d-md-none
Siirry pääsisältöön

På restaurang Svenska Klubben känns det som att tiden stannar

Den historiska byggnaden i Kronohagen uppfördes i början av 1900-talet som privatbostad och är ett perfekt besöksmål för lokalturisten. Besökaren kan försjunka i husets fängslande historia i timmar. Ingenjör Ossian Donner lät uppföra byggnaden som bostad för sin skotska fru och parets två barn, och hämtade en del av föremålen och inredningsdetaljerna direkt från Skottland för att ge hemmet den rätta atmosfären. Inget rum är det andra likt. 

Familjen flyttade senare till England. Föreningen Svenska Klubben bedömde att byggnaden skulle passa dess verksamhet utmärkt, och köpte den. Restaurang Svenska Klubben lämpar sig för alla slags evenemang: utrymmena kan anpassas genom att salar och kabinett i olika storlekar kombineras. Föreningen äger fortfarande lokalerna och samlas på onsdagar i klubbvåningen på tredje våningen. 

Ta en drink i entréhallens magnifika bar

Entréhallen med dess röda sammetsfåtöljer är verkligen elegant – att avnjuta en drink där är en riktig upplevelse. Inled veckoslutet i en spännande miljö. Omvärldens ljud når inte ens till första våningens entréhall, vars ljus gåtfullt silas genom blyglasfönstren. 

På första våningen finns också en à la carte-restaurang som står kunderna till tjänst kvällstid onsdag till lördag, utan tidsbokning. I de två personliga rummen på vardera sidan av aulan kan matgäster, oavsett sällskapets storlek, avnjuta skandinaviska rätter med fransk touch. 

ravintola

Plats i à la carte-restaurangen och på terrassen utan tidsbokning 

À la carte-restaurangen är öppen för alla och serverar sommartid främst på terrassen framför restaurangen. Inomhusutrymmena är öppna fredags- och lördagskvällar. Krunan Terde på den havsnära och grönskande Elisabetsskvären serverar restaurangens alla rätter och drycker kvällstid från onsdag till lördag. 

Restaurangens kabinett kan när som helst reserveras enligt överenskommelse. Där finns utrymme för alla möjliga sammankomster, från små familjefester till klassträffar och större företagsevenemang. Projektorduk fås till varje rum. 

Kräftskiva i restaurangens olika kabinett

Du kan enkelt ordna en pampig kräftskiva i restaurangens kabinett av varierande storlekar, och beställa husets egen snaps utöver övriga drycker. 

– En apotekare från Pargas framställer enligt ett hemligt recept “Janssonsk snaps” som vi på restaurangen skämtsamt kallar medicin, berättar restaurangchef Maria Nastamo Perez

Visst kan man på alla möjliga sätt försöka beskriva tjusningen med restaurang Svenska Klubben, men platsen måste upplevas! 

Text: Pinja Palmunen 

www.svenskaklubben-helsinki.fi

Lue myös