Siirry pääsisältöön

Näin syntyy ravintolan sisustus

Laura on monipuolinen sisustussuunnittelija, stylisti ja visualisti, joka suunnittelee tiloja yksityiskodeista julkitiloihin. Ravintolasisustuksissa hänen kädenjälkensä näkyy mm. ravintola Ainon kabinettitiloissa, Block by Dylanissa ja tuoreimpana ravintola Maannoksessa. – Maannos oli antoisa projekti, jossa pääsin näyttämään osaamiseni skaalaa monipuolisesti näkyvistä pinnoista valaistukseen ja huonekalusuunnitteluun saakka. 

Aikaa kestävää suunnittelua

Laura kertoo, että hänelle on kohteesta riippumatta tärkeää perehtyä ensin asiakkaan ajatusmaailmaan. – En lähde mukaan mihin tahansa projektiin, sillä haluan, että asiakas arvostaa visuaalisuutta ja laadukasta lopputulosta. Henkilökemiallakin on suuri merkitys. Maannoksen suunnitteluprojektiin oli helppo hypätä mukaan, sillä Jouni Rahikaisen ja Elmo Luoma-ahon lähtökohtana oli rakentaa ravintolasta pysyvä ja innostava ympäristö. He korostivat aikaa kestäviä ratkaisuja ja halusivat osoittaa, että asioita voi tehdä hieman eri tavalla. Meillä klikkasi, sillä en suunnittelijana halua luoda tiloja trendikkyys edellä. Minulle on tärkeää suunnitella kestävää ja ajatonta. 

Tilan, muotoilun ja ruokafilosofian symbioosi

Pyydän Lauraa kuvailemaan sisustussuunnitteluprosessia kokonaisuutta. – Suunnittelu on pitkä prosessi etenkin silloin, kun on kyse kokonaisuudesta. Suunnittelutyölle on toimitusaikojenkin puitteissa varattava riittävästi aikaa, jotta lopputulos on laadukas. Maannoksessa pääsin onneksi mukaan riittävän varhaisessa vaiheessa.

 Laura kertoo perehtyneensä ensi töikseen ravintolan liikeideaan. Mitä ravintolassa syödään: aamupalaa, lounasta, illallista vai kaikkea edellä mainittua? – Aivan yhtä tärkeää on tuntea ravintolan asiakaskunta. Ketä ravintolassa käy ja mikä heitä mahdollisesti inspiroi ravintolassa?

Konkreettinen suunnittelutyö etenee pohjapiirustuksesta keittiön vaativiin toiminnallisuuksiin, pintoihin, huonekaluihin ja yhä pienempiin yksityiskohtiin. – Maannoksen ravintolatila oli lähtötilanteessa iso, raakapintainen teollinen tila Mestaritalon vanhimmassa osassa 1890-luvulta. Se antoi herkulliset puitteet suunnittelutyölle. 

”Olen ravintoloiden suurkuluttaja ja todellinen hyvän ruuan ja viinin ystävä. Suunnittelijan työn kannalta on tärkeää olla perillä mitä ravintolakentässä tapahtuu, joten syön siitäkin syystä usein ulkona. Teen myös paljon ruokamatkoja Kööpenhaminaan, mistä ammennan inspiraatiota työhön.” 

Pohjoismaista muotoilua ja maan sävyjä

Lauran tehtävä oli yhdistää Maannoksen ruokafilosofia sisustukseen ja tuoda tilaan uudenlaista skandinaavista muotoilua. – Maannoksen ruokafilosofia nojaa suomalaisuuteen, kestävään kehitykseen ja ekologisuuteen. Sanana maannos tarkoittaa maan pintakerrosta. Siksi värimaailmassa näkyy paljon hiekan ja mudan sävyjä, juuttia ja okraa. Huonekalumateriaalien sininen sametti symboloi vesistöä, vihreä puolestaan luontoa ja metsää. 

Kaikki tilassa olevat kalusteet edustavat ajatonta pohjoismaista muotoilua. – Halusin käyttää aikaa kestäviä pintoja, jotka vain paranevat iän myötä. Sellaisia ovat mm. mattalakattu betonilattia ja baaritiskin messinkilevyt. Sisustuksessa on käytetty muutoinkin runsaasti luonnonläheisiä pintamateriaaleja, puuta ja aitoa kiveä. Ravintolapöytien kannet on esimerkiksi työstetty vanhasta kelopuusta, joka on tuotu ravintoloitsijan metsästä Keski-Suomesta. 

Istuinmukavuuteenkin on kiinnitetty erityistä huomiota. – Maannokseen tullaan nauttimaan pitkän kaavan mukaan usean ruokalajin menu. Valitsin istuimiin laadukkaat kokoverhoilut, jotta pöydän ääressä jaksaa istua useitakin tunteja ruoka-annoksia maistellen. 

Lauran mukaan suunnittelussa on syytä kiinnittää huomiota myös siihen, että se tärkein eli ruoka pääsee lautasella kauniisti oikeuksiinsa. – Astioiden lisäksi siihen voi vaikuttaa valaistuksen optimoinnilla ja pöytäpintojen materiaaleilla. Näin syntyy kaikkia aisteja kutkuttava ravinolaelämys. 

Sisustussuunnittelija Laura Seppänen, Top 5-ravintolaani juuri nyt:

  • Penélope
  • BasBas
  • Bar Cón
  • Ragu
  • Chapter



Lue myös