Tervasmäki löysi menetelmän, jolla oluesta voidaan tehdä gluteenitonta mausta tinkimättä.

– Gluteeni tulee olueen maltaista. Se on yksi proteiini muiden joukossa, joista osa vaikuttaa oluen ominaisuuksiin. Gluteeni on kuitenkin ”pilkottavissa” siten, että oluen maku ja sille tyypilliset ominaisuudet eivät muutu, Tervasmäki kuvailee prosessia. Gluteenittoman oluen kysyntä on kasvanut huimasti. Hueyn ja Tervasmäen työn tuloksena syntyi vahvan irlantilaisvaikutteinen Lapland Red Ale, jota keliaakikotkin voivat siemailla huoletta.

– Näemme valtavan potentiaalin gluteenittomalla premium-oluella, jonka maku ja ominaisuudet pysyvät muuttumattomina. Kuluttajilla on gluteenittomia tuotteita kohtaan tiettyjä ennakkoluuloja johtuen elintarvikkeissa käytetyistä viljan korvaavista raaka-aineista. Tornion Panimon gluteeniton olut on muiden oluiden tavoin täysmallasolutta ja siksi maistuvaa, kertoo yhtiön markkinointijohtaja Jami Teirikari.

Tornion Panimo

Panimonranta 3, 95400 Tornio

Tel.: +358 400 419 902

E-mail: kaj.kostiander@tornionpanimo.fi

www.tornionpanimo.fi

 

Teksti: Iida Ruohonen

Lue myös