d-md-none
Siirry pääsisältöön

Tehdasmiljöö kätkee sisäänsä uniikin juoma- ja ruokamaailman

Helsingissä ei vuoteen 2014 mennessä ollut toiminnassa olevaa tislaamoa yli 100 vuoteen. Oli siis korkea aika tuoda tämä jalo ala takaisin pääkaupunkiin, ajattelivat The Helsinki Distilling Companyn eli HDCO:n perustajat Mikko Mykkänen ja Kai Kilpinen. Kaverukset olivat jo pitkään olleet innokkaita viskiharrastajia, ja päättivät muuttaa intohimonsa yritystoiminnaksi. 

– Tavoitteenamme on tehdä maailman parasta ruisviskiä. Suomestahan löytyy maailman paras ruis, ja se ansaitsee arvoisensa viskin. Viskien kanssa tie on pitkä ja viskin kypsyminen 3- tai vaikka 5-vuotiaaksi on aina hieno merkkipaalu, Kilpinen tuumaa.

Vuosien varrelle on mahtunut paljon – henkilöstöä on palkattu lisää, tuotantokapasiteetti on kasvanut ja nykyisin tislaamolla on vientiä lähes 20 maahan.

Viskinvalmistus tutuksi historiallisessa miljöössä

HDCO:lla on Teurastamon alueella sijaitsevien tislaamotilojen lisäksi 160 vuotta vanha viskikellari. Tukkutorilla sijaitsevan holvirakenteisen kellarin katto on useita metrejä korkea ja seinät on tehty paikalta louhituista luonnonkivistä. Historiaa huokuvat tilat ovat alun perin toimineet Sörnäisten panimon jääkellarina, kun lager-oluille kaivattiin viilennystä. 1900-luvulla kellari on toiminut muun muassa Helsingin tukkutorin juureskellarina sekä Heinon tukun viinikellarina. Nyt kellarin hyllyt notkuvat puisia tynnyreitä, joissa kypsyy yhteensä 100 000 litraa viskiä. Kellarin tiloissa on myös lounge-tilat sekä kabinetteja, joita voi vuokrata yksityistilaisuuksiin.

– Viskikellarimme on todellakin kokemisen arvoinen, sillä se on poikkeuksellinen jopa kansainvälisellä tasolla. Tällaisia paikkoja on vain vähän – yleensä viskikellarit ovat reilusti tätä pienempiä, Kilpinen toteaa.

Viskikellarissa aloitetaan tänä kesänä opastetut kierrokset ja viski-tastingit. 

– Kellarin kierroksilla viskien maailmaan pääsee tutustumaan hyvin läheltä. Kerromme ryhmän pohjatietämyksestä riippuen joko yleisellä tasolla viskin valmistuksesta tai syvemmin eri kypsytysmenetelmistä ja erilaisista viskityypeistä. Oppaamme ovat asiantuntevia ja vastaavat mielellään kysymyksiin. Tärkeä osa kierroksia ovat myös tastingit. Niiden aikana haistellaan ja maistellaan viskejä ja jutellaan niistä yhdessä, Kilpinen avaa.

Vaikka ruisviski on HDCO:lla erityisessä asemassa, ehditään Helsingin ainoassa tislaamossa kehittää ja valmistaa useita muitakin juomia. Giniä tehdään litramääräisesti eniten, ja marketeissakin myytävä Helsinki Long Drink on HDCO:n yleisesti tunnetuimpia tuotteita. Lisäksi tislataan muun muassa akvaviittia ja Applejackia.

Tislaamon puolella järjestetään avoimia tislaamokierroksia joka perjantai ja lauantai kello 18. Tislaamonkaan kierrokset eivät jätä ketään kylmäksi, olivatpa tislausprosessi ja juomat tuttuja ennestään tai eivät. Elämykseen voi sisällyttää myös tasting-hetken ja ruokailun HDCO:n ravintolassa, Tislaamo Distillery Barissa. 

– Jos omalle porukalle haluaa varata yksityisen kierroksen tislaamoon tai viskikellariin maisteluineen ja ruokineen, onnistuu sekin. Me voimme räätälöidä kokonaisuuden asiakkaan toiveiden mukaan. Toimintamme ei rajoitu vain tislaamon tiloihin, vaan voimme järjestää myös esimerkiksi etätastingeja, kertoo ravintolapäällikkö Sanna Kilponen.

Tasokasta ruokaa rennossa tunnelmassa

Ravintola Tislaamo Distillery Bar sijaitsee tislaamon kanssa samassa rakennuksessa, jossa on pyritty säilyttämään alkuperäinen teollisuusmiljöön tunnelma. Tiloissa on historian saatossa toiminut voimalaitos, saippuatehdas, lihapullatehdas ja viinikellarikin. 

– Visiona on ollut, että tislaamomme olisi vierailukeskus, joka tarjoaa kokonaiselämyksen kaikille aisteille. Vuonna 2016 perustettiin Tislaamo Distillery Bar, joka toimii sekä ravintolana että cocktail-baarina. Kesäisin juomia ja ruokia voi nauttia myös terassilla, ja pihaan tuodaan food truck terassiannosten tilaamista helpottamaan, Kilpinen sanoo.

Tunnelma on ravintolassa rento, vaikka annokset ovat tasokkaita. Ravintolapäällikkö Kilponen kertoo, että tislaamoravintolan keittiössä on inspiroiduttu sekä amerikkalaisesta että ranskalaisesta keittiöstä. Näiden vaikutteet on helppo huomata menua selatessa. 

– Asiakkaiden suosikiksi on viime aikoina noussut Northern Fried Chicken, kanaa ranskalaisella voikastikkeella. Tästä on kesällä saatavilla myös burgeriversio. Arkisin tislaamossa tarjolla on myös lounas, eri päivinä eri teemojen mukaan – välillä on ranskalaista ruokaa, välillä fish and chips -päivä, Kilponen summaa.

Tislaamon antimet tukevat ruoka-annoksia, ja toisin päin. HDCO:n ainutlaatuiseen keskittymään voi saapua ruokailemaan pitkän kaavan kautta, tutustumaan Helsingin ainoaan tislaamoon ja uniikkiin viskikellariin tai ihan vain nauttimaan kesäpäivästä terassille.

Lue myös