Siirry pääsisältöön

Smaku – pittoreskistä hirsiaitasta kristallikruunujen alle

Kun puhutaan ruokakulttuurista, puhutaan suuresta kokonaisuudesta. Meistä jokainen on saanut osansa lapsuudessa jonkinlaisesta ruokakulttuurista. Toisessa paikassa omavaraisuus on näkynyt pöydässä päivittäin, toisessa kalastajaperheen saaliit ovat värittäneet makumaailmaa ja kolmannessa perheessä on ehkä käytetty paljon einestä tai ”puolivalmista”. On saatettu opetella syömään lautanen tyhjäksi annoskoosta huolimatta, toisaalla taas on panostettu siihen, että otetaan vain se mikä syödään. Lapsuudesta saatu suhde ruokaan vaikuttaa valintoihimme myös aikuisiällä. Ruokailutottumuksiin tulee lisäksi muutoksia matkamme varrella. Uusia makuja testataan, tutustutaan ja niistä otetaan vaikutteita arkiruokien runkoon.

Porvoon Smaku-ravintolat

Porvoossa etanat ovat kulkeneet ravintolaperinteissä jo 1990 -luvun loppupuolelta ja tänä päivänä Porvoon etanat jatkavat perinnettä Ravintola Fryysarinrannassa Henri Janssonin ja Teemu Laakon käsissä. Toinen yrittäjistä, Teemu Laakko, työskenteli etanoiden parissa jo Timbaalissa. Vuonna 2005 Laakko ja Jansson ostivat Timbaalin ja pyörittivät mainetta niittänyttä etanaravintolaa 10 vuotta, kunnes oli Ravintola Fryysarinrannan aika. Timbaalin tilalle tuli upeista liharuuistaan tunnettu, Riku Stenrosin luotsaama Meat District. 

Fryysarinrannan ravintoloitsijat: Henri Jansson ja Teemu Laakko.

Meat District tekee myös rohkeasti omaa juttuaan, mutta lihan parissa. Pitkän kaavan maistelumenut lihakaappien läheisyydessä on kaikkinensa pysäyttävä elämys. Ruoka on taivaallisen hyvää ja liha eettisesti tuotettua ja mahdollisuuksien mukaan myös lähellä laiduntanutta.

Yksi porvoolaisen ruokakulttuurin edistäjien kulmakivi on ehdottomasti Bistro Sinne. Aloittaessaan 10 vuotta sitten Sinne edusti ensimmäisiä fine dining -ravintoloita Porvoossa. Ravintoloitsija Kai Kallio on tuonut esiin alusta saakka skandinaavisia vaikutteita kunnioittaen kuitenkin sitä omintamme ja lähintämme. Tänäkin vuonna Sinnen Smakuannoksissa maistellaan paikallista kalasaalista sekä itse kerättyjä vadelmia.

Pitkälti myös ylellisessä kartanomiljöössä kristallikruunujen loisteessa valmistetaan illallisia niin kartanonpuutarhan antimista kuin lähiseudun tuottajilta ostetuista lihoista ja paikallisilta kalastajilta hankitusta kalasta. Haikon kartano on toiminut Suomen ensimmäisenä kartanohotellina vuodesta 1966 ja näin ollen kartanon keittiöllä on myös pitkät perinteet. Toki kartanolla on kokattu jo ennen kartanohotelliaikaa. Haikon kartanon Smakuannokset ovat kartanon tyyliä mukailevat ja lähiseudun antimista päästään nauttimaan jälleen. 

Haikon kartano.

Smaku ihastuttaa myös Loviisassa ja Naantalissa

Loviisassa panostetaan myös paikallisuuteen ja yhä useampi ravintoloitsija haluaa käyttää mahdollisimman paljon paikallisia raaka-aineita. Loviisasta saa runsain mitoin mm. viljatuotteita, kalaa ja lihaa. Löytyy pitäjästä valtava puutarha, vaikka Robben Pienenä Puutarhana paikka paremmin tunnetaan. Loviisassa Smaku järjestetään nyt toista kertaa samaan aikaan Loviisan Wanhat Talot -tapahtuman yhteydessä. Annoksissa näkyy paikallisten keittiömestareiden ja leipurien kädentaidot sekä esimerkiksi paikallinen liha. Loviisassa ravintoloitsijoita yhdistää myös poikkeuksellinen rakkaus kotikaupunkiinsa. Loviisan parhaat ravintolat yhdistettynä vanhoissa taloissa kiertelyyn lupaa viikonloppuun superainekset.

Mikäli vanhojen talojen lisäksi uudet talot kiinnostavat, niin kesäinen Smaku Naantali yhdistettynä Asuntomessuihin tarjoavat loppukesään ihanan retkikohteen. Naantalin Smakuravintolat ovat maantieteellisesti kivasti hajallaan ja näin tutustut helposti koko Naantaliin! Saariston ja meren kanssa pääset parhaiten kosketuksiin Merimaskun Rantamakasiinissa sekä Cafe Laiturissa Palvan saarella. Rantamakasiini on niin autoilijan kuin veneilijänkin unelma kaikkine palveluineen saunoista herkulliseen ruokaan. Cafe Laituri puolestaan tarjoilee konstailematonta ja makurikasta makumaailmaa huurteisen kylkeen meriolojen muokkaamassa upeassa laiturissa. Tämän lähemmäksi et laituria sanan varsinaisessa merkityksessä pääse. Laiturin tämän vuoden annoksissa pääset maistamaan uuniperunaa, joista toisessa täytteenä maistuu merellinen skagen ja toisessa paikallisen Kurjen Gallowayn meetwursti.

Mantereelta löytyy myös ihania ravintoloita, kuten esimerkiksi Ravintola Metsätähti, joka on paikallisuuden huipentuma. Yrittäjä Susanna Stolpe on herkillä korvilla yhteistyökuvioiden suhteen, jotta hän löytää varmasti kaikki laadukkaat lähialueen tuottajat raaka-ainetoimittajikseen. Metsätähdellä on myös oma olut, joka on paikallisen Mallasseppien panemaa -tottakai! 

Smakun päätapahtuma Porvoossa

Tutustumista paikallisiin ruokakulttuureihin sekä omien ruokakokemusten laajentamista on mahdollista tehdä Smakussa edullisilla 5-7€ annoshinnoilla Porvoossa, Naantalissa sekä Loviisassa. Nämä kaupungit kertovat rohkeasti ruokakulttuuristaan ja tuovat sitä esiin helposti lähestyttävällä tavalla. Porvoossa järjestettävässä päätapahtumassa 3.9 klo 12-18 päästään maistelemaan Smakuannoksia ja kuulemaan upeita puheenvuoroja Food Talks -foorumissa.

Teksti: Pilvi Mölsä

Annokset, ravintolat ja lisätiedot löydät:

www.smakufestivals.com  sekä somesta: @smakufestivals

Lue myös