Siirry pääsisältöön

Meet the Chef: Matti Hälvä, ravintola Fat Lizard

Matti Hälvälle ruoka merkitsee pieniä suuria asioita. Se on polttoainetta, mutta ennen kaikkea se on elämä – Matin elämä. 14-vuotiaana tiskaajana perhetuttujen ravintolassa aloittanut nykyinen espoolaisen ravintola Fat Lizardin keittiömestari rakastui jo nuorena ruuanlaitoin rauhoittavaan vaikutukseen.

–  Olin teininä aika villi tapaus. Huomasin, että keittiössä voin olla häslääjä samalla, kun teen työtä.

Tiskiharja vaihtui nopeasti soppakauhaan ja lihaveitseen Matin edetessään pääkaupunkilaisista ravintoloista toiseen edellisten työnantajien suositusten saattelemana. Päämäärä oli selvä: oma ravintola. Vuodenvaihteessa, kun Fat Lizard avasi ovensa Espoon Otaniemeen, unelma toteutui. Matti on yksi ravintolan osakkaista.

– Olen tehnyt ravintolamme avaamisesta asti 100-tuntisia työviikkoja. Se on ollut toki raskasta, mutta myös palkitsevaa. Osasimme odottaa, että kävijöitä on paljon, mutta että näin paljon. Sitä emme aavistaneet.

Ravintolan hittituotteen, sirkkojen valmistus on Matille tuttua kauraa. Maailman parhaan pitsan tekemisessä on sen sijaan vielä opettelemista.

– Olen käyttänyt paljon aikaani, jotta oppisin tekemään tasokkaan pitsan. Osaan homman jo teoriassa ja nyt pitäisi oppia se vielä käytännössä.

Treenauksen, annosten suunnittelun ja tarvikehankintojen lisäksi Matti haluaa motivoida keittiössä työkavereitaan omalla esimerkillään. Välillä on siis palattava sinne, mistä kaikki alkoi – tiskiharjan varteen.

Lue myös