d-md-none
Siirry pääsisältöön

SMAKU Porvoossa 24.8.-5.9.2020

Porvoosta on kehittynyt muutaman vuoden sisällä todellinen makujen mekka, sillä kaupungissa toimii ällistyttävä määrä laadukkaita ravintoloita ja kahviloita pienellä alueella. Jo viidettä kertaa järjestettävä Smaku-ruokatapahtuma avaa mahdollisuuden maistella 12 ravintolan luomuksia viidellä tai seitsemällä eurolla 24.8 – 5.9 välisenä aikana.

Smakun ideana on, että kaikilla olisi mahdollisuus päästä maistelemaan huippuravintoloiden ja kahviloiden maisteluannoksia ja makuja edulliseen hintaan (5-7e). Tausta-ajatuksena on toki myös se, että tapahtuma saattaa alentaa asiakkaiden kynnystä käydä uusissa ravintoloissa ja kenties jopa pidentää kesäkaupungiksi mielletyn Porvoon matkailusesonkia. Smakussa mukana olevat ravintolat ovat luoneet tapahtumaa varten vähintään yhden alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksen maisteluversion. Kantavana teemana tuntuvat olevan lähellä tuotetut raaka-aineet, eikä ihme, sillä Porvoon likeltä löytyy runsaasti lähituottajia pihvilihasta yrtteihin. Mediakierroksella maistelemamme annokset antoivat osviittaa siitä, että Smakun maisteluversiot ovat niin maultaan kuin raaka-aineiltaankin korkealaatuisia – ja todella hyvän kokoisia. Jos siis päätät maistella annoksia ravintoloissa, kannattaa kierrokselle suunnata tyhjällä vatsalla, jotta saat siitä kaiken irti! Seuraavaksi esittelemme SMAKU-kierroksessa mukana olevat ravintolat ja annokset.

Salt

Enemmän annoksia, enemmän makuja, enemmän hyvää fiilistä ja tunnelmaa

Saltin annokset on suunniteltu jaettaviksi, mutta ne sopivat erinomaisesti myös yksin nautittaviksi. Salt ei ole ainoastaan
lounas- tai illallispaikka. Ravintolan loungessa voi rentoutua pienen purtavan ja viinilasillisen äärellä.

Saltin kasvispainotteinen menu koostuu satokauden parhaista tuotteista, ja lähi- ja pientuottajia suositaan mahdollisuuksien mukaan. Lautasella saattaa kesällä olla herkkuja kokin anopin marjapensaasta ja syksyllä itse poimittuja suppilovahveroita.

Menussa panostetaan korkealuokkaisiin kasvisruoka-annoksiin ja pyritään hyödyntämään uusia proteiininlähteitä. Rentous ja maanläheisyys näkyy
myös Saltin sisustuksessa, josta suuri osa on toteutettu itse käsityönä.

Silli ja peruna Mustaherukkasilliä, marinoituja perunoita, kananmunaa, ruskistettua voita ja piimää.
Gluteeniton (G), Laktoositon (L)
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Restaurant Salt.
Vuorikatu 17
020 7528355

salt@restaurantsalt.fi

Smakuannokset saatavilla:
Ma-pe klo 11-21
La klo 12-21
Su klo 12-17

Fabriken

Fabriken on Porvoon Taidetehtaalla sijaitseva monipuolinen ravintola, joka mahdollistaa upeat puitteet monenlaisiin tarkoituksiin. Taidetehdas tarjoaa lukuisia kulttuuritapahtumia aina taiteesta ravintolanautintoihin ja nautinnollisiin kahvihetkiin. Me Fabrikenissa varmistamme sen, että juuri sinun tilaisuutesi onnistuu ammattitaitoisella otteella aina sinun toiveita kunnioittaen.

Mac & Cheese / Friteerattua kanaa, cheddar-juustoa, chili-hunajaa ja korianteria
Lohturuokien kuningas, jossa kermainen makaroni kohtaa rapean ja hiukan tulisen kanan.
Kaiken komeuden kruunaa raikas korianterisalaatti.
Laktoositon (L)
5 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Fabriken
Läntinen Aleksanterinkatu 1
050 35 66 394

info@fabriken.fi

Avoinna: ma-la 11.00-14.00

Bistro Gustaf

Pala Pariisia Porvoossa!

