Siirry pääsisältöön

Ruokamessuilla selviää miltä tulevaisuus maistuu – kevään juhlien trendeistä ilmastonmuutoksen torjuntaan

Ruokajärjestelmän muutos on väistämätön, siksi Ruokamessuilla haetaan vaihtoehtoja tulevaisuuteen. Tutkijat ja pellepelottomat puhuvat tulevaisuuden ruoasta eri tavalla kuin mihin olemme tottuneet. Tiesitkö, mistä kaikesta ruokaa voi tehdä?

Siihen, miltä tulevaisuus maistuu, johdattelee Nordic Foodtech VC:n sijoitusjohtaja, biotekniikan tohtori Lauri Reuter, joka katsoo maailmaa teknologisten lasien läpi. Hän kertoo perjantaina muun muassa, voiko mikrobeita syödä. 

Miten tehdään ruokaa ilmasta ja sähköstä? Solar Foodsin Tiia Kuusimäki perehdyttää siihen. Yhtiön tavoitteena on mullistaa globaali ruoantuotanto kytkemällä se irti perinteisen maatalouden rajoitteista kuten maaperän, ilmaston tai sään olosuhteista. Solein®-nimistä proteiinia käytetään jo muutamissa pilottituotteissa.

Juomien tulevaisuuden näyttää Aircoholin perustaja Simo Hämäläinen. Aircohol synnyttää ilmasta viinaa. Patentoitu teknologia tuottaa juomateollisuuteen raaka-aineita alkoholin käymisestä syntyvästä hiilidioksidista. Uusiin juomiin ei tarvita lainkaan raaka-aineita pelloilta, mikä leikkaa merkittävästi tuotteiden hiilidioksidipäästöjä. Hämäläinen avaa, miten teknologia toimii ja kuinka Aircohol valloittaa maailman.

Kasvisruoassa on tulevaisuus

Meillä on edessämme välttämätön ruokajärjestelmän muutos. Ilmastokriisiä ja luontokatoa ei voida ratkaista muuttamatta ruokajärjestelmää, toteaa Pro Vege ry:n puheenjohtaja Niklas Kaskeala. Kasvipohjainen ruoka on lähes poikkeuksetta ympäristön kannalta parempi valinta kuin eläinperäinen. Usein ero on moninkertainen. Oatlyn Sustainable Eating and Public Affairs Managerina toimivalla Kaskealalla on ajatus, miten kasvipohjaisesta ruoasta tehdään houkuttelevaa ja helposti saatavilla olevaa mahdollisimman monelle kuluttajalle kansanterveyttä ja taloudellista kasvua samalla edistäen.

Satokausikalenteria kymmenen vuotta ylläpitänyt Samuli Karjula kertoo perjantaina kasvistriviaa Satokausikalenterin matkalta ja vinkkaa kevään parhaat raaka-aineet. Tämä mies on ollut mukana tekemässä kasvisvallankumousta: Satokausikalenteri oli rakentamassa S-ryhmälle Satokausi-konseptia, jonka ansiosta suomalaiset villiintyivät ostamaan ryhmän kaupoista 12 miljoonaa kiloa enemmän kasviksia vuodessa. Huikeat myyntiluvut toivat suomalaisten tietoisuuteen uusia kasviksia kun esimerkiksi kurpitsan myynti kasvoi vuodesta 2015 vuoteen 2016 250 prosenttia.

Kasvisruoka maistuu Ruokamessuilla monessa muodossa. Jalotofun keittiömestari Bo Reuter opastaa kymmenen vuoden kokemuksellaan parhaan tofureseptiikan ja tofun monipuoliseen käyttöön kotikeittiössä. Reuterin vinkeillä löydät tofun hyvyyden salaisuudet!

Kotimaiset yrtit ovat keittiömestari Risto Mikkolan aiheena näytöskeittiössä perjantaina. Hän kokkaa ja kertoo Suomessa kasvatetuista yrteistä, niiden isosta valikoimasta ja moninaisista käyttömahdollisuuksista. Miten pelastat ylijääneet yrtit? Mikkolalla on muutama vinkki: hakkaa pieneksi, lisää pienesti vettä ja pakasta kuutioina. Pussita jäätyneet kuutiot seuraavana päivänä. Tai tee yrttiöljy tai kuivata yrtit 40-50-asteisessa uunissa ja mausta oma yrttisuola. Mikkolan kirjassa Yrttien salaisuudet on herkullisia yrttireseptejä alkuruoista jälkiruokiin ja juomiin – tillikeitosta korianteri-chilikakkuun. 

Syö hyvin ja tee hyvää luonnolle ja itsellesi

Keittiömestari Sasu Laukkonen nostaa esiin sesongit, villiyrtit ja kotimaiset kalat. Laukkonen kysyy, olemmeko vieraantuneet oman maamme tarjonnasta. Mitä voisimme tehdä toisin?

