d-md-none
Siirry pääsisältöön

Milloin pizza rantautui Suomeen?

Pizzerioita on tänä päivänä lähes joka kadunkulmassa, mutta kuka mahtoikaan olla pizzakeisari, joka avasi ihka ensimmäisen pizzerian Suomeen?

Suomen ensimmäisen pizzerian perusti italialainen Giovanni Tedesch Haminaan vuonna 1961. Hänen ravintolansa Giovanni toimi aina 1980-luvun alkuun saakka. Tedesch oli merimies, ja ennen Haminaan tuloaan hän oli työskennellyt pizzerioissa Jenkeissä. Seuraava pizzeria-yrittäjä ilmaantui Lappeenrantaan, kun italialainen Adriano Vinciguerra ja Raimo Kietäväinen perustivat Etelä-Karjalan maakuntakeskukseen vuonna 1964 pizzeria Adriano Barin.

Boris haki oppia Tukholmasta

Helsingin ensimmäiset pizzeriat, Kruunuhaassa toimiva Rolf Sjöbergin Ravintola Rodolfo ja Ragni Rissasen Trattoria Rivoletto, avattiin vuonna 1970. Kummankin listalla on nykyisin pizzojen lisäksi myös monia muita italialaisen keittiön herkkuja. Rissasen Trattoria Rivolettoon tilattiin Tukholmasta amerikkalainen Baker´s Pride -uuni, jonka ruotsalainen maahantuoja järjesti kokki Boris Telsavaaralle kahden viikon harjoittelupaikan Tukholmasta, jotta hänellä oli mahdollisuus oppia pizzan valmistuksen saloja. Ruotsissa oli siihen aikaan kaksi suosittua pizzeriaa, Pizza Opera ja Pizza Östersjö, ja Telsavaara palasi Suomeen salkussaan Östersjön reseptit ja valmistustavat.

Tampereen Napolin huima pizzalista

Tampereen ensimmäisen pizzerian, Hämeenkadun Tavastian, perusti 1970-luvun alussa Jussi Linkosuo, joka nappasi myös liikeideansa Tukholmasta. Tampereen pitkäaikaisin pizzeria Napoli on perustettu 1978. Napoli mainostaa Suomen ja ehkä koko Euroopan laajinta pizzalistaa, jolta löytyy hämmästyttävästi yli sata erilaista pizzaa!

Helsingissä nuoruusvuodet kondiittorina vaikuttanut Dennis Rafkin muutti Turkuun 1968 ja toimi aluksi leipurina Naantalissa, ennen kuin perusti vuonna 1975 nimeään kantavan Ristorante Denniksen Turun Linnankadulle. Rafkinin pizzeriasta tuli nopeasti kaupungin suosituimpia ravintoloita ja erityisesti pizza Francescana on jättänyt pysyvän jäljen turkulaisten makunystyröihin.

Rabbe Grönblom haistoi hyvän bisneksen

Pizzakeisari Rabbe Grönblom matkasi Vaasasta Uumajaan, jossa hän ihmetteli, miksi niin moni nuori mies pyöritti komean avoauton rattia. Kun Grönblomille selvisi, että miehet olivat pizza-yrittäjiä, hän päätteli, että pizzassa piilee hyvän bisneksen ainekset ja päätti perustaa pizzaketjun Suomeen. Vuonna 1976 Grönblom perustikin ensimmäisen pizzeriansa O sole mion, josta rakentui myöhemmin Pizzeria No 1 -ketju. Vuonna 1986 Grönblom käynnisti Kotipizza-ketjun, joka laajeni voimakkaasti franchisingin myötä.

Lähde: Kari Martiala & Helena Lylyharju, Parasta pöytään – suomalaisen gastronomian historia

Koonnut: Mia Heiskanen

Lue myös