Bistro Gustaf on Porvoon keskustassa vanhan apteekin historiallisessa kiinteistössä toimiva ranskalaisen keittiön inspiroima ruokaravintola A-oikeuksin. Ravintola sijaitsee keskeisellä paikalla ja kahvila palvelee arkisin aamusta iltamyöhään. Voit pistäytyä kahville tai viihtyä ystävien seurassa pidempään. Kahvilassa on monipuolinen valikoima erikoiskahveja ja vitriinistä löytyy makeita ja suolaisia herkkuja. Viihtyisä terassi on avoinna keväästä syksyyn.

Tartare de thon à la Provençale
Tonnikalatartaria, oliivia, tomaattia ja kaprismajoneesia
Gluteeniton (G), Maidoton (M)
7 € (sis. alv 14 %)
Pâte à choux à la pêche Melba
Vaniljakreemillä täytetty tuulihattu, grillattua persikkaa ja vadelmakastiketta
Laktoositon (L)
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Bistro Gustaf
Mannerheiminkatu 9
050 4080406

info@bistrogustaf.fi

Avoinna: ma-to 10.30-22, pe 10.30-24, la 12-24

Haikon Kartano

Palkittu ja monipuolinen kartano-, kylpylä- ja kokoushotelli Haikon kartano sijaitsee kauniin kartanopuiston keskellä meren rannalla. Haikon Kartanon ruokafilosofia perustuu skandinaaviseen keittiöön, suomalaisiin raaka-aineisiin sekä läheltä tulevaan ruokaan.

Siikaa perunaa ja sipulia
Suolattua sipulimarinoitua siikaa paikalliselta kalastajalta, mätiä, rapukreemiä, uuden sadon perunaa ja Kartanon mallasleipää.
Laktoositon (L)
7 € (sis. alv 14 %)
Uusimaalaista peuraa ja lepuskaa
Pitkään haudutettua uusimaalaisen peuran niskaa revittynä, tarjoillaan Etelä- Karjalaisen lepuskan sisään kätkettynä kera pihlajanmarjan ja talossa hapatetun kerman.
Laktoositon (L)
7 € (sis. alv 14 %)
Suklaata ja marjoja
Maitosuklaa namelake, kookosvanukasta, tuoreita marjoja ja oman puutarhan kukkasia.
Gluteeniton (G), Kasvisruoka (K)
5 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Haikon Kartano
Haikkoontie 114
019 576 0763
hovimestarit@haikko.fi

Huomioithan kierrosta suunnitellessasi, että Haikon kartanon ravintola on avoinna Smakun aikana pääasiassa vain ilta-aikaan:

Ma 24.8. – Pe 28.8. klo 17.00-21.30
La 29.8. klo 13.00-21.30
Su 30.8. kiinni

Ma 31.8.- Pe 4.9. klo 17.00-21.30
La 5.9. klo 13.00-21.30

Cafe Cabriole

Tunnelmallisessa Jugendtalossa Porvoon torin laidalla vuonna 1997 avattu Cafe Cabriole tarjoaa maistuvia kahvilatuotteita lounasta unohtamatta. Hulppea kakkuvitriinimme tarjoilee jopa 30 erilaista kakkua, lisäksi omaa jäätelöä ja pieniä Petit Four leivonnaisia.

Tattipiirasta, raikasta salaattia ja lisäksi Mosagårdin vuohenjuustomoussea ja saariston omenahilloketta.
Syksyn tatteja rapeassa piirakassa, lisäksi vuohenjuustomoussea Porvoon Virvikin vuohitilalta ja hilloketta saariston omista omenoista.
Kasvisruoka (K)
7 € (sis. alv 14 %)
Suola-kinuski mutakakkua, vadelmavaahtoa ja tuoreita marjoja
Mutakakkuperheemme neljäs jäsen, ihanan samettinen Suola-kinuski saa seurakseen hapokkaan vadelmavaahdon ja kesän marjat.
Gluteeniton (G), Kasvisruoka (K)
5 € (sis. alv 14 %)
 

