Siirry pääsisältöön

Ravintola Burgers & Wine leikittelee rohkealla otteella ja hienostuneilla raaka-aineilla – Tavoitteena kansainvälistyminen

Juuri Napolin ja Campanian viinimatkalta palanneen Burgers & Winen omistaja Tony Branderin intohimoinen suhtautuminen viineihin huokuu ravintolan viinilistalta. Listalta löytyy niin klassikkoalueiden viinejä, kuin modernimpaa natu-viiniä. Tarkoituksena on aloittaa viinien oma maahantuonti ensi vuoden aikana. 

Burgers & Wine parhaimmistoa legendaarisessa Burger Battlessa!

Burgers & Wine pärjäsi tänä syksynä erinomaisesti maailmaltakin tunnetussa Burger Battle -kilpailussa, jossa etsitään Suomen parasta burgerimestaria. Burgers & Wine eteni monipäiväisien kisojen finaaliin Stephen Whittakerin johdolla. Myös Tony Brander luotsasi toisen ravintolansa Deluxe Burger & Pizzan finaaleihin 4 parhaan joukkoon. Tällä kertaa voitto valui käsistä, sillä molempien ravintoloiden finaalisuoritus valitettavasti päättyi hylkäykseen aikaylityksen vuoksi. Deluxe Burger & Pizza kisasi The Fat Lizard Burgerilla ja Burgers & Wine Rossini Burgerilla. 

Ilmiömäiseksi noussut The Fat Lizard Burger säväyttää vihreällä olut-briossisämpylällään, joka valmistetaan uusiokäyttämällä Fat Lizard -panimon ylijäämä olutmäskiä. Burgerin välissä on laavakivillä grillattua Dry Aged -naudanlihaa, Monterey Jack -juustoa, rapeaksi grillattua pekonia, timjamimajoneesia, ketsuppia, paprikahilloketta, pikkelöityä punasipulia ja valkosipulia. Kun taas ravintolan uusin hampurilainen Rossini Burger kategorisoituu legendaariseksi hienostuneine raaka-aineineen. Itseleivottu sipuli-briossisämpylä, portviini-sipulihilloketta, tryffelitahnaa, Comte-juustoa, laavakivillä grillattua Dry Aged -naudanlihapihvi, paistettua ankan maksaa, jääsalaattia ja tryffelimajoneesia – tämä on oikea vanhan liiton suosikki versioituna uudella tapaa. 

Vuosien väliin mahtuu Hesen hamppareita, autokauppaa ja fine-dinigia

Burgers & Winen tarina alkoi vuoden 2017 ravintolapäiviltä – tapahtumasta, jossa kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamaansa paikkaan. Ystävykset Tony Brander ja Mikko Vettenranta kehittelivät viikossa paljon kehuja saaneen karhunlihaburgerin, joka edelleen on listalla alkuperäisellä reseptiikalla. Heidän ruokansa sai osakseen niin paljon suosiota, että ystävykset päätyivät jättämään hyvästit hyväpalkkaiselle työlle ja perustaa oman ravintolan: Deluxe Burger & Pizzan. 

– Käytännössä luotiin koko Deluxe Burger & Pizzan konsepti viikossa. Meidän oli alun perin tarkoitus avata ravintola Iso Omenaan, mutta siellä meidän konseptia ei hyväksytty päällekkäisten burger- ja pizzakonseptien vuoksi. Joten meille tarjottiin ravintolaa Myyrmannista ja mietittiin aluksi, että sinne ei ainakaan haluta, toimitusjohtaja Tony Brander naurahtaa. 

Ravintolatoiminta Myyrmannissa lähti kuitenkin räjähdysmäisesti liikkeelle ja pian mietittiinkin jo seuraavan ravintolan avaamista Helsinkiin. Vuonna 2020 ensimmäisen koronasulun aikana ystävykset päätyivät tekemään yhteistyössä Hello-ravintoloiden kanssa pilvikeittiön Vilhonkadulla sijainneen ravintola Hello Strangers:in keittiöön. Pilvikeittiössä valmistettiin ruokia ainoastaan kotiinkuljetuksia varten, eikä siellä ollut asiakaspaikkoja. Hampurilaisilta tuli nopeasti suosittuja ja ”tilauskello” alkoi laulamaan niin, että kaksikon oli vaikea pysyä perässä. Täytyi avata uusi ravintola. 

Burgers & Wine syntyi yhteistyön kautta, kun kaksi eri konseptia lyötiin yhteen syksyllä 2020. Hello Gorgeous ja Deluxe Burger -ravintolat yhdistettiin, fine dining -ravintola ja premiumburgerit kohtasivat.  Brander hymyilee tyytyväisenä ja kertoo kuinka he loivat uudenlaisen ja onnistuneen ravintolakonseptin, jota ei vielä tänäkään päivänä löydy mistään päin Suomea. Lisäksi, tavoite on kehittää Suomen ravintolakulttuuria ja avata myös muihin suuriin kaupunkeihin. Konseptin viemistä Lähi-Itään on työstetty jo yli vuoden ajan, mutta koronapandemia on hidastanut alkuperäisiä suunnitelmia. 

– Pian tulee kuluneeksi 17 vuotta siitä, kun ensimmäistä kertaa kiskaisin Hesburgerin sinisen lippiksen päähän. Voi sanoa, että Heikki Salmelan ja kumppaneiden tiukat normit ja laatuvaatimukset ohjaavat edelleen jossain määrin omaa ideologiaa ja johtamistani. Muita esikuviani ravintolamaailmassa on Tomi Björck ja Sukulan Jyrki. Itseasiassa, aika usein olen saanut kuulla olevani ”Nummelan Sukula”, persoona ja ulkonäkö ilmeisesti kavereiden mielestä osuu tuohon lokeroon. Olen itse todella huono kehumaan, mutta kai sitä jossain ollaan onnistuttu, kun olemme ravintola-arvosteluissa kivunneet Helsingin kovimpaan kastiin, taakse ovat jääneet jopa Björckin ravintolat, jotka ovat aina olleet ehdottomasti omia suosikkejani, kuvailee Brander. 

Monta rautaa tulessa, sillä sarjayrittäjä Tony Brander on perustanut syksyllä myös täysin uudenlaisen autokauppakonseptin Vantaan Autokaupan kauppakeskus Myyrmanniin!

Tony Brander on juuri lähdössä matkalle Abu Dhabiin ja Dubaihin Formulakisoihin sekä katsastelemaan mahdollisia tulevia liikepaikkoja. Burgers & Wine tulevaisuus voi olla piankin kansainvälinen.  

www.burgersandwine.fi

Teksti: Erika Kaipainen

Kuvat: Samuel Ashcroft Photography

Lue myös