Siirry pääsisältöön

Matkustatko ruuan perässä? Parhaat tärpit meiltä ja muualta

Unohtumattomien ruokaelämysten tavoittelu on mainio syy lähteä viikonloppulomalle tai gastronomiselle kierrokselle. momondo.fi listasi seitsemän Michelin-tähden ansainnutta hotellin ravintolaa ja kolme kotimaista tähden saanutta ravintolaa, joihin kannattaa matkustaa hieman kauempaakin.

Mikä Michelin-tähti?

Jos et tiennyt, Michelin-tähti kertoo ravintolan olevan alansa ehdotonta kärkikastia. Kyseinen tunnustus jaetaan ravintoloissa ammatikseen syövien arvostelijoiden suositusten perusteella. Tähtiä jaetaan hyvin säästeliäästi vain poikkeuksellista ammattitaitoa ja laatua edustaville ravintoloille. Suomesta läytyy tällä hetkellä kolme ravintolaa, joilla on yksi Michelin-tähti.

Alla olevalta listalta löytyvät seitsemän Michelin-tähden saanutta hotellien ravintolaa sekä listan suomalaisista Michelin-tähden ravintoloista:

HOTEL PLAZA ATHÉNÉE – PARIISI, RANSKA 

Ruokailusalin sisustus on henkeäsalpaava. © Pierre Monetta  

Elegantti Hotel Plaza Athénée tunnetaan yhtenä Pariisin parhaista hotelleista, mutta sen hotelliravintola on yhtäläisen tunnustettu. Alain Ducassen Plaza Athénéen ravintola on arvioitu kolmanneksitoista parhaaksi maailman 50 parhaan ravintolan listalla.

Korkeimmalla mahdollisella Michelin-tähti määrällä, kolmella tähdellä, varustettu ravintola uusittiin kokonaan vuonna 2014. Ruokailusalin dramaattinen sisustus sisältää aaltoilevasta teräksestä tehtyjä ruokailuryhmiä ja Swarowski kristalleista valmistetun kattokruunun. Uusi ruokalista keskittyy ainoastaan terveellisiin, vastuullisiin ja luomutuotannolla valmistettuihin raaka-aineisiin. Unohtumaton ateria Plaza Athénéessa kuuluu tosiaan asioihin, jotka koetaan kerran elämässä, sillä lounaiden hinnat alkavat 200 eurosta ja illallinen kahdelle kustantaa helposti yli 1000 euroa.

ABAC RAVINTOLA & HOTELLI – BARCELONA, ESPANJA

Butiikkiravintola ABaC ja sen hotelli on vanha Yhdysvaltain konsulaatin koti ja suojeltu arkkitehtuurinen monumentti, ja sen sijaitsee korkealla Barcelonan Tibidabo Avenuen kukkuloilla. Sen sijainti poissa turististen Las Ramblasin ja Barcelonetan alueilta tekee siitä ihanteellisen piilopaikan aivan keskustan tuntumassa.

ABaC ravintolan pääkokkina toimii Espanjan nuorin Michelin-tähden saanut kokki, Jordi Cruz, joka sai ensimmäisen tähtensä ollessaan vasta 24-vuotias. Cruzin erikoisuus ovat Katalaanien ruokakulttuurista inspiroituneet annokset modernilla kosketuksella. Joitakin esimerkkejä ovat esimerkiksi talon oman reseptin mukaan tehty alkudrinkki Bloody Mary jäillä, grillattu ankerias kiinalaisella leivällä ja galicialainen lohi taimenen mädillä. Ruokailemaan kannattaa tulla ajan kanssa, illallinen ABaC:issa saattaa venyä: perinteisen maistelumenun läpisyömiseen kuluu noin kolme tuntia.

COMO THE HALKIN – LONTOO, ISO-BRITANNIA 

Ametsa with Azark Instructionin aaltomainen katto on tehty 7000 mausteilla täytetystä pullosta. © COMO The Halkin  

Lontoon COMO The Halkin -hotelli sijaitsee ylellisen Belgravian alueen sydämessä, vain kivenheiton päässä Buckingham Palacesta ja Hyde Parkista. Hotellin viisi kerrosta on kukin suunniteltu eri teeman mukaisesti niin, että värit edustavat vettä, ilmaa, tulta, maata ja taivasta.

Hotellin Ametsa with Arzak Instruction -ravintolalla on yksi Michelin-tähti ja se ammentaa inspiraationsa Espanjan San Sebastianissa sijaitsevasta kolmen Michelin-tähden Azark-ravintolasta. Pääkokki Elena Arzak on luonut yhdessä isänsä kanssa alati vaihtuvan ruokalistan, jolta löytyy leikkisiä Baskimaan ruokia tuoreilla, lähialueilta löytyvillä raaka-aineilla valmistettuna. Elena tunnetaan erityisosaamisestaan molekyyligastronomian parissa, ja hänen sanotaan muuttavan luovuudellaan tavallisen ravintola-annoksen kaikkia aisteja ilahduttavaksi kokemukseksi.

