d-md-none
Siirry pääsisältöön

Suosikkiannokseksi nousi Erottajalla yllättäjä

Burn & Shine on ravintola, jonne voi tulla kuin kotiinsa. Niin toteavat asiakkaat. Erottajalla sijaitsevassa ravintolassa on kotoisaa ja sen lisäksi siellä nautitaan omaleimaisesta atmosfääristä. Ravintola on luotu herättämään hyviä tunteita.

Ruoka ei jää sivuosaan, mutta Burn & Shinessa on haluttu huomioida kaikki aistit. Yksi osoitus siitä ovat ravintolan seinillä komeilevat Suomen arvostetuimpien katutaiteilijoiden uniikit teokset.

– Vaikka isoja seinäpintoja on ollut tekemässä neljä eri taiteilijaa, kokonaisuus natsaa. Taiteilijoille annettiin tietyissä rajoissa lähes vapaat kädet. He saivat hyvin kiinni siitä, millainen luonne tällä ravintolalla on, Burn & Shinen yrittäjä Antti Asujamaa kertoo.

Maalausten lisäksi sisustuksessa riittää paljon muuta ihasteltavaa, monen alan ammattilaisten taidonnäytteitä. On käsintehdyt kattokruunut ja puusepän huolellisesti muokkaamia kierrätyskalusteita. Tunnelmasta vastaa osaltaan tietenkin musiikki.

Asujamaa on tyytyväinen siihen, asiakkaat myös huomaavat niin taiteen kuin muun sisustuksen.  Seinämaalaukset ovat olleet monen ystävä- ja työporukan puheenaihe. Niistä syntyy helposti keskustelua myös silloin, kun pöytäseurueessa on toisilleen vieraita ruokailijoita.

Hyvän tunnelman peruspalaset

Burn & Shinen luotiin pohtien sitä, millaisessa ravintolassa erilaiset ihmiset viihtyvät. Mitkä ovat tänä päivänä hyvän tunnelman peruspalaset? Ravintolaan tullaan ruoan ja juomien lisäksi siksi, että siellä on muita ihmisiä.

Asujamaa on huomannut hiljaisen muutoksen siinä, miten ravintolaelämykseen suhtaudutaan. Ruoka on toki tärkeää, mutta ”ylihifistelystä” ruoan kanssa on luovuttu. Yhä tärkeämmäksi on noussut kokonaiselämys, oli kyse sitten liikelounaasta tai vapaa-ajasta.

Ruoka on toki tärkeää, mutta ”ylihifistelystä” 
ruoan kanssa on luovuttu.

Ravintolaan tullaan kokemaan hyvää palvelua. Ystävällinen kohtaaminen jää mieleen. 

– Meillä on Burn & Shinessa upeita asiakaspalvelijoita. Palautteissa toistuu se, että meillä palvelu on todella ammattitaitoista ja rentoa.

Asujamaa kertoo, että salissa asiakkaiden palvelusta vastaavat Johanna ja Arjan.

– He ovat molemmat todellisia pitkän linjan ammattilaisia. Heidän hellässä ja persoonallisessa huomassaan illanvietto nousee ihan uudelle tasolle. Asiakas saa huomata, mitä on timanttinen palvelu.

Tärkeä osa asiakkaiden arvostamista on se, että ruoka on laadukasta ja lista on laadittu harkiten. Burn & Shinen listalla näkyy keittiöstä vastaavan Markus Murtovaaran ammattitaito. Kun osaa, voi ehdottaa jotain sellaista, mitä ei koeta ihan kaikkialla.

– Markus on rautainen osaaja. Hän on tehnyt töitä pitkään ja hänellä on hallussa ruoanlaiton koko skaala. Hänen ehdoton vahvuutensa on monipuolisuus.

Savun häivähdys annoksissa – asiakkailta kiitosta

Ravintolan keittiössä on savustin, jollaisia on Suomessa Asujamaan arvion mukaan vain kaksi.

