Siirry pääsisältöön

Ruokatapahtuma Smaku kokoaa Porvoon parhaat maut yhteen!

Porvoossa jo kuudetta kertaa järjestettävä ruokatapahtuma Smaku tuo Porvoon parhaimmat makuelämykset yhteen. Smakussa 23.8.-4.9.2021 on tarjolla 5-7 euron maisteluannoksia. Tämä vuosittainen ruokatapahtuma on upea mahdollisuus tutustua Porvoon ruoka ja ravintolatarjontaan edulliseen hintaan. 

Tänä vuonna Smakussa on mukana jopa 17 ravintolaa. Tapahtuma tarjoaa antimiaan niin kasvissyöjille kuin laadukkaan lihan ystäville. 

Smaku Haikon Kartano

HAIKON KARTANO

Pääsimme makumatkalle tutustumaan tapahtumassa tarjottaviin annoksiin ja niitä tarjoaviin ravintoloihin. Matkamme alkoi Haikon Kartanosta, jossa nautimme kolmen ruokalajin menun. 

Ensimmäinen annos oli tartari kotimaisesta härän fileestä ja sardelli- keltuaiskreemiä luomu kananmunasta. Annos oli kruunattu omasta puutarhasta aamulla kerätyistä kukista. Keittiömestari Jyrki-Uotila kertoo innolla, kuinka ensivuonna Haikon omassa puutarhassa tullaan kasvattamaan myös parsaa. 

Smaku annos Haikon Kartano

Tämän jälkeen pöytään tuotiin tempura-haukea, merirapua ja wasabi-aiolia. Ruokahetkemme kruunasi sitruunavanukas, jonka makua täydensi mansikat Romanovin tapaan ja itsetehty marenki.


RUNO HOTEL

Seuraavaksi astuimme Runo Hotelliin, Porvoon uuteen säväyttävään tulokkaaseen. Sisustusarkkitehti Joanna Laajiston suunnittelema tasokas ja harmoniaa huokuva hotelli avasi ovensa kesäkuussa 2021. 

Erkka Hirvonen Runo Hotel
Erkka Hirvonen on toinen Runo Hotellin perustajista

Runon ruokakonsepti edustaa aitoa suomalaista ruokahistoriaa, vanhoja ja paikallisia makuja. Runon paljon puhuttu aamupala tarjoiltiin noutopöydästä – ja tätä ei ole turhaan hetkutettu! Aamiaisvalikoima oli monipuolinen, selkeästi myös raaka-aineisiin sekä ruoan esillepanoon panostetaan.

Huomio kiinnittyi myös Hotellin aulassa sijaitseviin upeisiin yksityiskohtiin. Astiavalinnat, sisustuselementit ja henkilökunnan yllä olleet pellavapaidat tekivät kokonaisuudesta modernin.

Smakun aikana Runossa on tarjolla Sillismørrea: Artesaani-saaristolaisleipää, sillikaviaaria, vaahdotettua munavoita, mummonkurkkua, raastettua piparjuurta sekä Ahlbergin puutarhan krassia.


ANIS CAFÉ

Anis Cafén valloittava persoona ja positiivisuutta pursuava Anja Sorasalo toivotti meidät sydämellisesti tervetulleiksi. Sorasaloa inspiroi hyvä ruoka, hyvä viini, hyvä seura ja ennen kaikkea tämä ihana elämä!

Tämä ekologisiin toimintatapoihin perustuva kasviravintola tarjosi meille kukkakaalia kolmella tapaa. Kukkakaalin ympärille rakennettu annos yllätti raikkaudellaan, vivahteikkaalla koostumuksellaan sekä Anjan mukaan nimetyllä hiukan tulisella ”kukkakaalimössöllä”.

Anis Cafe Porvoo

SALT PORVOO 

Porvoon aivan vanhan kaupungin sydämessä sijaitseva Salt on saanut tuulta purjeisiin konseptiuudistuksen myötä. He tarjoavat maanläheistä ja käsityönä tehtyä, aitoa ruokaa. 

Salt Porvoo Smaku

Annokseen kuului kolmella tapaa valmistettua tomaattia: Aurinkokuivattua tomaattia, paahdettua tomaattia sekä kuivattua tomaattia. Tomaattien hapokkuutta tasapainoittamassa toimi runsas basilikapesto, fetajuusto sekä pinjansiemenet. 


CAFE FANNY 

Porvoon Raatihuoneentorilla sijaitseva Cafe Fanny piristi suurella kakku- ja leivonnaisvalikoimallaan. Kysymys kuuluukin, onko Cafe Fannyn porkkanakakku Suomen paras porkkanakakku?  


BISTRO GUSTAV 

Asutuessamme Bistro Gustaviin tuntui kuin olisi hypännyt Pariisiin, hämyiseen Cabaret-tyyliseen ravintolaan. Bistro Gustavissa meille tarjottiin perinteistä Ranskalaista kala-äyriäisgratiinia, joka oli valmistettu tyylikkäästi isoon simpukan kuoreen. Jälkiruoaksi nautimme manteli-kermavanukasta, jota ihanasti tasapainotti vanukkaan päällä makaava uuniomenakompotti. 


