Siirry pääsisältöön

Meet the chef: Petri Muukkonen

Nimi ja ikä

Petri Muukkonen, 37 vuotta

Nykyinen työpaikka?

Ravintola Pastis

Mistä olet kotoisin alunperin?

Vanhempieni työn johdosta vietin lapsena paljon aikaa eri puolilla maailmaa. Lapsuuden kesät uin yhdessä Volgassa villien sampien kanssa ja ihmettelin kun paikalliset isoäidit lypsivät kaviaaria. Vietimme myös paljon aikaa Ranskan Rivieralla, jossa kookospalmujen katveessa rakkauteni ranskalaiseen ruokaan syttyi ja liekki on roihunnut siitä asti. Jos minun kuitenkin pitää valita yksi paikka, josta oikeasti olen kotoisin, on se ehdottomasti Itä-Berliini. Vietimme siellä muutamia vuosia Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ja jotenkin mieleni palaa aina uudestaan siihen rappion romantiikkaan, jonka pieni poika näki siinä kaikessa maailman myllerryksessä.

Mikä on lempityöväline keittiössä?

Kartiojuoksutin

Mikä on ehdottomasti paras raaka-aine?

Kokonainen lintu on mielestäni ylipäätään erittäin kiehtova ja jalostettavissa oleva tuote. Näistä suosikkini on kyyhky.

Mikä on paras mauste?

Saattaa vaihdella, mutta juuri tällä hetkellä Piment d’espelette.

Mitä teet ensimmäisenä työvuoron päätyttyä?

Siivottuamme keittiön ja saatuamme päivän työt pulkkaan, lähdemme villisti juhlimaan ja olemme suuria ja kauniita ja omistamme yön. Viini virtaa ja laulu raikaa. Huomisesta ei ole huolta, sillä maailma on tehty juuri meitä varten. Useimmiten ajelen kuitenkin autolla kotiin ja käyn nukkumaan.

Mikä tai kuka inspiroi sinua?

Haen inspiraatiota vähän kaikesta. Yleensä mitä omituisemmaksi asian saa väännettyä ja käännettyä, sitä todennäköisemmin siitä syntyy joku mielleyhtymä, josta seuraa loistavia, mutta aivan pähkähulluja mutta ideoita. Toisinaan. Sitten myös saattaa olla, että ideat ovat liian nitkahtaneita. Lähinnä inspiraationi löytymisen tunnelmaa kuvastaa Anhony Bourdainin kirjan Kitchen Confidential  kohtaus, jossa kokit lukkiutuvat useaksi päiväksi keittiöön miettimään catering-keikan menua.

Mikä on lempiruokasi?

Vastakeitetty hummeri ja Hollandaise-kastike

Mikä on sinun bravuurisi?

Tämä vaihtelee kausittain, tällä hetkellä on tullut paljon fiilisteltyä vanhaa klassikkoa Coq au Vin.

Jos saisit ulkomaalaisen vieraan, mitä kokkaisit hänelle?

Tämä on vähän tapauskohtainen asia.

Miksi olet keittiömestari?

Lapsena istuessani siellä Ranskan rivieralla kookospalmun katveessa syödessäni tuoreita, juuri sukeltamiani ostereita. Se villi tunne, jonka osterit saivat minut tuntemaan. Se oli rakkautta, puhdasta elinvoimaa, alkukantaista viettiä. Sen jälkeen ei ollut paluuta. Metsästän uusia kokemuksia ruoasta ja haluan jakaa niitä muille ja maailma on leikkikenttäni.

Kuuluuko ananas pizzaan? 

Molempi parempi

Ravintola Pastiksessa pääset kokemaan autenttisen maalaisranskalaisen keittiön ja tunnelman sekä läsnäolevan, yksilöllisen palvelun.

Lue myös