Siirry pääsisältöön

Rouxin menu elää parsakautta

Lahden kaupungintalon kupeessa on lahtelaisen ravintolamaailman ylpeys, ranskalaisen keittiön perinteitä vaaliva Roux. Suomen Gastronominen seura myönsi ravintolalle vuonna 2016 Vuoden ravintola -tunnustuksen. Entisen apteekin tiloihin vuonna 2007 perustettu ravintola ei kuitenkaan ole saavuttamaton hintatasoltaan tai etäinen, kylmäksi jättävä fine dinging -ravintola vaan sopivan laadukas ja hengeltään helposti lähestyttävä laaturavintola, jossa asiakas tuntee olonsa arvostetuksi.

Vaikka ulkona on takatalvi ja sataa räntää, kuplii lasissa italialainen kuiva prosecco. Alkumalja ehtiikin melkein loppua ennen kuin saamme päätettyä, mikä menuista valita. Ilokseni huomaan myös, että tarjolla olisi kokonaan vegaaninen menu. Se on ollut listalla jo reilun vuoden verran. Päädyn kuitenkin lähestyvän pääsiäisen kunniaksi ykkösmenuun, koska siinä pääruokana on kotimaista lampaan sisäfileetä. Seuralaiseni päätyy kolmosmenuun, osin sen kruunaavan jälkiruoan vuoksi. Kolmosmenun jälkiruokana on Rouxin klassikko: suklaatrilogia. Palataan siihen alkuruokien ja pääruoan jälkeen. Suklaatrilogian ohella Rouxin klassikoiksi voisi kuvailla herkkutattikeittoa ja aina listalta löytyvää poroa, omistajapariskunta haluaa porolla kunnioittaa lappilaisia juuriaan.

Juomavalinnoissa kannattaa luottaa Rouxin luomaan viinimenuun, jossa jokainen juoma on suunniteltu makupariksi annokselle.

Blinien jälkeen alkaa parsakausi

Ennen varsinaista alkuruokaa saamme keittiöstä mahtavan tervehdyksen: räntäsateeseen sopivan tuutin. Terveystuutissa on inkiväärihilloa, porkkanapyreetä, paahdettua rakuunaa ja rosépippuria.

Rouxin menussa blinikauden jälkeen pääosaan astuvat parsat. Rouxin parsakausi alkaa huhtikuun alussa ja kestää toukokuun puolivälin paikkeille. Valkoisesta parsasta tehty samettinen keitto sulaa suussa. Annoksen kruununa on väripiristyksenä punaista chilinauhaa. Ruiskukilla somistettu tonnikalachevice tuntuu jopa hieman ylimääräiseltä, mieluummin olisin ottanut yhden kauhallisen keittoa lisää! Seurana keitolla on sitä mukavasti kannatteleva ranskalainen Josmayer Muscat (2015). Klassikkoannos parsaa ja hollandaisekastiketta vastapäisellä lautasella saa sen sijaan täydet pisteet.  Jos parsa-annoksen idea pitäisi tallentaa johonkin tietokantaan, käskisin mennä nappaamaan annoksen Rouxin keittiöstä.

Tässä välissä on pakko ottaa esiin Rouxin 130-vuotiaaseen juureen leivottu leipä, jonka kruunaa juuri sopivasti pöydällä pehmennyt kirnuvoi. Taustalla soiva musiikin voisin milloin vain napata omalle Spotify-listalleni tunnelmaa luomaan.

Sitten onkin pääruoan aika. Kotimainen lampaansisäfilee on kuorrutettu yrteillä, ja se tarjoillaan seuranaan palsternakkaa ja karhunvadelmakastikketta. En kehtaa nuolla lautasta, vaikka mieli tekisi. Pääruoan seurana on makuparina australialaista Peter Lehmann The Barossan Shiraz. Tumma viini sopii oivallisesti lampaan pariksi.

Vastapäätä vaikutuksen tekee tournedos kotimaisesta naudan sisäfileestä, joka tarjoillaan Hauhalan hanhifarmin hanhenmaksamoussen, paahdetun tinjamiperunan ja tumman tryffelikastikkeen kera.

Jälkiruoka varasti show’n

Pääruoan jälkeen jopa hieman jännittää jälkiruokien puolesta, joskus hyvän pääruoan jälkeen hyväkään jälkiruoka ei nouse samalla tasolle. Onneksi pelkoni osoittautuu turhaksi. Ruoka-annoksen tietää onnistuneen, kun kotona päättää googlata kuinka iso vaiva olisi itse valmistaa salmiakkimarenkeja. Sitruuna-salmiakkipannacotta ja salmiakkisorbetti on kruunattu salmiakkikastikkeella. Italialainen jälkiruokaviini Moscato d’Asti (2017) maistuu yllättävänkin hyvältä salmiakin hapokkaana seuralaisena.

Vastapäisen lautasen suklaatrilogia taas saa täydellisen ymmärryksen klassikkoannoksena: suklaamarkiisia, valkosuklaamoussea ja suklaafondant ovat kolmikkona makuelämys, jonka kerran nauttineena saattaa olla vaikeaa seuraavalla kerralla ottaa jotakin muuta listalta jälkiruoaksi.

Rautatienkadun ja Harjukadun kulmassa sijaitsevan vuonna 2007 perustetun Rouxin lisäksi ravintoloitsija Kati ja Sami Häkkisellä on Lahdessa toinenkin ravintola: vuonna 2016 perustettu rennompi bistroravintola Bistro Popot.

http://www.roux.fi/ajankohtaista/parsabrunssi/

Lue myös Rouxista tehty artikkeli täältä.

Lue myös