HOTELLI KOPERNIKUS – KRAKOVA, PUOLA

Hotelli Kopernikus on nykyaikaista luksusta ja vanhan maailman charmia henkivä hotelli. Pikainen piipahdus sisälle paljastaa keskiaikaiset puuseinät, marmorilattiat ja panoraamanäkymän Krakovan vanhan kaupungin pääkadun, Kanonicza Streetin yli.

Vuoden 2017 Michelin-oppaassa esitelty Hotelli Kopernikuksen renessanssityylinen ravintola keskittyy puolalaiseen korkeaan ruokakulttuuriin. Kokki Marcin Filipkiewiczin johtama keittiö esittelee perinteisiä klassikoita innovatiivisilla käänteillä, kuten pierogi-dumplingsit siidermarmelaadilla, kermainen suolaheinäkeitto kaviaarilla ja basilikajäätelöä mansikoilla.

THE YEATMAN – PORTO, PORTUGALI 

Vitello tonnato ja mausteinen tonnikala. © The Yeatman Hotel

Korkealle Gaia-vuoren huipulle ja Douro-joen ylle rakennettu The Yeatman on Porton ainoa viiden tähden hotelli. Yeatman sijaitsee keskellä Porton palkittuja portviinikellareita, ja hotellin upea uima-allas panoraamanäkymällä kutsuu rentoutumaan. Tämän lisäksi lähes jokainen huone on teemoitettu portugalilaisten viinitilojen mukaan.

Yeatmanin ravintola on kaupungin ainut Michelin-tähdellä varustettu ravintola, ja se on syvästi kytkeytynyt maan historiaan. Ravintolan erikoisuus ovat tuoreet portugalilaiset merenelävät, ja ruokailijat voivat valita mieleisensä annoksen suuresta valikoimasta kalaa ja mereneläviä. Tarjolla on perinteistä hummeria ja rapua, mutta myös eksoottisempia makrilleja ja skorpionikaloja, jotka kaikki tarjoillaan taitavasti portugalilaisten viiniparien kanssa. Hotellin baari on myös kaupungin ainut ympärivuorokautinen paikka ja täydellinen paikka drinkille upeita maisemia ihaillen.

BELMOND HOTEL CIPRIANI – VENETSIA, ITALIA

Belmond Hotel Cipriani on monen tavoitekohteiden listalla ja suosittu julkkisten parissa. Hotelliin päästäkseen vieraat ohjataan hotellin yksityisellä vesitaksilla Venetsian Lagoonin poikki majapaikkaansa, johon kuuluu myös koko Venetsian upein uima-allas.

Hotellin yhden Michelin-tähden Oro-ravintola on yhtäläisen sopiva kuuluisuuksien makuun. Ravintola on saanut nimensä kultaisin lehdin kirjaillusta katosta. Keittiö käyttää vain kaikkein korkeimmanlaatuisia raaka-aineita. Vaikka ruokalistalta löytyy klassisia italialaisia annoksia kuten pastaa, nautaa ja possua, paikan erikoisuus on Venetsian merenelävät, minkä lisäksi simpukkaruoat ovat hyvin suosittuja.

GRAND HOTEL STOCKHOLM – TUKHOLMA, RUOTSI 

Tukholman Matbaren-ravintola on yrittämättä skandinaavisen chic. © Magnus Mårding  

Ensimmäisellä vilkaisulla Grand Hotel Stockholm ei vaikuta paikalta, jonka seinien sisäpuolelta löytyisi rennon tyylikäs yhden tähden Michelin-ravintola. Trendikäs ja rento Matbaren-ravintola on Ruotsin nelinkertaisen Vuoden kokki -voittaja Mathias Dahlgrenin mestariteos. Matbaren on skandinaavisen tyylin mukaisesti yksinkertaisuutta vaaliva paikka, jossa pöydiltä löytyy ruskeapaperiset ruokalista ja keskikokoiset annokset tarjoillaan a la carte -listalta maisteluvalikoiman sijasta. Matbarenin lista muuttuu jatkuvasti kulloistenkin sesonkituotteiden mukaisesti.

Helsingissäkin kolme tähtiravintolaa

Fine dining -fanien ja ruokaturistien ei onneksi ole tarpeen matkustaa pääkaupunkia pidemmälle, sillä Helsingistä löytyy kolme yhden Michelin-tähden ravintolaa. Vuodesta 2007 saakka tähteä kantanut Demo tarjoilee kausituotteiden mukaan rakentuvaa päivän ruokalistaa. Olon menu on rakennettu pohjoismaisen luonnollisen ja pelkistetyn makumaailman pohjalta ja Ask tarjoilee kotimaisia makuja rennolla otteella.

Lähde: Momondo

Kuvat: Flickr.com

Lue myös