Siirry pääsisältöön

Naantalin maut tutuiksi Smaku-ruokatapahtumassa

Smaku on ruokatapahtuma, jonka aikana paikalliset ravintolat ja kahvilat tarjoavat valikoituja annoksiaan huokeaan hintaan, vain 5–7 eurolla per annos. Tämä on mainio tapa tutustua uusiin ravintoloihin, maistella niiden erikoisuuksia ja viettää mukavia ruokahetkiä kesäisissä tunnelmissa.

Tänä vuonna Smaku järjestetään Naantalissa 28.6.–10.7. ja mukana on 7 erilaista toimijaa. Jokainen tapahtumassa mukana oleva ravintola ja kahvila suunnittelee Smakua varten maisteluversion vähintään yhdestä alku-, pää- tai jälkiruoka-annoksesta. Osalla on tarjolla jopa kolme maisteluannosta. Smakun aikana järjestetään myös äänestys parhaasta annoksesta ja voittaja kruunataan Naantalin Makuaarteeksi. Kaikkien suosikkiannostaan äänestäneiden kesken arvotaan lahjakortteja osallistujaravintoloihin.

Naantalin Smaku-tapahtumassa 28.6.–10.7. mukana ovat:

  • Kuulas Garden Grill & Cafe
  • Ravintola Venka
  • Ravintola Naantalin Metsätähti
  • Cafe Akseli
  • Cafe Laituri
  • After Sail 714
  • Restaurant Snickari

Me maistelimme tietysti jokaisen seitsemän ravintolan ja kahvilan annoksia. Päivämme alkoi Kuulas Garden Grill & Cafen ihastuttavalta terassilta. Keväällä 2021 avattu Kuulas sijaitsee Tammiston 100-vuotiaalla tilalla, upean omenapuutarhan keskellä.

Alkuun siemailimme naantalilaiseen giniin tehtyä drinkkiä ja kuulimme yrittäjä Anun tarinaa Kuulaksen perustamisesta. Ruoka-annoksia saimme maisteltavaksi Modenin maamiehen, eli teriyaki-omena -glaseerattua nyhtökauraa, grillattua kesäkurpitsaa & melonia. Vegaaniseen annokseen on saatu mahtumaan runsaasti makua. Kuulaksen Smaku-jälkkärinä toimii Maamiehen mielitietty, joka sekin noudattaa tilan omenateemaa; Speltticrepes, omenaa, valkosuklaa-speltticrumblea & maitojäätelöä. Tässä herkussa pystyy helposti maistamaan raaka-aineiden hienon laadun. Annos on tarjolla vain Smaku-festivaalin ajan.

Tammiston idyllistä suuntasimme viheriöiden keskelle – Naantalin Aurinko Golfin tiloista löytyy Ravintola Venka. Täällä tarjoiltiin annos nimeltä Pala Saaristomerta. Annos on klassinen kokonaisuus puhtaita makuja: paahdettua lohta ja kevätsipulihollandaisea, saaristolaisleipää, parsaa ja läheltä tuotua uuden sadon perunaa. Ruokaillessa ihastelimme upean vihreää maisemaa – jos osaisimme golfata, haluaisimme golfata juuri täällä!

Aurinkogolfin ravintolan jälkeen vuorossa oli Naantalin Metsätähti. Se sijaitsee kahden edeltävän tapaan Naantalin keskustan ulkopuolella, mutta ei kuitenkaan kaukana siitä. Metsätähdessä ruoka valmistetaan lähituotetuista, suomalaisista raaka-aineista. Meidän Smaku-annoksemme oli pakattu take away -bokseihin. Boksit sisälsivät ruokaisat Kesähelmi-maalaissalaatit, jotka nautimme tilavalla terassilla. Salaatti koostuu Sorrin salaateista, varhaisperunasta, Mikolan luomuvihanneksista, Inkisen kuivatuista tomaateista, Saloniemen juustolan juustosta, Vallan Maukkaan possusta sekä Kallelan härkäpavuista.

Tämän jälkeen ei ollut nälkä – mutta jälkiruoalle on aina tilaa, joten seuraavaksi suuntasimme maistelemaan Cafe Akselin piirakoita ja kakkuja Naantalin torin kupeeseen. Kahvilayrittäjä Eija kertoi, että kesäinen Britakakku on kahvilan asiakkaiden ehdoton suosikki. Britan lisäksi maistelimme uunissa paistettua marmoroitua juustokakkua sekä täyteläisen juustoista savuporopiirasta. 

Smaku-ravintoloissa kiertämisen lomaan kannattaa ehdottomasti varata aikaa myös Naantalin vanhan kaupungin ja merimaiseman ihastelulle. Idyllisempää pikkukaupungin keskustaa saa hakea – vanhat puutalot, näyttävä Kaivohuone, vehreä kirkkopuisto ja satama täynnä pieniä ja isompia veneitä luovat upean tunnelman. Luonnonkosmetiikan ystävien kannattaa piipahtaa naantalilaisessa Luonkos-myymälässä.

Pienen tauon jälkeen tutustuimme Cafe Laiturin makuihin Laiturin Tapasten muodossa. Tapaksiin sisältyy Tilli-Koskenkorva-marinoitu silakka, Uotilan maitojuusto yrttiöljyllä, Kotasavun meetvursti ja marinoitu punasipuli sekä tuoretta leipää. Tämän annoksen maut olivat monipuoliset ja raikkaat, juuri sopivat aurinkoisena kesäpäivänä veden äärellä maisteltavisi. Cafe Laituri sijaitsee Palvan saaressa Velkualla, jonne kuljetaan lossilla. Tänne suuntaisimme mielellämme päiväretkelle, uimaan ja herkutteleman!  

Seuraavaksi siirryimme maistamaan After Sail 714 -ravintolan antimia. Ravintola on Naantalin rannan uusin tulokas ja täällä tarjotaan muun muassa oman savustimen herkkuja. Smaku-annoksena on savustettua kanaa, joka tarjoillaan hunaja-yrttikasvisten kera ja viimeistellään bearnaisella. Täällä nautimme kauniista satamanäkymistä – After Sailin terassilla istuskelisi vaikka kokonaisen illan.

Smaku-kierroksemme päättyi Ravintola Snickariin. Tämä hurmaavassa puutalomiljöössä sijaitseva ravintola tarjoaa hienostuneita makuja. Smaku-annoksia löytyy täältä kolme. Ensimmäisenä saimme eteemme Ginger Tuna Tartare -annoksen, eli lempeästi inkiväärillä marinoitua tuoretta tonnikalaa. Tämä raikkaan puhdas annos maistuu kalan ystäville. ”Pääruokana” maistelimme miedosti savuista BBQ Briskettiä sekä mausteista Kimchiä. Lopuksi saimme eteemme koko päivän kruunaavan jälkiruoan, Amaretto Clafoutien – ranskalaisen pannukakun, joka tarjoillaan Stracciatella-jäätelön sekä Italialaisten kirsikoiden kera. Vaikka olimme tässä vaiheessa jo enemmän kuin kylläisiä, ei tästä herkusta jäänyt lautaselle muruakaan.

Mietitkö vielä, mitä tekisit kesä-heinäkuun vaihteessa? Jos mahdollista, ota suunnaksi Naantali ja tutustu paikallisiin ravintoloihin Smaku-annoksia maistelemalla. Täällä ruokaan ja hyvään palveluun suhtaudutaan selkeästi intohimolla. 

Lue myös