d-md-none
Siirry pääsisältöön

Mars luomulounaalle Härmän Ratiin!

Keskellä Järvenpään viljavia peltoja komeilee Härmän Ratin pohjalainen päärakennus, jossa voi nauttia arkisin lähi- ja luomuruokaa notkuvan lounaspöydän. – Kaikista pääraaka-aineistamme luomun osuus on yli 90 % – ja jos pekonia ei saa luomuna, teemme sen itse, entinen yliopiston biokemian tutkija, rakennusmestari ja nykyinen Härmän Ratin kokki Juha Ollila kertoo.

Ollilan mukaan keittiön raaka-aineet ovat luomua, koska se yksinkertaisesti maistuu paremmalta. – Elämme myös vahvasti sesonkien mukaan ja jätämme lounaspöydästä pois vaikkapa kurkun ja tomaatin silloin kun niitä ei saa luomuna. Käytämme myös paljon etikoituja ja pikkelöityjä komponentteja salaattipöydässä Marttojen tyyliin. Kaikki tarjottava on myös lähtökohtaisesti vegaanista ja maidotonta.

Keittiön isäntä on Janne Hautaluoma, jonka keittiössä arvostetaan laadukasta itse valmistettua ruokaa. – Meille on kunnia-asia valmistaa ruuat alusta loppuun käsityönä, tuoreutta ja aitoja makuja kunnioittaen. Raaka-aineet maistuvat siltä itseltään, joten makuja ei ”jumpata” esiin mausteiden avulla.

Rati Tuusulan pelloilla

Härmän Ratin kovettu kaksfooninkinen päärakennus on siirretty Järvenpäähän Alahärmän Ojalan kylästä. 1920-luvulla rakennetun Ojalan kansakoulun hirsirakennuksen on suunnitellut kurikkalainen rakennusmestari Rekola. Koulutoiminnan loputtua 1966 rakennuksessa on toiminut mm. nahoittamo.

Nyt hirret ovat saaneet uuden elämän Järvenpään Vanhakylässä. Vanhojen hirsien ympärille rakennettiin moderni ravintola- ja majatalokokonaisuus perinteitä kunnioittaen. Pohjalainen rakennus eli rati sopii hyvin Tuusulanjärven perinnemaisemaan. Härmän Ratin kurikkalaiset isännät Janne ja Juha ovat liikenteessä rohkealla ja tinkimättömällä asenteella ja käskevät kaikki kylään.

Joka arkipäivä on luomupäivä

Härmän Ratin luomulounasta tarjoillaan arkipäivisin klo 10.30–15.00. Lounas sisältää salaattipöydän, keiton, kaksi lämmintä ruokaa, kahvin ja kakun. Iltaisin ja viikonloppuisin katetaan tilauksesta Ratin juhlabuffet.

www.harmanrati.fi

Lue myös