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Café Cabriole
Piispankatu 30
019 5232800

Avoinna:
Ma-Pe klo 8.30-18.00
La 8.30-17.00
Su Suljettu

Hemmetin Tsutsunen kulttuurikodissa

Hemmetin kulttuurikoti tarjoaa upean miljöön Smaku-annosten nauttimiseen. Jyrki Tsutsusen loihtimat annokset pääsevät oikeuksiinsa Hemmetissä ja koet ainutlaatuisen elämyksen kaikilme aisteille. Smaku-annoksia tarjoillaan Hemmetin keittiön ikkunasta sekä ruokasalissa (erikseen ilmoitetun aikatulun mukaan).

Kaali ja mänty
Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Maidoton (M), Kananmunaton (KM), Kasvisruoka (K), Vegaaninen (V)
7 € (sis. alv 14 %)
Hauki, ruis ja voikukannuppu
Laktoositon (L), Maidoton (M)
7 € (sis. alv 14 %))
Lammas, pihka, sipuli ja pihlajanmarja
Gluteeniton (G)
7 € (sis. alv 14 %)
Suklaa ja käpy
Gluteeniton (G)
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Hemmetin Tsutsunen Kulttuurikodissa
Kaivokatu 8
0408616227

jyrki.tsutsunen@gmail.com

Ke-to klo 17-20
Pe klo 17-21
La 12-18, dinner klo 19

Sometunnisteet:
@hemmetin_kulttuurikoti
@jyrki_tsutsunen

*****

Villiparvekkeella Smakussa viime vuonna hurmannut Jyrki Tsutsunen tarjoaa Smaku – viikonloppuina 29.8. ja 5.9. klo 19.00 seitsemän ruokalajin dinnerin viehättävässä Hemmetin Kulttuurikodissa.
Tarjolla on takuuvarmasti jotain metsästä.

Hemmetin emäntä Liisa Moliis johdattaa iltaa ruokalajista toiseen upealla musiikillaan.

Tiedossa uniikki, kaikkien aistien ilta, jossa yhteisen sinfonian säveltää Tsutsusen metsäinen menu sekä Kulttuurikodin tarjoilema elävä musiikki.

Hinta illalle (ei sis. juomia) 95 €

Liput dinnereille:
Info@hemmetinkulttuurikoti.fi / 0505500202 / www.hemmetinkulttuurikoti.fi.

Rafael’s Steakhouse

Tyylikkään rento ja lämminhenkinen ruoka- ja seurusteluravintola, Porvoon torin laidalla Runeberginpuistossa. Kesällä meillä on mahdollista ruokailla ja nauttia viileistä juomista aurinkoisella puistoterassilla. Rafael’s on paikallinen perheyritys vuodesta 2009.

He Ye Bao. Spicy pork steam bun.
Aasialainen maukas katuruoka sikamaisella twistillä. Pehmeät Bao bun sämpylät täytetään yön yli haudutetulla murealla kotimaisella mallaspossulla. Kylkeen lähituottajiemme kasviksista valmistettu kaalisalaatti, joka viimeistellään Rafael’sin Gochujang chilikastikkeella.
Laktoositon (L), Maidoton (M)
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Rafael’s Steakhouse & Bistro
Piispankatu 28
019 581771

info@rafaels.fi

Avoinna: Ma-Pe 11.00-23.00 , La 12.00-23.00, Su 13.00-21.00.

Lehtimäen Grilli

Olemme perinteinen grilli. Toimimme perheyrityksenä ja pyrimme tuomaan oman taustan ja kulttuurin esille annoksissa. Myymme klassisia grilliruokia sekä aika-ajoin vaihtuvia kausituotteita.

