Siirry pääsisältöön

Taivaanrannassa viski ja olut löytävät uusia liittolaisia

Miten voikaan oluen maku muuttua sen mukaan onko sitä ennen laittanut suuhunsa lihaa vai kalaa! Löytämisen iloa ja yhdistelmien etsimistä pääsee kokeilemaan Lahden ydinkeskustan Taivaanrannassa, jossa testasin oluiden, siiderin ja viskien makupareja. Unohtakaa viini ja juusto -illat, nyt kannattaa etsiä oluiden ja viskien makupareja juustosta ja suklaasta!

Reilu kolme tuntia meneekin kuin siivillä, kun illan ohjelmana on kokeilla Teerenpeli Yhtiöiden oluiden ja viskien makupareja. Esimerkiksi treffien kohteena ilta Taivaanrannassa on erinomainen valinta, tai miksi ei vaikka kaveriporukan kanssa illanviettokin tai synttäreiden juhlistaminen. 

Napostelulautanen, neljää eri olutta ja yhtä siideriä

Ilta alkaa neljällä eri yhdistelmällä, jotka Taivaanrannan viskiambassador Johanna Turunen tuo napostelulautasen kanssa pöytään. Jokaisessa Teerenpeli-yhtiön ravintolassa onkin vähintään yksi koulutettu viskiambassador, joka on viskin asiantuntija. Pidän siitä, että Turunen ei kerro ”oikeita” yhdistelmiä vaan rohkaisee maistelemaan ja etsimään itse toimivimmat yhdistelmät. Lahtelaiselle tuttuja ovat lagerolut Onnenpekka, suodattamaton vaalea vehnäolut Vauhtiveikko sekä Laiskajaakko, joka on luomu, tumma lagerolut. Jokeriksi voisi kuvaille neljättä olutta: helmikuusta saatavilla ollutta suht mietoa Kirsikka Gosea, joka on suodattamaton Sour-olut. Saamme vielä bonuksena yhden siiderin, Teerenpelin puolukkasiideriä testiin mukaan.



Tavanomaisten lageroluiden ja kesyjen viskien ystävänä hieman jännittää, miten oma suu taipuu tuhdimpien oluiden kanssa, mutta onkin todella hauskaa löytää uusia makumaailmoja ja aivan toimimattomia yhdistelmiä!

Napostelulautasella on savumuikkuja, hevosenpaistia, viskimajoneesia, hummusta, oliivisalamia, näkki- ja saaristolaisleipää sekä erilaisia juustoja mustikkahillokkeen kera. Ehdottomiksi lempiyhdistelmiksi osoittautuvat Viinitarhurin juusto ja Kirsikka Gose, jonka happamuus muuttuu väkevän juuston ansiosta miellyttäväksi. Laiskajaakko maistuu hevosenlihan kanssa ja suodattamaton pintahiivaolut Vauhtiveikko muikkujen kanssa. Makuasioista ei kuitenkaan kannatta kiistellä, joten mukavinta onkin keskustella seurueen kesken, mikä maistuu omasta mielestä hyvältä ja mitä ei kannata kokeilla makuparina.

Illan yksi iso oivallus onkin, että kannattaisi aina muistaa ravintolassa pyytää tilaukselle juomatarjonnasta makupari. Hyvänkin ruoan voi latistaa väärällä juomavalinnalla!

Viskitislaamokierroksen jälkeen suklaata ja viskiä

Ruokaisen maistelulautasen jälkeen pyörähdämme alakerran tislaamossa tutustumassa ensin viskin valmistukseen ennen kuin lähdemme testaamaan, miten viski sopii suklaan kanssa.

Lahtelainen Teerenpeli lähti ensimmäisenä suomalaisyrityksenä valmistamaan omaa viskiään vuonna 2002. Lahtelaisvalmisteiset ginit ja viskit on myös palkittu kansainvälisissä kilpailuissa. 

Tislaamossa tutustutaan viskin makuihin sen eri valmistusvaiheissa ja samalla pääsee näkemään ja haistamaan, kuinka ohranjyvistä erilaisten prosessien kautta syntyy ensin viinaa ja sitten bourbon-tynnyreissä kypsyttämällä suomalaista viskiä.


Tislaamokierroksen jälkeen on aika kokeilla artesaanisuklaita ja lahtelaista viskiä. Jälkiruokana saamme Teerenpelin single maltia, joka on Suomen ensimmäinen 10-vuotias mallasviski. Single malt on viskiä, joka on sekoitus yhden tislaamon eri mallastisleistä. Helpon perusviskin kanssa maitosuklaamoussetryffeli sopikin hyvin yhteen. Teerenpelin single malt Savu saa taas makunsa turvesavustetusta viskimaltaasta. Makupareja testaillessa kannattaa aina aloittaa pelkällä juomalla, koska kun saa ensin tuntuman siihen, miltä juoma maistuu ilman ruokaa, osaa löytää ruoan esiin tuomia makuvivahteita. Itse en jatkossa varmaan enää koskaan halua juoda savuista viskiä ilman pistaasitäytteistä tummaa suklaapraliinia.

Kahvi kannattaa nauttia makuparien etsimisillan aikana ihan viimeisenä, sillä alkoholi on kahville liian raskas makupari. Kahvistakin sai kaiken irti, kun säästi sen viimeiseksi nautinnoksi!


Teerenpeli on lahtelainen perheyhtiö

Lahdessa Teerenpelillä on neljä ravintolaa: Vapaudenkadun Teerenpeli, Rautatienkadun a la carte Taivaanranta, matkustajasataman Teerenranta ja uusimpana viinikahvila Olavi Aleksanterinkadulla.

Taivaanrannassa elämyksen kruunaa mahdollisuus päästä kurkistamaan viskinvalmistuksen maailmaan, sillä ravintolan alakerrassa on viskitislaamo. Taivaanranta myös järjestää Pellolta pulloon -viskitislaamokierroksia.

Tänä vuonna Teerenpeliyhtiöt juhlivat 25-vuotissynttäreitään, sillä ensimmäinen Teerenpeli perustettiin Lahteen jo vuonna 1994. Teerenpeli onkin sen jälkeen levittäytynyt eri puolille Suomea, seuraava Teerenpeli avataan Ouluun. Lahtelainen Teerenpeli yhtiöt on ravintola-, panimo- ja tislaamotoimintaa sekä franchising-liiketoimintaa harjoittava perheyhtiö.


www.taivaanranta.com

Katso myös Taivaanrannasta kirjoitettu artikkeli täältä.

Lue myös