Siirry pääsisältöön

Närproducerad mat av en prisbelönt mästare i ett avkopplande herrgårdslandskap

Svartå Slotts löfte är kort och koncist: Vi vill uppfylla alla kunders önskningar och överträffa deras förväntningar. 

Byggnaderna vid Svartå Slott som blivit bekanta för många som en plats för fester, konferenser och hotellsemestrar ligger på den lugna landsbygden mitt i ett underbart parklandskap i Raseborg. Miljön är ändå bara en del av kundupplevelsen. Förutom en idyllisk miljö vill vi ge såväl konferensgäster, helgsemestrare som bröllopsfirare och alla som kommer in på middag eller lunch överraskande god mat och service av högsta kvalitet. 

Allt genomsyras av kompetens och äkthet. En stor del av råvarorna är verkligt närproducerade, en del kommer till och med från gårdarna intill herrgården. Naturen ger oss råvaror, ofta plockas en del av dem precis innan de ska serveras. Maten skapas av kunniga händer. 

– Det är lätt att samla råvaror. Konsten är att kunna tillreda mat av råvarorna med hänsyn till råvarornas särdrag. Där är vår köksmästare Samuel Mikander suverän, säger Christine Linder, direktör för Svartå Slott. 

Ett bevis på Mikanders skicklighet är att han har varit med i Finlands kocklandslag. Linder beskriver laget som en sorts smältdegel där kompetensen från många olika topprestauranger förenas. Ur den har Mikander öst kompetens i många år. 

När köksmästare Mikander pratar återkommer ordet passion flera gånger. Han vill ge kunden en wow-upplevelse. Folk har höga förväntningar på ett proffs på olympisk nivå, men Mikander vill överraska genom att överträffa förväntningarna. 

Här på Svartå Slott litar vi på skandinaviska smaker, äkthet och kreativitet. Ofta glömmer man bort hur viktigt det är att ta vara på råvaror som bara finns under en viss årstid på rätt sätt och med kunskap, säger Mikander. 

Linder påminner om att en meny inte skapas över en natt. En ambitiös köksmästare, såsom Mikander, jobbar i månader med att ta fram en meny. Kunderna på Svartå Slott får njuta av en omsorgsfullt framtagen meny där köksmästarens kreativitet syns i varje rätt. En wow-upplevelse följs av nästa wow-upplevelse. 

Drycker kompletterar njutningen. På vinlistan ingår drycker som inte går att hitta i hyllorna på Alko. Olika ölsorter inte att förglömma. Det finns öl från mikrobryggerier, varav ett är gjort på humle som vuxit i området kring Svartå Slott. 

Svartå Slott väljs ofta ut som konferensställe tack vare den idylliska miljön och det goda läget. Det brukar vara optimalt för många grupper att Svartå Slott ligger halvvägs mellan Helsingfors och Åbo. Det kanske är så att man inte förväntar sig att maten på ett konferensställe ska hålla toppkvalité, säger Linder, eftersom ”jaså, har ni så här god mat här!” är en vanlig respons på Svartå Slott. 

Vi vill erbjuda alla bröllopsgäster en oförglömlig upplevelse som de kan glädjas åt länge. Personalen på Svartå Slott är van vid att ordna även stora bröllopsfester. På kärlekens fest är god och exklusiv mat ett viktigt element. 

Karaktären hos Svartå Slott går, om man vill, att beskriva med ett ord, konstaterar Linder. Och det ordet är äkta. Vi är beredda att jobba hårt för att skapa en förstklassig kundupplevelse.

– Vi vill ta hand om våra kunder precis som vi tar hand om det här området. Det är en hjärtesak för oss, säger Linder.

Text: Tiina Örn

www.mustionlinna.fi

Lue myös