d-md-none
Siirry pääsisältöön

Musta Lammas kirmaa kesälaitumille omalle katolleen

Paljon lähemmäs lähiruokaa ei enää voisi päästä. Kuopion Satamakadulla sijaitseva kellariravintola Musta Lammas avaa tänä kesänä oman viljelyalueen kattoterassilleen. Pellolla tuotetaan kasviksia amppelitomaateista yrtteihin suoraan asiakkaiden lautasille.

-Olemme hyvin innoissamme peltoprojektistamme. Viime kesänä harjoittelimme viljelyä Kurkiharjussa ja nyt tuomme pellon entistä lähemmäs asiakasta, ravintolapäällikkö Anu Heiskanen iloitsee.

Lähiruuan siimeksessä voi myös järjestää erilaisia tilaisuuksia vaikkapa grillijuhlat tai rapukekkerit.

-Katolle pääsee tutustumaan viljelmiimme muutoinkin, kerromme mielellämme kasvimaasta ja raaka-aineidemme ideologiasta.

Ei tusina sapuskaa

Mustalle Lampaalle on erityisen tärkeää, että raaka-aineiden matka lautaselle on hyvin tiedossa. Mustaa lammasta ei ravintolan katolla ainakaan vielä tänä kesänä nähdä laiduntamassa, joten liharaaka-aineiden hankinnassa suositaan tuttuja pientuottajia.

-Liha tulee lähitiloilta ja kala tuosta vieressä kimaltavasta Kallavedestä sekä lähialueiden järvistä.

Alkoholittomista juomista pitäville Musta Lammas valmistaa itse tee- ja mehupohjaisia virvokkeita. Juomatarjonta on räätälöity aina tarkasti kunkin ruokalajin mukaan.

-Meille on tärkeää, että asiakas voi tulla meille vain nauttimaan elämyksestä vaikkapa näin: maistelemme koko tiimillä etukäteen myös ruuan ja juoman yhdistelmät, jotta asiakas saisi parhaan mahdollisen makukokonaisuuden, Heiskanen kertoo Musta Lampaan palvelufilosofiasta.

Ravintolan kellarissa on kattava viinitarjonta myös harvinaisempia nektareita. Musta Lammas haluaa olla niin viinien kuin ruokienkin suhteen suunnannäyttäjä. Uusia tuulahduksia ravintolan henkilökunta tuo Kuopioon matkamuistona lomamatkoiltaan.

Viinijuhlilla tarjolla lähiruokalounasta

Ainutlaatuinen on myös ravintolan tunnelma. Musta Lammas avasi ovensa ensimmäistä kertaa vuonna 1982. Vuonna 1862 rakennettiin jykevät kellariholvit oluttehtaan käyttöön. Gustaf Ranin lunasti tilat muutamaa vuotta myöhemmin ja alkoi oluen lisäksi valmistaa kuuluisaa Savon Wiinaa. 1982 noiden upeiden holvikaarten ylle nostettiin gourmet-kyltti. Ravintolan nimeksi tuli Musta Lammas.

Vanhoista ajoista muistuttavat holvikaaret ja kivilattia. Ruokailu tapahtuu tunnelmallisesti kynttilän valossa. -Ikkunapaikkaa täältä ei saa, Heiskanen naurahtaa.

Kasvimaan avaamisen lisäksi yksi Musta Lampaan kesän kohokohdista on Viinijuhlat 29.6.–7.7. Silloin ravintola avaa ovensa poikkeuksellisesti jo klo 12. Tarjolla on herkullinen lähiruokalounas, viinierikoisuuksia unohtamatta.

Teksti: Elina Viitanen

Lue Ravintola Musta Lammas Toptaste-esittely

Lue myös