RAFAEL’S STEAKHOUSE

Porvoon ensimmäinen pihviravintola Rafael’s on sekoitus perinteistä ja modernia. Vastassa ravintolassa meitä oli hyväntuulinen ja rempseä keittiömestari Henrik Alhonen:

”Meidän ruokafilosofia on rentoa ja ryhdikästä ruokaa. Me suosimme paikallisia raaka-aineita ja pyrimme tekemään vastuullisia ja ekologisia valintoja jokapäiväisessä ravintolatoiminnassa. ”

Keittiömestari Henrik Alhonen ja toinen perustajista Marella Närkki

Pääsimme maistamaan heidän pintakypsennettyä rotukarjan carpacciota. Vau, tämä täydellisen tasapainoinen annos ansaitsee kunniaa!


BOSGÅRD

Saavuttuamme Bosgårdin luomutilalle, meitä vastassa komeili iloisen oloiset valkoiset lehmät sekä tilan isäntä Aarne Schildt. 

Schildt esitteli tiluksien vehreää miljöötä ja sen monipuolisia mahdollisuuksia. Bosgårdin tilalla vanhassa tallirakennuksessa sijaitsee pieni tunnelmallinen ravintola, jossa on tarjolla antibiootitonta luomu-luonnonlaidunlihaa erilaisten ravintola-annosten muodossa. 

Smakun ajan Bosgård tarjoaa ylikypsää naudanpotkaa, lähituotettuja juureksia sekä ydinluusta keitettyä bordelaise kastiketta. 


SANNÄSIN KARTANO 

Viimeisempänä vierailimme Sannäsin Kartanossa ja pääsimme kuulemaan palan sen värikästä historiaa. Sannäsin keittiömestari Jari Uotila on rakentanut upean kotimaisuutta korostavan menun. 

Maistoimme Pernajan lahden kuhasta hiillostettua tartaria ja lähimetsien kanttarelleja. Annokseen täydellisen loppusilauksen toi rapea mallasleipä ja marinoidut puutarhatomaatit. Jälkiruoaksi tarjoiltiin mehustettuja puutarhanmarjoja, lime-jogurttijäädykettä ja rapeaa luomuhunajakennoa. 

Ravintoloissa toistui selkeästi samoja teemoja. Tänä vuonna kuumilla kivillä näyttää olevan erilaiset tartarit ja carpacciot. Myös lähituotetut raaka-aineet, omavarainen puutarhakasvatus sekä ekologisuus ovat nousseet tärkeäksi osaksi Porvoon ravintola-skeneä. 

Mukana Smakussa ovat myös:

AATOS CAFE

Annos: Brunssinen. Suolainen muffinssi, tuoreilla marjoilla höystettyä tuorepuuroa ja Inkivääri-mustikkasmoothie.

CAFE CABRIOLE

Annos: Salty Five O’clock Tea. Teetä,  skonssia marmeladilla ja vuohenjuustokreemillä, cabriolen riisipiiras, parmesankeksi ja lohimoussea tyrnillä. Kasvisruokaversio myös saatavilla.

FRYYSARIN RANTA

Annos: Tatti-etanarisotto. Porvoolaisia etanoita yhdistettynä aromikkaan herkkutatin kanssa.

LEHTIMÄEN GRILLI

Annos: Possua ja hapankaalia. Annos sisältää friteerattua porsaanposkea, grillin haudutettua hapankaalia, bbq kastiketta sekä rakkaudella leivottua pannuleipää.

PETRIS CHOCKOLATE

Annos: Suklaa Tartar. Suklaasta valmistettu versio klassisesta ravintola-annoksesta. Pihvi rouskahtelevasta mansikka riisisuklaasta, kananmunan keltuainen pirteästä passionsuklaasta sekä kaprikset matchateellä maustetusta suklaasta.

RAVINTOLA PORVOO GOLF

Annos: Smokey savupossu foca. Savusaunassa savustettua Tammisen possua, bbq-lakritsikastiketta, sesam-coleslaw, ravintolan focaccia leipää, chilimajoneesia, tomaattia, limejogurttia.

SEIREENI

Annos: Rapeaa possunkylkeä. Sous Vide haudutettua Porsaan kylkeä, panko-sipuli kuorrutteella. Rapeaksi paahdettua nahkaa, omena-palsternakka pyree ja rakuunavoita.

TASTE

Annos: Spicy chimichurri beef tacos. Kaksi maissitacoa, paahdettua porkkanahummusta, fetajuustoa, avocadoa ja pikkelöityä punakaalia.

Lue lisää Smakusta osoitteesta: www.smakufestivals.com

Teksti ja Kuvat: Erika Kaipainen

Lue myös