Kestävän ruoan ja ravitsemuksen asiantuntija Maija Soljanlahti John Nurmisen Säätiöstä kertoo siitä, millainen ruoka tarkoittaa hyvää sekä Itämerelle että meille itsellemme. Miten Itämeren pelastaja syö hyvin oman terveyden ja Itämeren kannalta?

Ruoalla on tärkeä rooli aktiivisen nuoren ihmisen elämässä. Mediapersoona ja urheilija Pernilla Böckerman pohtii, miten nuoren urheilijan päivittäiset ruokailutottumukset vaikuttavat kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, kuten arjen energiatasoon ja treeneissä saavutettuihin tuloksiin. Hänen oma suhteensa ruokaan ja juomaan on aina ollut terve ja tasapainoinen. 

”Panostan monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon, joka tukee aktiivista elämäntyyliäni. Nautin kotiruoasta ja pidän huolen siitä, että ruokavalioni on ravinteikasta ja energisoivaa. Herkuttelu kuuluu myös elämääni, etenkin leivonnaiset ja makeat herkut silloin tällöin. Alkoholi ei ole koskaan kuulunut elämääni”, Böckerman kertoo.

Böckerman jakaa Ruokamessuilla näkemyksiään urheilijan ruokavaliosta ja käsittelee myös urheilijana oloa: mitä se vaatii ja mitkä ovat hänen tulevaisuuden tavoitteensa. 

Ravintovalmentaja John Lausvuon teesi on, että painonhallinta on helpompaa kylläisenä. Kuinka taklata toistuva makeanhimo ja repsahdukset? Hän neuvoo, miten voi tukea kylläisyydentunnetta luonnollisin menetelmin ja tehdä painonhallinnasta pysyvää, yksinkertaisempaa ja onnellisempaa.

Kevään juhlatrendit

Ruokamessuilta poimit parhaat vinkit kevään juhliin. Valion ruoka-asiantuntija Oona Heikkinen opastaa, miten järjestät kesäkauden juhlat rennosti kotona. Miten juhlaherkut onnistuvat kotikeittiössä ja kuinka valmistelut kannattaa hoitaa, jotta pääsee itsekin keittiön puolelta juhlimaan. Vinkit ovat Valio Koekeittiön testaamia.

Chjokon perustaja, keittiömestari Mika Gröndahl näyttää, miten suklaakoristeet syntyvät kotileipurilta. Opi suklaan käsittelyn niksit!

suklaa
Chjokon suklaita.

Kevään ja kesän cocktailtrendeistä kertoo helsinkiläisen The Hotel Marian Bar Manager Matias Pietarinen baarimestariyhdistyksen Anikó Lehtisen kanssa. Miten syntyvät uusimpien trendien mukaiset cocktailit kotibaarissa? 

Vanha kauppahallin legendaarisen E. Erikssonin kalakauppias Juha Lindberg kertoo kalan tuoreudesta ja antaa vinkit, miten kalaa kannattaa käsitellä, jotta se säilyisi tuoreena.

Ruokamatkalle?

Ruokamatkailusta on tullut maailmanlaajuinen trendi. Se voi tarkoittaa piipahdusta naapurikylän panimolla tai ruokateemaista kiertomatkaa gastronomian kehtoon Etelä-Eurooppaan. Tempaudu herkullisille matkoille ja laita lomavaraukset kuntoon inspiroiduttuasi Ruokamessujen luennoista! 

Äänessä ovat Pamplemoussen toimitusjohtaja Heidi Kilpiä,  olutasiantuntija Anikó Lehtinen ja Twin Media. Kaksosten matkassa lähdetään niin Meksikoon kuin Espanjaankin. Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja kokki Meri-Tuuli Väntsi kertovat parhaat tärppinsä hyvän ruokamatkan rakentamiseen.

Liity messuklubiin ja voita ruokamatka Ranskaan täältä.

Tasting Room kutsuu nautiskelemaan

Ruokamessujen Tasting Room tarjoaa maisteluita, joissa tutustutaan muun muassa laadukkaisiin kuplajuomiin, roseeviineihin ja mallasjuomiin. Fat Lizard Brewing Co. johdattaa maistelijat käsityöoluiden makuavaruuteen. Tastingissa tutustutaan Fat Lizardin ydintekemiseen, amerikkalaistyylisiin ale-oluihin. Näin mielenkiintoista oluiden kirjoa ei joka päivä tule vastaan, sillä maistelu etenee helposta pale alesta Suomen parhaana palkittuun ipaan, Splitty Westy Double IPAan. Erikoisuutena on mukana Fat Lizardin ensimmäisen tynnyrikypsytetyn imperial stoutin versio 03. Tasting sopii niin olutharrastajille kuin vasta-alkajille. 

Omasta retkestään gastronomian maailmassa kertoo ravintoloitsija Kim Mikkola otsikolla 6 500 meripeninkulmaa ja 95 000 tuntia. Miten Mikkola siirtyi Nomasta Kot-ravintoloitsijaksi? Hän kertaa uransa vaiheita tähdistä kotiruoan kautta pikaruokaan.