– Ravintoloiden terasseilla on totuttu näkemään ulkosavustimia. Meillä on ulkosavustimen lisäksi harvinainen sisäsavustin, jota käytämme myös kylmäsavustamiseen.

Burn & Shinessa ei kuitenkaan tukahduteta savulla laadukkaiden raaka-aineiden makuja, vaan tuodaan annoksiin hentoinen häivähdys. Ratkaisu on saanut asiakkailta kiitosta.

– Savu ei ole meidän pääelementti, se on vain yksi mausteista ja kypsennysmenetelmistä. Savustaminen vaatii taitoa. Emme halua, että savun maku täyttää koko suun.

Burn & Shinen Välimeren ja Etelä-Amerikan makujen taustalla on kymmenien vuosien kokemus ravintola-alalta, vaikka Burn & Shine on toiminut vajaan vuoden. 

Asiakkaiden suosikit

Vajaassa vuodessa on jo tullut selväksi, mitkä ovat asiakkaiden suosikkeja. Ehdoton ykkönen on B & S Surf, joka sisältää muun muassa kylmäsavustettua ja grillattua tonnikalaa.

– Yksi suosikeista on myös annos raikkaita kampasimpukkatacoja. Niitä menee todella paljon, Asujamaa sanoo.

Ruoassa on grillivivahteita, mutta Burn & Shine pyrkii pois moneen kertaan ravintoloissa koetusta yksinomaisesta ribs-linjasta.

Asiakkaan on mahdollista valita myös menu. Menuvaihtoehtoja on kaksi, ja toinen niistä on mahdollista tilata lihattomana tai vegaanisena.

Burn & Shinessa pääruokasetit ovat jaettavia. Annoksen tai annokset saa toki nauttia myös kokonaan itse. 
Pari pöytää pidetään varattuna heille, jotka päättävät pistäytyä ravintolaan pöytää varaamatta. Sisään voi tulla vaikkapa maistamaan ostereita ja juomaan samppanjaa.

Sisään voi tulla vaikkapa maistamaan
ostereita ja juomaan samppanjaa.

Burn & Shinea voi kutsua hybridipaikaksi, joka on samaan aikaan sekä ravintola että baari. Baari palvelee heitä, jotka haluavat tulla yhdelle tai kahdelle juomalle viikonloppuna tai töiden jälkeen. Tunnelma kutsuu viettämään iltaa pidempäänkin.

Asiakkailta on tullut spontaania kiitosta siitä, että Burn & Shinessa on avec-/digestiivivaunu, jossa on rommeja, joita ei juuri mistään muualta Suomesta saa.

Sikareiden ystäviä ilahduttaa tieto, että sikareita tuntevat yrittäjät pitävät huolen myös siitä, että ravintolan humidorin tarjonta on laadukas.

Burn & Shinesta ja samojen tekijöiden ravintola Ragusta voi tilata tarjoilut myös erilaisiin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

– Uskon, että meidän catering-tekemisessäkin näkyy pitkä kokemus ravintola-alalta. Osa ammattitaitoa on erilaisten ruokavalioiden sujuva huomioiminen niin ravintolassa kuin catering-tilauksissa, Asujamaa korostaa.

Asujamaa toteaa korona-ajan olleen koko hänen 30-vuotisen ravintolauransa vaikein aikakausi. Syksyllä 2023 Asujamaa istuu Burn & Shinen leppoisassa tunnelmassa ja näyttää tyytyväiseltä mieheltä.
Hän kertoo keväällä avatun ravintolan kuvastavan sitä hyvää oloa, josta kaupunki täyttyi, kun korona-ajan jälkeen kaikkialla alkoi viimein näkyä valoa ja vipinää. Burn & Shine on uusi alku. Siellä luotetaan erilaisten makujen ja erilaisten ihmisten kohtaamisten voimaan. 

Teksti Tiina Örn | Kuvat Elina Engberg

www.burnandshine.fi

Ludviginkatu 3-5 Helsinki

Lue myös