d-md-none
Siirry pääsisältöön

Den personliga kvartersrestaurangen Messenius firar 85-årsjubileum

Messenius ägs sedan 2017 av köksmästare Nina Kaukonen, hennes man Harri Lahtinen och deras goda vän Johanna Rekola. Restaurangens rätter präglas av krögarnas personlighet och liv. 

Mat med smak av livet 

Rätterna är mästarprov som reflekterar kockens sinnesstämning. Messenius kök följer den franska kockskolans läror. Den traditionella menyn med klassiska rätter piggas upp av regelbundet växlande Plat du Jour-rätter. 

Finlandssvenska inslag i restaurangens stil 

Krögare Johanna kommer från Villnäs. Där plockar hon och Nina den svamp som serveras i restaurangen. Därifrån kommer också de ägg och sockerbetor som används i köket. Villnäs påminner oss också om Mannerheim, som föddes på orten och skapade rätten Vorschmack. 

Rilax gård levererar ekologiskt nötkött medan Hinders Gård i Ingå står för får- och lammköttet. Grönsakerna kommer från sommartorget i Bromarv. 

Kabinettet och terrassen tillför fler möjligheter 

Fester och möten kan ordnas i Messenius ljusa kabinett som rymmer sällskap på upp till tolv personer. Eftersom restaurangen är ett litet familjeföretag kan den vid behov erbjuda flexibla öppettider. På den trivsamma terrassen kan du avnjuta din måltid ute i friska luften, ibland också i solsken. 

Restaurangens unika stil tar dig till en annan värld 

Messenius präglas av en gammaldags glamour som minner om gångna tider. Den äldre finska formgivningen ger din restaurangkväll en alldeles särskild inramning. 

Restaurangens vägg pryds av en nygammal tavla med mystiskt ursprung 

– En kund kom till mig häromsistens och frågade om vi ville ha en tavla som i tiderna hängt här på restaurangen men som senare hamnat i hennes fars samlingar. Vi hakade på, och otroligt nog ryms den 3,5 meter långa tavlan på väggen, exakt på millimetern. Verket går ton i ton med restaurangens färgvärld. Målningen som föreställer en dansrestaurang är från 1943 och signerad W. Puola. Kanske har man någon gång dansat också på Messenius, eller så kommer man kanske att göra det när restaurangen firar sin 85-årsdag. 

Restaurangen önskar nya kunder välkomna, och vill man ta hunden med är det inget problem. 

Text: Pinja Palmunen 

www.messenius.fi

Lue myös