Ruokamessujen Novart-näytöskeittiötä isännöi ruoka-alan yrittäjä ja podcast-juontaja, keittiömestari Kirre Rainos. Ohjelmalavojen juontajina toimivat Meri-Tuuli Väntsi sekä toimittaja Emma Karasjoki.  

Helsingin Messukeskus järjestää Suomen herkullisimman ruokatapahtuman Ruokamessut 19.–21.4.2024.

Uuden tapahtuman kanssa samaan aikaan avautuvat Lapsimessut ja Lemmikkimessut.

#ruokamessut2024

Seuraa meitä somessa:
IG: ruokamessuthelsinki
FB: Ruokamessut
Linkedin: Ruokamessut

www.ruokamessut.messukeskus.com


Ohjelmatärpit:

Miltä maistuu tulevaisuus?
Lauri Reuter, sijoitusjohtaja, Nordic Foodtech VC
19.4.2024 17:00 – 17:45 | Salvia-lava

Solar Foods – Ruokaa ilmasta
Tiia Kuusimäki, Chief Operating Officer, Solar Foods 
19.4.2024 12:30 – 13:00 | Salvia-lava

Ilmasta viinaa, ja vähän muutakin
Aircohol, perustaja ja toimitusjohtaja Simo Hämäläinen
19.4.2024 15:30 – 16:00 | Salvia-lava

Tule kokemaan Jalotofun hyvyys ja vinkit kasvisruokiin!
Bo Reuter, keittiömestari, Jalotofu
19.4.2024 11:00 – 11:30 | Novart-näytöskeittiö

Satokausikalenteri – 10 vuotta kasvisvallankumousta
Samuli Karjula, perustaja, Satokausi Media
19.4.2024 15:00 – 15:30 | Novart-näytöskeittiö

Yrttien salaisuudet julki
Risto Mikkola, keittiömestari, Keep on Cooking
19.4.2024 12:00 – 12:30 | Novart-näytöskeittiö

Sesongit, villikasvit ja kotimaiset kalat 
Sasu Laukkonen, Keittiömestari, Chef’s Catering
20.4.2024 15:00 – 15:30 | Salvia-lava

Syödään hyvää Itämerelle ja meille
Maija Soljanlahti, kestävän ruoan ja ravitsemuksen asiantuntija, John Nurmisen Säätiö
20.4.2024 15:30 – 16:00 | Salvia-lava

Ruoka ja urheilu aktiivisen nuoren ihmisen elämässä
Pernilla Böckerman
20.4.2024 13:00 – 13:30 | Salvia-lava

Helpompaa painonhallintaa kylläisempänä
John Lausvuo, IloisetKilot Oy
20.4.2024 14:00 – 14:30 | Salvia-lava

Suklaakoristeet kotileipurille
Mika Gröndahl, keittiömestari, Chjoko
19.4.2024 12:30 – 13:00 | Novart näytöskeittiö

Kesäkauden juhlat rennosti kotona 
Oona Heikkinen, ruoka-asiantuntija, Valio
19.4.2024 15:00 – 15:30 | Basilika-lava ja kisakeittiö

Kevään ja kesän drinkkitrendit
Matias Pietarinen, Bar Manager, The Hotel Maria ja baarimestariyhdistys FBSK, Anikó Lehtinen
19.4.2024 14:00 – 14:30 | Basilika-lava ja kisakeittiö

Kuinka tuoretta on tuore kala ja kuinka sitä käsitellään
E. Eriksson/Juha Lindberg
19.4.2024 17:00 – 17:30 | Basilika-lava ja kisakeittiö

Bistro, café, brasserie – Ruoka- ja viinimatkailua Ranskassa
Heidi Kilpiä, toimitusjohtaja, Ranskan matkojen erikoistoimisto Pamplemousse
19.4.2024 13:00 – 13:30 | Salvia-lava

Suomalaisen juomamatkailun mahdollisuudet ja haasteet
Anikó Lehtinen, varapuheenjohtaja, Suomen Matkatoimittajien Kilta
20.4.2024 11:00 – 11:30 | Salvia-lava

Ruokamatka Espanjaan – Valenciasta Andaluciaan
Twins Media, Noora Väänänen ja Petra Väänänen 
20.4.2024 17:00 – 17:30 | Salvia-lava

Meksikosta Tex mexiin 
Twins Media, Noora Väänänen ja Petra Väänänen 
19.4.2024 17:45 – 18:15 | Salvia-lava

Ruokamatkailu on kasvava trendi – näin suunnittelet onnistuneen reissun 
Ruokatoimittaja Sanna Mansikkamäki ja kokki Meri-Tuuli Väntsi 
19.4.2024 18:00 – 18:30 | Basilika-lava ja kisakeittiö

6 500 meripeninkulmaa ja 95 000 tuntia
Kim Mikkola, ravintoloitsija, kot.
20.4.2024 14:00 – 14:30 | Basilika-lava ja kisakeittiö

Fat Lizard Beer Tasting
20.4.2024 16:30 – 17:15 | Tasting Room 

Lue myös