d-md-none
Siirry pääsisältöön

Mitä tarkoittaa pikkelöity?

Pikkelöinnistä tulee ensimmäiseksi mieleen maustekurkut ja kaprikset, mutta kun mennään ajassa taaksepäin, on aika yllättävää, mitä kaikkea historian saatossa onkaan pikkelöity.

Sana pickle tarkoittaa säilömistä ja samaa sanaa on käytetty suolaliemeen ja etikkaliemeen säilömisestä. 

Muinaisessa Egyptissä on pikkelöity kalaa ja melonia. Iso-Britanniasta voi pubissa nauttia pikkelöityjä kanamunia, jotka maistuvat hyvältä, vaikka ne hieman eksoottisilta näyttävätkin. Pikkelöinti rantautui Brittein saarille siirtomaa-aikana Intian kautta, josta mitä luultavammin ovat tulleet myös tillikurkut, joita pohjoismaalaiset nauttivat kesäisin. 

Jos haluat kokeilla pikkelöintiä omassa keittiössäsi, voit valmistaa mummon liemen, johon voit säilöä mitä tahansa vihanneksia: 

1 osaa etikkaa

2 osaa sokeria

3 osaa vettä

Lisää halutessasi sekaan laakerinlehtiä ja sinapinsiemeniä.

Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä muutama minuuttia. Kun liemi on jäätynyt lisää sinne mitä tahansa vihanneksia pieneksi pilkottuna (marinoituvat muutamassa tunnissa). Jos haluat, että tuotteet säilyvät pidempiäkin aikoja, lisää vihannekset kuumaan liemeen ja anna jäähtyä. Näin ne steriloituvat ja vihannekset voivat säilyä jopa kuukausia, mikäli säilytät niitä tarpeeksi kylmässä ja steriilissä ympäristössä. 

Lähde: www.foodtimeline.org

Lue myös