FinEst Smaku burger
Tuomme annoksessa esille meidän taustaamme. Burgeri on valmistettu suomalaisista raaka-aineista eestiläiseen tapaan. Annos sisältää marinoidun porsaanlihapihvin, juustoa, tillikastiketta, coleslawta, kiinankaalia sekä grillin omat kastikkeet.
(Saatavana tarvittaessa myös gluteenittomana / laktoosittomana)
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Lehtimäen Grilli
Hamarintie 45
019 573454

Avoinna: Ma-pe 10.30-20 la-su 12-20

PetriS Chocolate

PetriS Chocolate on korkealaatuinen kotimaiseen käsityöhön uskova perheyritys. Tehtävänämme on valmistaa unohtumattomia makuelämyksiä huippusuklaiden sekä ainutlaatuisten konditorialuomusten muodossa. Ihastuttavat suklaakahvilamme löydät vanhan Porvoon sydämestä Jokikadulta sekä viehättävästä Mathildedalin ruukista.

Suklaa moctail
Drinkkien maailmasta elementtinsä ammentava suklaakattaus. Oman pihan tuoreella mintulla maustettu Venezuelalaisen Maracaibon alueen huippu kaakaosta valmistettu suklaaluomus samettisella kermavaahdolla, raikkaan limen ja syntisen hyvän paahdetun valkosuklaan makuiset Porvoossa käsin valmistetut suklaapraliinit. Suklaata sen jaloimmassa muodossa.
Gluteeniton (G)
5 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Petris Chocolate Room
Jokikatu 16
020 7343465

info@petris.fi

Avoinna: Ma-la 11-17, su 12-16

Ranta-Aitta

Ranta-Aitta perustuu omistajan rakkauteen japanilaiseen ja nikkei ruokaan. Käytetään suomalaisille tuttuja raaka-aineita ja maustetaan niitä japanilaisitain sekä haetaan myös vaikutteita Perulaisesta nikkei ruuasta ja makumaailmasta.

Grillattua mustekalaa ja togarashi majoneesia
Grillattua mustekalaa, paahdettuja varhaisperunoita, shisoa, togarashi majoneesia sekä seesamisiemeniä
Gluteeniton (G), Laktoositon (L), Maidoton (M)
7 € (sis. alv 14 %)
Yuzu Namelaka
Yuzu-Suklaa moussea, karamelisoitu valkosuklaa, kuusenkerkkä jäätelöä sekä vadelmia
Gluteeniton (G), Kananmunaton (KM), Kasvisruoka (K)
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Ranta-Aitta
Jokikatu 8
020 7308899

robert@rantaaitta.fi

Avoinna: Ma-La 11-21 ja Sunnuntaina 11-17

Ravintola Fryysarinranta

Kesäravintola vanhassa Porvoossa.

Etana-vuohenjuusto grilled cheese ja tomaattia
Fryysarinrannan annoksessa yhdistetään Porvoon etanaperinteet klassiseen lohturuokaan
7 € (sis. alv 14 %)

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Ravintola Fryysarinranta
Jokikatu 20
040 0732038

info@fryysarinranta.fi

Avoinna: Klo 11.00-22.00

Ravintola Seireeni

Perheravintola Seireeni sijaitsee Porvoon keskustassa. Vuonna 1994 perustettu Seireeni on yksi kaupungin vanhimmista ravintoloista. Haluamme pitää traditioista kiinni ja tarjota edelleen kaupungin suurimpia annoksia kohtuuhintaan, kuten jättileikettä sekä muita Seireenin klassikoita. Laajalta ruokalistaltamme löytyy annoksia jokaiseen makuun. Lähes kaikki annokset on mahdollista saada laktoosittomina ja gluteenittomina. Seireenin kokous ja saunatilat sopivat erinomaisesti erilaisten tapahtumien ja tilaisuuksien järjestämiseen.

Kolmen Juuston Karitsalasagne
Ahvenanmaalaisesta Karitsasta valmistettua Lasagnea. Täytteenä kotimaisista kirsikkatomaateista valmistettua kastiketta, mornaykastiketta, ricottaa, tuoretta mozzarellaa ja yrttimarinoitua herkkusientä
7 € (sis. alv 14 %)
 

Yhteystiedot ja aukioloajat:

Ravintola Seireeni
Linnankoskenkatu 45
019 5244240

info@seireeni.fi

Avoinna:
Ma-To klo 11.00 – 21.00
Pe klo 11.00 – 23.00
La klo 12.00 – 23.00
Su klo 12.00-20.00

Teksti: Mia Heiskanen

Lue myös